Ekonomija

Dugovi za struju, vodu, telefon, internet se otpisuju ako potrošač nije utužen

Jovo Rabrenovć

Trgovac nema pravo da uslovljava potrošača da plati vodu, struju, telefon, kablovsku televiziju, internet, ukoliko su potrošačeva dugovanja stara više od dvije godine, a trgovac u međuvremenu nije pokrenuo nijednu aktivnost kojom bi se prekinula ta zastara, saopštio je Vikend novinama generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović.

“Ukoliko potrošač duguje određeni iznos duže od dvije godine, a trgovac za to ne pokrene postupak naplate, utuženja, bilo koji sudski, vansudski arbitražni postupak da taj dug naplati, onda u tom slučaju ulazimo u zastaru. Onda je od potrošača potpuno očekivano da smatra da taj dug treba otpisati kao zastarjelo potraživanje. Ali, ako trgovac pokrene neku aktivnost, podnese zahtjev za razrješavanje u vansudskom postupku, arbitražu, prekida se zastara i onda se ne može govoriti o otpisu duga”, rekao je Rabrenović.

U Elektroprivredi (EPCG) i Crnogorskom Telekomu za Vikend novine tvrde da redovno sprovode utuženja.

Kada je riječ o dugovanjima za struju, ona prema podacima EPCG, za kategoriju domaćinstva, iznose skoro 115 miliona eura, dok potrošači iz kategorije ostala potrošnjadugujublizu 50 miliona eura. U EPCG ukazuju i da su pokrenuli utuženja protiv svih kupaca koj a imaj u dugovanj a starij a od dvije godine.

“Pokrenuli smo u skladu sa zakonom postupak utuženj a, kako bismo zaštitili potraživanja od zastare i tako zaštili i interese kompanije. EPCG cijeni redovnost i za redovne platiše obezbjeđuje popust na obračunatu vrijednost aktivne energije. Ukupan broj redovnih platiša u kategoriji domaćinstva je 204.279, dok u kategoriji ostala potrošnja imamo 19.119 redovnih potrošača”, kazali su u EPCG.

I u Crnogorskom Telekomu, koji ima oko pola mliona korisnika, ističu da redovno sprovode utuženja, te da do potpunog isključenja korisnika i utuženja dolazi samo ukoliko su iscrpljeni svi prethodni koraci upozoravanja korisnika da plati dug.

“Crnogorski Telekom vodi računa o blagovremenom utuženju, shodno odredbama Zakona o obligacionim odnosima, te Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, pa najstarija nenaplaćena faktura nije starija od dvije godine. Najveći broj korisnika redovno izmiruje obaveze nastale po osnovu korišćenja naših usluga, i u najvećem broju slučajeva korisnici imaju mogućnost da duguju dvije fakture prije sprovođenja drugih mjera. Rok za izmirenje računa je 15 dana, a koraci informisanja o dugu počinju nakon toga i traju osam mjeseci”, rekli su u Crnogorskom Telekomu i dodali da korisnike koji obaveze ne izmiruju redovno upozoravaju putem SMS automata, preko direktnih poziva i onemogućavanjem odlaznih poziva.

Vodovod i kanalizacija Podgorica, koji ima 86.348 potrošača, po osnovu utrošene vode potražuje više od 6,53 miliona eura. Od toga, kako su kazali našem listu, građani duguju 4,8 miliona, a pravna lica 1,7 miliona eura. Oni dodaju i da oko 25 do 30 odsto potrošača nema dugovanja za utrošenu vodu.

“Prema pravnim licima koja imaju tri, kao i prema fizičkim licima koja imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, Vodovod i kanalizacija preduzima mjere prinudne naplate privremenim uskraćivanjem isporuke vode ili podnošenjem predloga za izvršenje, odnosno sprovodi mjere i radnje definisane zakonskim aktima, u cilju sprečavanja zastare duga za utrošenu vodu. Poštujući pozitivne propise koji regulišu oblast naplate potraživanja, blagovremeno pokrećemo postupke prinudne naplate i na taj način prekidamo zastaru potraživanja koja postoje kod fizičkih i pravnih lica”, saopštili su u Vodovodu i kanalizaciji koje je, pokrećući postupak prinudne naplate, prekinulo zastaru potraživanja u iznosu od 3,5 miliona eura.

Rabrenović je objasnio da se izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, o kojima su poslanici nedavno završili raspravu, ne definiše procedura za podnošenje zahtjeva za otpis dugovanja. To je, kako je ukazao Rabrenović, predviđeno Zakonom o obligacionim odnosima. Prema tom zakonu, trgovac prekida zastaru “podizanjem tužbe i svakom drugom radnjom preduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim organom, u cilju utvrđivanja, obezbjeđenja ili ostvarenja potraživanja.

