Ekonomija Crnoj Gori će faliti 590 miliona eura za finansiranje budžeta u 2020.

Država se zadužuje za izgradnju puteva, zatvora, kupovinu vojne opreme…

ilustracija

Crnoj Gori će za  finansiranje budžeta u 2020. godini nedostajati 590 miliona eura, piše u u Odluci o zaduživanju za 2020. godinu, a koju je danas usvojila Vlada.

Crna Gora zadužuje se kod Svjetske banke, za potrebe realizacije projekta „Regulacija Lima (sa Grnčarom) u cilju borbe sa klimatskim promjenama i integralnog upravljanja prirodnim resursima”, u iznosu do 15 miliona eura, kao i 4,5 miliona, takođe kod Svjetske banke, za potrebe dodatnog finansiranja „Drugi projekat energetske efikasnosti u Crnoj Gori (MEEP2)”.

Planirano je i zaduženje kod Svjetske banke za potrebe realizacije projekta „Rast i zapošljavanje”, i to deset miliona, a kod Evropske investicione banke (EIB) za nabavku medicinske opreme i izgradnje i rekonstrukcije objekata u oblasti zdravstva, takođe deset miliona. Kod Evropske investicione banke (EIB), za Aneks Ugovora za projekat „Sanacija puteva i obilaznica oko gradova”, u iznosu do šest miliona.

Kod Evropske investicione banke (EIB), država će se za projekat „Rekonstrukcija magistralnih puteva u Crnoj Gori“, zadužiti do  40 miliona, a kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za potrebe Ministarstva pravde, za izgradnju kapitalnog objekta – Zatvor u Mojkovcu, u iznosu do 15 miliona.

Kako se navodi u dokumentu koji je usvojila Vlada, kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe dodatnog finansiranja projekta “Rekonstrukcija i unapređenje lokalnih puteva – projekat rekonstrukcije puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice-Jezerine” , država se  zadužuje do 26miliona eura, dok će od  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe dodatnog finansiranja projekta “Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rehabilitaciju vodovodne i kanalizacione mreže u Opštini Danilovgrad”, uzeti kredit vrijedan do milion i po eura. Kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za projekat “Rekonstrukcija magistralnih puteva”, Vlada planira zadužienje 40 miliona, a postaće efektivan iznos do 15 miliona.

Država se zadužuje za potrebe finansiranja projekta generalnog remonta pruge, sanaciju mostova i modernizaciju depoa i radionica, u iznosu do 14 miliona eura, za potrebe nabavke medicinske opreme i opremanja, u iznosu do 10 miliona eura, za potrebe Ministarstva odbrane, za potrebe nadogradnje lako-oklopnih vozila, u iznosu do 35 miliona eura, za potrebe realizacije kapitalnih projekata, u ukupnom iznosu do 40 miliona eura, za potrebe izgradnje objekata u oblasti pravosuđa i tužilaštva, u iznosu do 15 miliona eura, a za koje će kreditor biti određen tokom godine.

Nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u 2020. godini, iznosiće 590 miliona eura. Država će, u 2020. godini, koristiti depozite u iznosu do 490 miliona eura, kao i sredstva iz aranžmana sa kineskom Exim bankom, u iznosu do 100 miliona eura.  Država može, u 2020. godini, obezbijediti kreditna sredstva, u iznosu do 250 miliona eura za finansiranje budžeta u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda, finansiranja kapitalnog budžeta i izgradnje prioritetne dionice autoputa, do visine izvršenja; finansiranja budžetske potrošnje i stvaranja rezerve, putem zaključenja kreditnog aranžmana sa finansijskim institucijama, sa ili bez garancije Svjetske banke (Policy Based Guarantee – PBG), kao i/ili kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu.

