Ekonomija

Država mora da isplati 229 miliona eura bivšim vlasnicima

ilustracija

Fond za obeštećenje obavezan je da postupi po 1.609 konačnih rješenja, koja su donijele komisije za povraćaj i obeštećenje. Radi se o rješenjima ukupne vrijednosti oko 229,4 miliona eura, koliko treba da se namire bivši vlasnici kojima je država nezakonito oduzela imovinu, kazao je za Dan Momo Joksimović, predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR

“Fond za obeštećenje ima ukupno registrovana 8.233 korisnika prava na obeštećenje. Po konačnim rješenjima, od početka primjene zakona, bivšim vlasnicima su ukupno isplaćenau novcu oko 36,3 miliona eura. Shodno Zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju izvršena je emisija obveznica serije f0o1 u iznosu od 105 miliona eura, koje su imale rok važenja tri godine, odnosno do 8. aprila 2007. godine. Od naprijed navedene emisije, iznos za koji je trajno umanjena obaveza Države prema korisnicima obeštećenja iznosi oko 18,5 miliona”, objasnio je Joksimović.

Kako je naveo, od emisije obveznica serije FOo2 u ukupnoj vrijednosti od 210 miliona eura, Fond za obeštećenje je, postupajući po zahtjevima korisnika prava na obeštećenje kod Centralne depozitarne agencije (SDA), izvršio registraciju obveznicau ukupnoj vrijednosti od 90 miliona eura.

“Ukupan iznos za koji je trajno umanjena obaveza Fonda za obeštećenje prema bivšim vlasnicima je oko 142 miliona eura. Ukupan dug prema bivšim vlasnicima po svim konačnim rješenjima koja su dostavljena Fondu za obeštećenje od početka primjene zakona, iznosi oko 87 miliona eura”, rekao je Joksimović.

Dodao je da je u početku primjene zakona više lica obeštećenotržišnomvrijednošću bespravno oduzete imovine, i to u milionskim iznosima, dok su u više navrata izmjenama i dopunama Zakona o povraćaju i obeštećenju data nepovoljnija rješenja za bivše vlasnike, sa mnogo manjom naknadom.

“Nemamo informacije koliko se nezadovoljnih građana žalilo Sudu u Strazburu na rješenja domaćih sudova, a znamo da ima tih žalbi i to ne mali broj. Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore PIR traži od poslanika da podnesu Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povraćaju i obeštećenju, da se omogući svim građanima kojima su oduzeta imovinska prava novi produženi rok za podnošenje zahtjeva, da se svim bivšim vlasnicima omogući skraćeni postupak za rješavanje povraćaja imovine, naročito šuma, pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta, gradskog građevinskog zemljišta koje nije privedeno namjeni, te da se bivšim vlasnicima naknada izvrši u kraćem roku po tržišnoj vrijednosti”,  istakao je Joksimović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero radosch
Gost
Pero radosch

OK nigdje da dobijem odgovor, njemačkom, engleskom, postkomunističkim republikama Jugoslavije ad. Kako moze bit zakonito kad država pobije ione, koji imaju pravo na nasljedstvo, dobije imovinu ubijenog.

Dkdk
Gost
Dkdk

U OVOJ DRŽAVI ZADNJIH 30 GODINA NA VLASTI SU SVE SAMI PREVARANTI I LOPOVI SVE POKRAŠE I IZVARAŠE OD OVOG NARODA…

Staropodgorican
Gost
Staropodgorican

Moja porodica je od 1813 na istom ognjistu u staroj varosi dje smo i danas, mi nemamo selo. 54godine imanje su nam oduzeli i napravili zgrade,skole,parkove,ulice. Danas mi smo najveca sirotinja,roditelji nikad nisu mogli stan dobiti jer imamo staru kucu koja je zadnji put renovirana 45godine. Dobili smo sudsku presudu prije vise od 15godina da nam plate al od toga… Više »

POJK
Gost
POJK

Prije su uzimali i dijelili sirotinji, sad vraćaju i dijele bogatima. I prije i sada jedino je srednja klasa plaćala kroz poreze.
Zašto srednja klasa postaje klasa siromašnih. Zato što prije nisu dobijali ništa što je oteto od bogataša, a sada plaćaju sve što se vraća jer plaćaju tuđe račune.

joko
Gost
joko

Njih nekoliko -vaših prijatelja isplaćena tržišna vrijednost zemlje a ovima ostalima….kako je vršena procjena imovine.?

Send this to a friend