Ekonomija

Dug put do glavnog trgovačkog čvorišta Evrope

Vladan Vučelić

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta transevropskih saobraćajnih koridora. Ne želim da to opravdavam lošim stanjem željezničke ili putne infrastrukture, ni zastarjelošću vozne opreme, samo ću reći da Luka Bar ima značajan prostor za bolje korištenje kapaciteta, ali su neophodne investicije u održavanje operativne obale i lučke suprastrukture, za koje već postoje planovi, a stvaramo i bitne pretpostavke za njihovu realizaciju, kazao je izvršni direktor barske kompanije Vladan Vučelić.

Podsjetio je da su te investicije sastavni dio nedavno zaključenog aneksa IV ugovora o korišćenju morskog dobra, kojim je Luka Bar preuzela obavezu da zaključno sa 2037. godinom investira više od 60 miliona eura.

“Iznos predviđenih ulaganja i definisana dinamika jasno upućuju na zaključak da će, već u prve dvije godine, doći do razvoja kapaciteta luke, što uključuje i proizvodne programe u lučkoj slobodnoj zoni. Definisani modeli finansiranja planiranih projekata uključuju i uvođenje strateških investitora u skladu sa zakonom”, rekao je Vučelić.

Istakao je da je zadovoljan radom bivšeg menadžmenta, na čijem čelu je bio Zarija Franović.

“Na osnovu saznanja o poslovanju iz prethodne godine moram da iskažem pozitivan odnos prema onome što je uradio tadašnji menadžment, a što se može okarakterisati kao korektan rad koji je rezultirao pozitivnim poslovnim rezultatom”, istakao je Vučelić.

Podsjetio je da je Luka Bar prošlu godinu završila sa gubitkom od 22,1 milion eura koji dominantno proističe iz nove procjene vrijednosti imovine (14,9 mil), isplate duga radnicima po osnovu razlike zarada (3,5 mil) i indirektnog otpisa potraživanja od kupaca (1,89 mil).

“Rezultat iz direktnog poslovanja mjeren poslovnim prihodima i rashodima u 2018. je pozitivan i iznosi 289.000 eura, a ostvaren je uprkos svim ograničenjima kojima je Luka Bar bila izložena”, rekao je Vučelić i dodao da je lani pretovar iznosio 1,38 miliona tona i bio je za 19 odsto manji nego u 2017, uglavnom zbog smanjenog pretovara boksita.

Naveo je da je Luka Bar prvi kvartal ove godine završila u plusu 136.418 eura.

“Dobit za prvi kvartal, na konsolidovanom nivou, je iznosila 57.449 eura. U uporednom kvartalu prethodne godine iskazan je gubitak od 78.032 eura”, izjavio je Vučelić i dodao da je u prvom kvartalu 2019. pretovareno 259.467 tona tereta, što je za 23 odsto, ili 77.475 tona manje, a rasuti tereti su učestvovali 74 odsto.

“Manji obim pretovara rasutih tereta, prije svega boksita i cementa, je glavni razlog ukupno manjeg pretovara u odnosu na uporedni kvartal prethodne godine. Važno je napomenuti da je ostvarenje plana za prvi kvartal 94 odsto, što daje osnovu za zadovoljstvo i pozitivnu ocjenu, a realizacija pretovara u aprilu i maju nagovještava da će polugodišnji plan biti ostvaren”, kazao je Vučelić.

Naglasio je da je jedna od ključnih komparativnih prednosti Luke Bar u odnosu na konkurentske sjevernojadranske luke geografska pozicija koja omogućava skraćenje vremena prevoza pomorskim putem, odnosno smanjenje ukupnih troškova transporta.

“To je jedan od osnovnih generatora da Luka Bar dobije regionalni značaj i bude čvorište tokova roba sa svih kontinenata ka Evropi”, rekao je Vučelić i istakao da je za to potrebna kvalitetna infrastrukturna veza sa okruženjem, veći nivo koordinacije subjekata transportnog sistema i uklanjanje administrativnih barijera.

“O ambicioznoj ideji da Luka Bar postane jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuje Evropu, Afriku i Bliski Istok se može razmišljati, ali je do njenog konačnog ostvarenja dug put”, upozorio je Vučelić i dodao da je trenutno stanje drumskih i željezničkih veza sa gravitacionim područjem daleko od optimalnog, ali da treba imati u vidu da su u toku kapitalni projekti u državi i okruženju koji će eliminisati ova ograničenja i uspostaviti najefikasniji protok roba od i ka Luci Bar.