Država se može zadužiti za finansiranje projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, kod Kineske Exim banke ili druge finansijske institucije do visine neophodne za implementaciju tog projekta. Od ukupnog iznosa za projekat izgradnje autoputa, 85 odsto sredstava, odnosno 943.991.500  dolara, obezbijeđeno je zaključenjem kreditnog aranžmana sa Kineskom Exim bankom, dok će preostalih 15 odsto biti obezbijeđeno iz sopstvenih sredstava ili kroz emisiju obveznica na međunarodnom ili domaćem tržištu, emisijom državnih zapisa ili zaključenjem kreditnih aranžmana sa domaćim ili međunarodnim finansijskim institucijama.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gost
Gost
gost

stalo ruglo pored puta pa se ruga i prigovara ( stara narodna)

Marv
Gost
Marv

Dje ona rekordna sezona?

Pjer
Gost
Pjer

MASALA

Amid Masov
Gost
Amid Masov

Treba vidjeti koliko se para potroši na sluzbena putovanja na top destinacije kako reče ministar Pazin,imali ko da provjeri koliko se para po tom pitanju potrošilo od 2007 pa do danas za sve državne funkcionere ,Vucic je u Srbiji to redukovao i te pare prebacio na najugroženije slojeve

Bnjj
Gost
Bnjj

Država je najveći investitor u Cg i ona diže rast BDPa, nisu sposobni da dovedu investitore i da otvore radna mjesta, samo u drvo preradi može da se otvore na stotine radnih mjesta ali treba zabraniti izvoz sirove građe, evo vlasnik ski centra Lokve se žali na odnos države prema njemu a koliko je investitora reketirano to da ne govorimo,… Više »

Окле
Gost
Окле

Обратите пажњу на трошак за војну опрему. Колико је убјеђивања било да смо као НАТО чланица безбједни без икакве бојазни, а оно трошимо све випе средстава на старо НАТО жељезо. Обратите још пажњу на EXIM банку. Све су прлике да ће се ође Кинези питати ос вему у скоријој будућности.

Cikota
Gost
Cikota

Sto ce nam krediti,zar nijesmo zaradili od turizma, lideri, ciklioni, milioni, lazi, mazo, da se veselimo !

duduk
Gost
duduk

Što će nam vojna oprema?

Bnjj
Gost
Bnjj

Da se zapošljava ju glasači Dps

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Znači, dug će preći 4 milijarde! Šampioni u zaduživanja! Ili lideri, kao ono bješe!?

Samo
Gost
Samo

Fino reče čovjek od poreza i iznajmljenih aerodroma nadoknadiće se sve

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Da se zadužujemo zbog gradnje zatvora to razumijem,ne mogu Pipun,Manda,Medo a ubrzo i Duljo da borave u neuslovnim ćelijama u Spužu.Zaslužili su bolji tretman.

Bnjj
Gost
Bnjj

Imamo mi i većih riba od njih koji treba da idu u zatvor ali su oni moćni pa drže vlast u rukama

Duvajtega
Gost
Duvajtega

Gorci Crni….A stocemo ako Crna Gora BANKROTIRA…? Znateli dase pod tim imenom vise nikad drzava obnovit ne moze. Moracemo se onda nazvat Kakaricka Gora i nacija Kakarickogorci…

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dotakli smo dno zivota 🎵🎶🎶🎵🎶🎶🎶

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dajem Vam gratis jarice
Biti coban je humano

Nezlonamjeran
Gost
Nezlonamjeran

Bjezte djeco dok mozete

Pitanje
Gost
Pitanje

Oćemo li u Vranje tajo ?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Bolje ti je u cobane 🙄

Meho
Gost
Meho

Kako lijepo napisan tekst, kao mi se zaduzejemo za dobre stvari 😀 Ali problem je sto vladate 30 godina i vi se 31 godine vase vlasti i dalje zaduzujetre jer nemate 600 miliona. St vi radite sve ove godine sem sto se zaduzujete ????

369
Gost
369

Poklanjaju milione u novcu i stanovima DPS poslusnicima i satelitima!!!

Send this to a friend