Ekonomija

Đukanović: Crna Gora spremna za dolazak holandskih investitora i turista čim se steknu epidemiološki uslovi

Đukanović je primio u oproštajnu posjetu holandskog ambasadora

Crna Gora je spremna za produbljivanje ekonomskih odnosa, dolazak holandskih investitora i turista, čim se za to steknu povoljni epidemiološki uslovi, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na oproštajnom sastanku sa odlazećim ambasadorom Holandije Žilom Arnoom Bešorom Plagom.

Đukanović je ocijenio da su odnosi dvije države uzorni, da imaju svoju tradiciju. On je zahvalio ambasadoru Holandije u ime države na doprinosu njihovom dodatnom unapređenju.

“Posebna zahvalnost iskazana je za razumijevanje i podršku Holandije tokom pandemije, prije svega u dostavi zaštitne opreme koju je finansirala holandska vlada kroz mehanizam NATO i repatrijaciji građana obje zemlje. Predsjednik je zahvalio ambasadoru za podršku Holandije članstvu Crne Gore u NATO, uz uvjerenje da je Crna Gora svojim odgovornim odnosom pružila očekivanu satisfakciju za pozitivna zalaganja holandske Vlade”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik je ponovio uvjerenje u takav dalji podstrek integraciji u EU, što je, kako je kazao, strateški cilj zemlje. On je potvrdio posvećenost Crne Gore trajnom napretku u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi medija, poznatim deficitima naše zemlje i regiona i iskazao zadovoljstvo da je i nova Vlada nakon izbora kao cilj projektovala nastavak evropske integracije i članstvo u EU.

“Pozdravio je rezultate saradnje u oblasti pravde i odbrane, i iskazao interes za uspostavljanjem saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala i suočavanju sa vanrednim situacijama, gdje
Holandija ima značajne ekspertize”, saopšteno je Služba za informisanje Predsjednika.

Posebno je istakao da je Crna Gora veoma važne lekcije u oblasti ljudskih i manjinskih prava naučila u saradnji i uz podršku Holandije. U tom kontekstu izdvojio je pomoć  Holandije u dijelu unapređenja prava LGBT populacije u Crnoj Gori, između ostalog i kroz izradu i promociju nacionalne strategije i pomoći u uspostavljanju i funkcionisanju skloništa za LGBT osobe i prvog socijalno-kulturnog centra za pripadnike te populacije.

Sa sastanka

“Usvajanjem zakona o životnom partnerstvu osoba istoga pola, kao prva zemlja u regionu, Crna Gora je učinila izuzetan iskorak na planu zakonskog uređenja punih prava i jednakosti LGBT osoba i ostvarila  napredak u usvajanju evropskih vrijednosti i poželjnog nivoa demokratske kulture”, naglasio je Đukanović.

Ambasador Bešor Arno je uz zahvalnost za susret i žaljenje zbog kratkog trajanja diplomatskog mandata visoko ocijenio mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori. Iskazao je zainteresovanost da se taj miran trend produži i vidi saradnja, koja nije samo saradnja između Predsjednika i Vlade, već i unutar same vlade, što je priličan izazov.

On je potvrdio opredijeljenost Holandije da i dalje podržava Crnu Goru i tokom pandemije i u vezi sa oporavkom, kao i u procesu pristupanja EU, najvažnijoj temi saradnje dvije zemlje, poručujući da Holandija želi da vidi Crnu Goru kao dio evropske porodice.

“Nastavićemo da vas posmatramo kritički, ali i da vas podržavamo”, kazao je Plaga.

On je izrazio zadovoljstvo da su svi zakoni potrebni za punu integraciju u EU na mjestu, ali da njihova implementacija treba da bude snažnija.

“U tom smislu možete biti uvjereni u holandsku podršku u Briselu”, poručio je Plaga.

Đukanović je zahvalio ambasadoru za jasne stavove i podršku i potvrdio da će usvajanje evropskih standarda i vrijednosti i dalje biti prioriteti državne politike.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dula
Gost
Dula

Gospodin. Retkost. 🇲🇪

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Milo nisam tvoj pristalica ali ti se mora priznat da si nasa veliki broj investitora sto nije nikad niko u CG .

Send this to a friend