“Smatra se da nije bilo prekida ako povjeriočeva tužba ili zahtjev bude odbačen ili odbijen, ili ako određena ili preduzeta mjera izvršenja ili obezbjeđenja bude poništena”, precizirano je Zakonom o obligacionim odnosima.

Rabrenović ukazuje da je cilj izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača da građani budu bolje upućeni u svoja dugovanja, te da na računu, osim iznosa, budu navedena i potrošačeva dugovanja za prethodne mjesece, isporučena količina vode, struje ili druge usluge, kao i kamate.

“Može se desiti i da potrošač duguje više od dvije godine, a u međuvremenu je trgovac pokrenuo neki postupak, tako da njegov dug ne zastarijeva. Ukoliko trgovac vrši potraživanja za koja je utvrđeno da su zastarjela ili se radi o iznosu računa koji je osporen ili računu koji je osporio potrošač, a trgovac i dalje insistira na naplati, onda je riječ o nepoštenoj poslovnoj praksi, što je jedan od najvećih prekršaja u oblasti trgovine, posebno u oblasti zaštite potrošača”, istakao je Rabrenović.

On dodaje da ukoliko u tim slučajevima trgovac uslovljava potrošača, ulazi u sferu nepoštene poslovne prakse za koju kazna može iznositi 20.000 eura. Generalni direktor u Ministarstvu ekonomije naglašava i da treba ispitati zašto trgovci nijesu naplaćivali potraživanja stara dvije i više godina.

“Da li se tu radi o nedovoljno profesionalnom menadžmentu trgovaca, propuštanju određenih radnji u njihovim službama. Postavlja se pitanje da li taj trgovac opravdava ulogu javnog preduzeća. Ako trgovac dozvoli da ne naplati potraživanje dvije godine i u tom periodu ne pokrene postupak njegove naplate, znači da ne radi dovoljno dobro svoj posao. Zamislite kakva je to apsurdna situacija kada trgovac ne naplati potraživanja koja su stara deset godina i ne pokrene nijedan postupak kako bi ih naplatio. Jasno je da se mora platiti ono što se potroši, ali ako trgovac ne pokrene nijednu aktivnost da bi potrošač to platio, onda je suvišno komentarisati takav stav. Treba provjeriti zašto trgovac nije izvršio naplatu za dvije godine, nego je prešao u period zastare”, kazao je Rabrenović.

Zakon, kako je naglasio, nije napravljen da štiti nefer potrošače među kojima su i oni koji se nelegalno priključuju na distributivnu mrežu.

“Zakon se odnosi i štiti samo one potrošače prema kojima trgovac ne poštuje zakon, a nikako ne treba da se shvati da će ovim zakonom biti oproštena bilo koja radnja, poput nedozvoljenog priključivanja na električnu mrežu i slično”, zaključio je Rabrenović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nik
Gost
nik

Ma nije problem zakon i pravo nego od kad cete ga primjenjljvati.

daka
Gost
daka

koja zastara oni se igraju sa narodom mene je UNO za 60 eura duga pazite utuzio preko izvrsitelja a njih zastupa neki propali Advokat koji hoce na kozu naroda da se obogati i sada za troskeve advokata imam 150 eura a na ime izvtrsitelja oko 45 i dug mi je ukupno 255 eura,a dugujem samo 60 gdje to ima bez… Više »

Đe me nađe
Gost
Đe me nađe

U sudu u Podgorici prvo su podigli tužbu, a par dana kasnije je zaveli! Naravno datum zavođena je posle roka, a tužba prije.

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Ja bih izbore svake 2 godine. Da mi brisu zaostale dugove i daju pomoc u kravama.

Cetinje svih
Gost
Cetinje svih

Dajte ovome odma stan od100 kvadrata I kredit od 150 000 eura sa ratom 15 Eura

😈Advokat
Gost
😈Advokat

Gle Cuda francuzi!!!!
ONI ili placaju “ako imaju djece odredjeni broj”
ILI jednom godisnje”ukoliko su samci”
Neki cudan izum” samo vi HIJENE “!!!!

Migo
Gost
Migo

Znaci ovi glasaci Dps-a koji ne placaju racune i dugovi hiljade eura.. Ne moraju ni platit ako ih neko ne tuzi.. Nema problema platicemo mi

😈Advokat
Gost
😈Advokat

Podrska za Vladu Crne Gore!!!! “Nije pitanje sta moze država da uradi za vas nego sta VI možete za drzavu” ovo je za one koji NAPADAJU drzavu Vlada Crne Gore pod HITNO treba da legalizuje proizvodnju marihuane”holandija” ZAPOSLI ljude u staklenicima Medicinski Institut KONTROLISE proizvodnju Marihuane Kriminal bi opao u procentima “ne legalna prodaja i proizvodnja” Policija bi imala vise… Više »

budala
Gost
budala

A zasto je toliko drasticna razlika u broju potrosaca struje i broju potrosaca vode?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ха ха ха ево како је лако видјет ко је подобан власти. Мени се не би могло десити да ми дуг застара у то сам сигуран, а вјерујем да има подобних нарочито пред изборе.