“Čak i postojeće stanje drumskih i željezničkih veza Luke sa zaleđem omogućava, do određenog stepena, veću iskorišćenosti postojećih lučkih kapaciteta. Istakao bih aktivnosti koje se sprovode u koordinaciji sa operatorima za željezniki teretni saobraćaj u Crnoj Gori (Montecargo) i Srbiji (Srbijacargo), koje imaju za cilj pokretanje novih tokova roba čije će stjecište biti Luka Bar. Očekujemo da će rezultirati konkretnim poslovima već u trećem kvartalu”, istakao je Vučelić i naglasio da će izgradnja auto-puta prema Beogradu, kao centralnom logističkom centru lučke gravitacione zone, imati pozitivan uticaj na tržišnu poziciju Luke Bar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Uvažena redakcijo hvala što nijeste objavili moj kometar,pošto je poznato da je dosta novinara na njegovoj platnoj listi toliko od mene.
Mogu da se potpišem imenom i prezimenom i br.tel.kad je ovaj gospodin Vučelić u pitanju.

Wooow
Gost
Wooow

Kad cujem posten je..iz naroda je ….svi se brzo navucu na koverte

Bum
Gost
Bum

Nema razvoja Luke bez potpisivanja strateskih dokumenata sa Drzavama u okruženju a koje nemaju izlaz na more! Npr Srbija, Mađarska, BIH, Kosovo i td. Potrebno je potpisat bileteralne ugovore i omogucit tim drzavama da Luka Bar postane strateska Luka za njihovu trgovacku mornaricu tj omoguciti tim drzavama da formiraju trgovacku mornaricu i da Luka Bar bude njihova maticna Luka. To… Više »

Mila K
Gost
Mila K

Hahaha Pa naravno da mora da pohvali, kad je pretovar pao za više od dvadeset procenata od kad je on direktor a Žugić predsjednik odbora direktora. Ali, onda ne odgovara na pitanje da li se mora procjena izmijeniti i unijeti trošak obezvrjeđenja koji je prošle godine prikazan nedovoljno precizno. I dodatno, naravno da se dpsovci hvale međusobno kad ni ne… Više »

8.mart
Gost
8.mart

Odlican direktor, sa puno poslovnog i ljudskog senzibiliteta.Covjek koji postuje zaposlene.

Horse power
Gost
Horse power

Cao vera

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Pogotovu na bunga banga žurke, zaposlena…

Jovan
Gost
Jovan

Ih kako je ovaj iz vodovoda pg postao ekspert za luke. Ocekujemo nakon sto im odradi posao i proda se luka bar domacim “arapima” dobije jos bolje mjesto npr direktor plantaza za par godina kad budu dosle i one na red da se prodaju. E viva!

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Problem je u vama,unutrašnjim neprijateljima i nepovjeriocima,jer vi sve negativno želite i očekujete,ali ,nasuprot vama i vašim očekivanjima,dešavaju se svakog dana sve ljepše i bolje stvari u Crnoj Gori!

Sasa
Gost
Sasa

Luku Bar je tako unistena u vrijeme p ivanovica da joj vise nema oporavka

Horse power
Gost
Horse power

A vucelic inace atrasan kapicotet

SAMPION
Gost
SAMPION

Bravo direktore…

Sasa
Gost
Sasa

Bravo Vučelić svaka ti čast,ti si čovjek od riječi,radnici te hvale da si maksimalno korektan,uvažavas i poštuje radnike,bez tenzija,a ovi ljubomorni blavori sto bi voleli da sve propadne u cg neka puknu,samo naprijed imaš punu podršku radnika i grada,više si učinio za Ovo kratko vrijeme nego prethodnici,Zariji takodje poštovanje za sve samo ponašanje mu je nula,Vučelić je za njega gospodin

BARANIN
Gost
BARANIN

Zariju možete da ufatite da ne kažem za sta.Uradio je za kratak period više no drugi za 10 god.
Ne glasam ga niti DPS ali su to činjenice i argimenti.
To se ne može pobiti niti demantovati koliko god se trudite.Vučelić je samo nastavio ono što je Zarija radio.

Lucki_radnik
Gost
Lucki_radnik

Posto ti znas sto je zarija uradio ? Aj pud onih baba

Marinko
Gost
Marinko

Kako svi ovakvi dizu ovu glavu u vis, ovo foliranje ne pali vise nidje u svijet bez u ove drzave zaostale dje vecina stanovnika ni higijenu zuba ne odrzava…

Halkidiki
Gost
Halkidiki

Lagano, ugradices se i tu

Send this to a friend