Ekonomija

Dug kod Exim banke za izgradnju autoputa pola milijarde eura

ilustracija

Dug države, po osnovu kredita uzetog kod kineske Exim banke za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, na kraju prošle godine iznosio je 516,5 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Resor Darka Radunovića trenutno pregovara o ponudama i modelima po kojima bi se zaključio hedžing aranžman za umanjenje valutnog rizika kod dolarskog kredita uzetog od kineske finansijske institucije.

“U toku su razgovori sa bankama u pogledu ponuda i modela po kojima bi se zaključila transakcija. Vodi se računa o najpovoljnijem modelu za Vladu Crne Gore u dužem roku. Prema kursu Centralne banke, na dan 31. decembar prošle godine, dug po osnovu kredita iznosio je 516.585.478 eura”, naveli su u Ministarstvu.

Oni dodaju da će pratiti kretanje kursnih razlika i razmotriti najbolji trenutak zaključenja hedžing aranžmana, kako bi troškovi bili niži i transakcija povoljnija.

“U narednom periodu se očekuje i pripremanje sveobuhvatne pravne dokumentacije, koja bi u konačnom dovela do zaključivanja ISDA sporazuma”, rekli su u Ministarstvu.

Hedžing bi podrazumijevao da Vlada, za određenu cijenu, prebaci valutni rizik na nekog ko želi da učestvuje u obezbjeđivanju investicije od kursnih razlika. Ovaj aranžman bi se, prema ranijim procjenama Ministarstva finansija, mogao realizovati najduže na period od deset godina bez većeg opterećenja finansija.

Kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corportation (CRBC) je iz kredita sa Eximom od početka izgradnje auto-puta 2015. do kraja prošle godine, isplaćeno 431,3 miliona eura, od predviđenih 688,16 miliona. Rok otplate kredita je 20, a grejs period šest godina, dok godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto. Ukupan iznos finansija za izgradnju puta od Smokovca do Mateševa je 809,57 miliona eura, od čega je 85 odsto iz kineske banke, a 121,44 miliona ili 15 odsto je obezbijeđen iz nacionalnog budžeta. CRBC-ju je u pretekle tri godine ukupno isplaćeno 511,68 miliona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dobar, loš, zao
Gost
Dobar, loš, zao

Kako stvari stoje izgleda da će čitav dug za gradnju autoputa preuzeti Kineska kompanija Norinco, koja ima namjeru da gradi hidroelektrane na Morači… Ipak zadnju riječ daje Skupština, tako da će sve u narednim danima biti jasnije…

Send this to a friend