Bnjj
Gost
Bnjj

Povećajte plate sa ovima koje imamo samo račune možemo poplaćati

bobo
Gost
bobo

Mozemo imati mi po 5000e platu, neki bi i dalje krali i ne bi placali racune!

freeman
Gost
freeman

Moze li EPCG da ucjenjuje nekog da mu pusti struju tek kad plati dug stariji od dvije godine, ako su zasnje dvije izmirene?

papiric is king
Gost
papiric is king

Moze zato sto si placanjem te zadnje dvije rate priznao stari dug. Ne znam detalje tvog slucaja ali tako je u praksi otprilike.

papiric is king
Gost
papiric is king

ali takvih slucajeva skoro da nema

Muuuuuu
Gost
Muuuuuu

znaci , magarc, govedo ……. ko redovno placa .

Ribnica
Gost
Ribnica

Beeeee, evo i ovca da se prijavi, ti smo 🙋 😈😠

Vanja
Gost
Vanja

Bas sam budaletina sto sam sve urednono placala…koji kretenizam od prava

seosko magare
Gost
seosko magare

😂😂😂😂😂 ajte dragi gosp objasnite ovo: sto cemo sa dugovanjima koji poslodavci imaju prema svojim radnicima zbog ne uplacivanja doprinosa i kad dodjete u situaciju da morate ba biro poslije 12god i tamo Vam kazu: da zbog toga sto je poslodavac na reprogramu, Vasih 9 god rada ne postoji i dok poslodavac ne izmiri obaveze Vi nemate nikakva prava. A… Više »

M4 obrazac
Gost
M4 obrazac

Kako si nam onako ti jutros????😂

Bole
Gost
Bole

Zbog cega postoji zastara? Ako su prosle 2 godine, ne broji se da sam kupio tv od 5000e? Ko lupa ove zakone, sram vas bre bilo. Umjesto da donesete zakon o korupciji, po kome drzavnik ako ucestvuje u zloupotrebi polozaja gubi sve stecene beneficije i ide u zatvor 10god (i tako rijesite ogroman broj problema u drzavi), vi se bavite… Više »

Djordjina
Gost
Djordjina

jesi li procitao uopste tekst prije nego sto si krenuo da lupetas? zastara nastaje samo ukoliko trgovac/prodavac NE POKRENE tuzbu, postupak naplate ili sta god vec. ako je takav postupak pokrenut, zastara ne moze da stupi na snagu

Bole
Gost
Bole

Djordjina, procitao sam. Trgovac moze da ne pokrece tuzbu jer mu covjek obecava da ce platiti ili sta vec, vadi se na bolest u porodici ili sta vec. I prodju 2 godine, prodju 3 ili 4… i to je… sta… zastarjelo, ne broji se vise? Zbog cega?

Normalno
Gost
Normalno

Nisi razumio poentu.Ni ti ni ostali koji komentarišu kao ti.

budala
Gost
budala

Pa u pravu je Bole. Zasto postoji zastara? Ako si nesto potrosio treba da platis bez obzira da li je tuzba podignuta prije ili kasnije. Ovako nekommalo u dzep pa kao tebe smo slucajno preskocili sa liste duznika i zastari dug=ne racuna se

Žeks
Gost
Žeks

I ovaj je naučio da ubjedjuje kroz pričanje rukama

Itana
Gost
Itana

Ljubomoraaaa😘

Patkovic S
Gost
Patkovic S

E nemojte ova zemlja naprijed kad se ovaj dohvatio funkcije,a u hemijsku skolu je uz pomoć brata jedva završavao razred

Mazza
Gost
Mazza

I ti isao u skolu????

Lov na patke
Gost
Lov na patke

Aooooo Patak a ti si neka teška opozicija cim vrijeđaš sve u Vladi. Imaš tvoju Vladu u Srviji pa njih kritikuj.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

A STO SE NE BOTITE DA ZAKON NAGRADI ONE KOJI GA POSTUJU ILI TE INSTITUCIJE. NEGO UVJEK BORBA ZA ONE PROBLEMATICNE. AKO JE NESTO POTROSIO NEKA GA I PLATI. SA TELEFONIMA NEMAJU MUKE.

Ribnica
Gost
Ribnica

Bravoooo !!!!!!!

Send this to a friend