Ekonomija

Đukanović uručio nagrade Privredne komore: Nadamo se da će pandemija biti obuzdana, netačna priča o sprženoj zemlji

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas nagrade Privredne komore Crne Gore PKCG za 2020. godinu. On je naglasio da je 2020. bila vanredna godina, da se nada da će pandemija biti obuzdana, da su pred Crnom Gorom kompleksni ekonomski problemi, ali i poručio da je netačna tvrdnja o sprženoj zemlji.

Nagrađeni su za uspješno poslovanje – kompanija OKOV doo i Crnogorski elektroprenosni sistem AD – CGES, za društvenu odgovornost – NLB banka AD i Jugopetrol AD, za inovativnost – Amplitudo doo, te za unapređenje menadžmenta – donedavni izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja  Slavoljub Popadić.

“Svijet ne pamti pandemiju poput današnje u posljednjih 100 godina. 2020. u Crnoj Gori je bila politički upečatljiva. Došlo je do promjene vlasti na miran i demokratski način”, rekao je on.

Prema njegovim riječima  makroekonomski podaci pokazuju da je 2020. bila jedna od najtežih godina za crnogorsku ekonomiju.

“2020. je ipak godina pobjeda nauke i inovacija. Pregalaštvo i zalaganje zdravstvenih radnika spasili su brojne živote. Biznis zajednica se pokazala odgovornom. Mnoge kompanije bile su na usluzi ranjivim grupama”, dodao je on.

Đukanović naglašava da pored države privreda igra ključnu ulogu u društvu.

“Nadamo se da će pandemija biti obuzdana. Kompleksni su nam ekonomski problemi. Netačna je priča o sprženoj zemlji. Zarade su povećane pet puta. Često slušamo da sve što je urađeno nije dobro. Kritikuje se ptethodna vlast. Predviđa se ekonosmki razvoj koji se desio u prethodnih 20 godina”, kazao je on.

Đukanović je govoreći da se moraju naći modeli da se izađe iz krize naglasio da na vratima radnog prostora papa Franje piše: “Zabranjeno kukanje”.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović je kazao da što se ekonomije tiče, želi da vjeruje da su pred nama bolji dani i da ćemo se uskoro početi vraćati uobičajenim poslovnim i životnim tokovima.

“Proces imunizacije stanovništva, koji moramo shvatiti kao imperativ, predstavlja osnovni preduslov da ovu turističku sezonu realizujemo u planiranim rezultatima. Ovo podrazumijeva da kao ekonomija koja je u osnovi oslonjena na usluge, a prije svega na turizam, pokrene zamajac u drugim povezanim sektorima. Stoga privreda koja je na izmaku snage i nosi ogromno breme duže od godinu dana, očekuje da će kroz novi, najavljeni paket mjera dobiti adekvatan podsticaj koji će joj omogućiti da se počne vraćati u ustaljene tokove poslovanja”, rekao je on.

Prema njegovim riječima uprkos kompleksnosti trenutka, moramo učiniti sve napore da promovišemo naše potencijale, privlačeći nove renomirane investitore, koji će doprinijeti snaženju privrede

“. Pred nama je složen zadatak da kroz buduće, kako strane tako i domaće investicije doprinesemo diverzifikaciji privrednih aktivnosti u sektorima za koje postoje adekvatni preduslovi i resursi. Ovdje u prvom redu mislim na snaženje poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, zatim industrijske proizvodnje, sa akcentom na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i dalji razvoj turizma sa naglaskom na zdravstveni, jahting, kruzing i planinski”, naveo je on.

Na taj način daće se, kako kaže, doprinos i ravnomjernijem regionalnom razvoju, koji u zemlji kakva je Crna Gora zbog svih naših osobenosti nije lako uspostaviti.

“Za ostvarenje ovog neophodan preduslov predstavljaju razvoj i snaženje preduzetništva, posebno kod mlađih generacija, baš kao i promocija i podsticanje inovativnih djelatnosti, za što su već kroz dva izuzetno kvalitetna zakonska rješenja postavljeni dobri temelji. Kovid kriza je naglasila ono što smo i prije njenog izbijanja kroz Strategiju pametne specijalizacije bili postavili kao jedan od prioriteta, a to je digitalna transformacija. Bez toga ne možemo govoriti o jačanju konkurentnosti, niti o ulasku na jedinstveno tržište. Ovo su svakako dodatni razlozi da se koncentrišemo i na prilagođavanje obrazovnog sistema zahtjevima tržišta, što se postiže i dodatnim ulaganjima u dualni sistem obrazovanja, uz podrazumijevano sinergetsko djelovanje institucija sistema i privrede”, istakao je Golubović.

U ime nagrađenih se zahvalio Slavoljub Popadić.

“Laureati su ponosni jer je poslovna zajednica prepoznala napore koje smo ulagali. Rudnik uglja imao rekordne rezultate. Bio je na ivici stečaja, ali je Rudnik uvećao kapital preko tri puta u posljednjih šest gorina. Ova nagrada pripada mojim prvim saradnicima u Rudniku. Riječ je o timskom radu, posao nose ljudi”, kazao je Popadić.

