Ekonomija

Država ulaže pare u željeznicu: Kupuju nove vozove, remontuju prugu

Ilustracija

Nabavka novih vozova i remont pruge, prioriteti su za ovu godinu, kaže za CdM Milan Banković, generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj.

“Država je u 2019. godini nastavila posvećeno da ulaže u željeznicu, odnosno nastavio se generalni remont dijela barske pruge koji prolazi kroz Crnu Goru, tako da je u ovom momentu kompletno remontovano 48,5 odsto javne mreže pruga”, ističe Banković.

On dodaje da je ugovoren remont dionice Kos-Trebešica u dužini od 7 kilometara.

“Potpisaće se u ovoj godini drugi aranžman za sredstva iz fonda za Zapadni Balkan ukupne vrijednosti 30 miliona eura, gdje su bespovratna sredstva 50 odsto. Od ovih sredstava remontovaće se dionica pruge Lutovo-Bioče, saniraće se 4 mosta i kompletno remontovati depoi i radionice za održavanje vozova. Za  predpristupni fond IPA 2019, gdje su bespovratna sredstva 85 odsto, kandidovana je za remont dionica Podgorica-Golubovci, nakon čega će uzimajući sve navedene projekte biti remontovano 64 odsto ukupne mreže”, poručio je Banković.

Prema njegovim riječima, težište njihovih aktivnosti u ovoj godini je inicijativa za nabavku novih vozova za lokalni saobraćaj i mehanizacije za održavanje pruge.

“Time ćemo doprinijeti ravnomjernom razvoju svih segmenata željeznice. Takođe, očekujemo progres u projektovanju zajedničke stanice Bijelo Polje, sanaciji kosina na nikšićkoj pruzi, apliciranje za grant za izradu projekata na južnom dijelu barske pruge, završetak sanacije propusta i vodotoka u pružnom pojasu i generalni remont dionice Kos-Trebešica”, jasan je on.

Banković je podsjetio da je u 2018. godini za investiranje u željezničke projekte utrošeno više od 13 miliona eura, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Istovremeno je rađeno na više projekata, od kojih su najznačajniji: novi signalno-sigurnosni uređaj u stanici Podgorica, sanacija 6 kosina na dionici pruge Kolašin-Podgorica, sanacija 5 prenapregnutih mostova, sanacija tunela 206, kao i izrada projektne dokumentacije za sanaciju 91 betonskog mosta, 106 tunela i nove signalizacije na barskoj pruzi”, zaključio je Banković.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drezik
Gost
Drezik

Kad cemo mi imat vozove ka Japanci sto idu 300…ovi sve nesto popravljaju, remontuju a ono opet do Beograda 14 sati…Prije bi dosa do Australije da se zakacim nekome orlu za rep

Rade007
Gost
Rade007

Tako treba! Što se tiče pruge Bar – Beograd ,voz na teritoriji CG ide 65 km/h orośečnom brzinom. Na teritoriji Srb ne prelazi 30 km/h. Tako da su oni ti koji treba da renoviraju orugu,a ne mi. Mada i jesu od Valjeva,preko i Lajkovca i Lazarevca,do Vreoca. Tu neke jade ide brže.

1989
Gost
1989

Ако прелази 100 км за два и по сат, како му је 65км/ч просјечна брзина? Раније је исти овај воз, кад није било граница, стизао за 7 до 8 сати. Кад би путовао 8 сати то би сматрало кашњењем. А исти ове шине су биле. Да је среће, па да среде више ову пругу. И ми, а поготово Србија.

Niki
Gost
Niki

Šta reći, a ne zaplakati?!

Voz
Gost
Voz

Da se imalo malo pameti, pa da se fino citava pruga renovira od Beograda do Bara, a ne autoput. Pa u vozove da se ulozi i podignu cijene karte. Ne bih ni pogledao auto, nego fino voz niti razmišljam vec samo uzivam.

Soko
Gost
Soko

Konačno !!!

Alfa 2
Gost
Alfa 2

….a pituranje I farbanje mosta na maloj rijeci. .

Send this to a friend