Foto: CdM

U obrazloženju Odluke PKCG navedeno je da se kompanija OKOV snažno razvija kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

“U Crnoj Gori su proširili prostorne kapacitete i asortiman ponude, unaprijedili poslovanje putem web platforme, povećall broj zaposlenih radnika. Na medunarodnom tržištu proširili su poslovanje otvaranjem tržnog centra površine preko 6.500 m2na Novom Beogradu, a uskoro otvaraju sličan objekat u Čačku koji će se prostirati na preko 3.000 m2. Kompanija puno polaže na društvenoodgovorno poslovanje kontinuirano pomažući pojedince, privredne subjekte i NVO sektor”, istakao je predsjednik Odbora za dodjelu nagrada PKCG Milan Lakićević.

Kako je dodao, Crnogorski elektroprenosni sistem je u 2020. godini, i pored značajnih epidemioloških, ekonomskih i finansijskih izazova za rad privrednih subjekata, ostvario značajan rast u svim sferama poslovanja i, sudeći po preliminarnim pokazateljima, najbolje rezultate od osnivanja.

“Preliminarni izvještaji pokazuju da je prihod CGES prethodne godine iznosio 51,6 miliona eura, a dobit 12,4 miliona eura. Kompanija je i u 2020. godini društvenoodgovorno poslovala, pokretala brojne akcije, bila pouzdan partner lokalnim zajednicama i društvu u cjelini. Između ostalog, izdvaja se podrška CGES Paraolimpijskom komitetu Crne Gore”, kazao je on.

NLB banka je aktivno angažovana na stvaranju boljih opštih uslova u zajednici, i kako dodaju, pospješivanju obrazovanja, kulture, kvaliteta života, infrastrukture, sporta..

“Ohrabruje zaposlene da se uključuju u dobrotvorne projekte i partner je u aktivnostima lokalne zajednice kroz donacije i sponzorstva. Njihov program “Okvir pomoći” za dodjelu besplatne reklamne kampanje mikro i malim preduzećima u cilju prevazilaženja problema u poslovanju imao je višestruke koristi za društvo tokom pandemije. U realizaciju programa NLB i njihovih partnera plasirano je ukupno 90.000 eura. Takođe uputili su vrijedne donacije Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (40.000 eura), Kliničkom centru za nabavku respiratora, Crvenom krstu za pakete namijenjene socijalno ugroženim porodicama i brojne druge”, naglasio je Lakićević.

Foto: CdM

Jugopetrol kroz različite društveno odgovorne aktivnosti doprinosi boljim uslovima života, i prema njihovim riječima, razvija i njeguje solidarnost, pomaže unapređenje kulture, sporta i zdravstvenog sistema.

“Finansijski su podržali organizovanje Eko odbojke sa učešćem više od 700 djece, donirali NKT-u 40.000 eura za potrebe nabavke respiratora, pomagali socijalno ugrožene porodice i rad Crvenog krsta, obezbjedili pakete humanitarne pomoći u vrijednosti 20.000 eura, poklone mališanima u Institutu za bolesti djece, neophodna sredstva za online praćenje nastave u Dječjem domu “Mladost”, doprinijeli uređenju Rimskog trga u Podgorici, stipendirali studente master studija u Grčkoj, učestuvuju u dobrovoljnom davanju krvi i drugim društveno odgovornim aktivnostima”, naveo je Lakićević.

On naglašava da je kompanija Amplitudo razvila inovativnu platformu “Uči doma” u rekordnom roku kao odgovor na potrebe obrazovanja u uslovima pandemije, po čemu je prepoznata i od strane Evropske komisije.

“Dio je liderske grupe koja će u naredne tri godine raditi na razvoju akceleratora za konkurentnost i inovacije u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma. Razvili su Montenegro COVID-19 Online platformu koja je obuhvatila eDonacije i aplikaciju Qarta, kako bi se doprinijelo što efikasnijem suzbijanju virusa COVID-19, olakšali prikupljanje i raspodjela resursa, te brža komunikacija timova za reagovanje za borbu protiv pandemije. Razvili su aplikaciju Kasper za selekciju, prikupljanje i reciklažu otpada, realizovali predakceleracijski program BoostMeUP sa Tehnopolisom i Naučno-tehnološkim parkom, te start-up inkubator Digital Den”, istakao je Lakićević.

Slavoljub Popadić je uspješan rukovodilac i biznis lider sa preko 30 godina iskustva u vođenju velikih kompanija radio je na različitim razvojnim i izvšnim funkcijama u industriji telekomunikacija, infomacionih tehnologija i rudarstva.

“Polovinom avgusta 2014. godine, kao poseban izazov, prihvatio je poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja, kompanije koja je u tom trenutku bila na ivici stečaja. Primjenom dobre manedžerske prakse Rudnik je značajno podigao produktivnost, smanjio operativne trokove, tri puta povećao prodaju na inotržištu i podigao nlvo godišnje proizvodnje otkrivke za preko 45%. Danas, šest godina kasnije, Rudnik je profitabilna kompanija, koja posluje bez gubitaka, kreditnih zaduženja i poreskog duga. Dobit se povećava iz godine u godinu, a preliminarni rezultati pokazuju da će na kraju ove godine biti preko 12 miliona eura”, zaključio je Lakićević.

Privredna komora Crne Gore danas obilježava 93 godine postojanja.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dula
Gost
Dula

Srecno svima na nagradama.

libra
Gost
libra

Gospodin naš, predsjednik🇲🇪♾🇲🇪

Crni
Gost
Crni

Sve bajno i sve sjajno

Send this to a friend