Ekonomija

Durmitor nudi za svakog po nešto

Podgorica i jug su već nekoliko sedmica vreli, pa mnogi kako domaći, tako i strani turisti osvježenje ovih dana nalaze na planinama. Durmitor nije izuzetak, a na Žabljaku već boravi veliki broj gostiju. Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović za Dnevne novine kaže da je početak juna konačno najavio dobru sezonu.

“Imali smo prije toga dva kišna mjeseca, sa dosta lošeg vremena, što je svakako uticalo na pad posjete u tom periodu. Međutim, od početka juna, kao i u julu, čijoj se sredini približavamo, mnogo je bolje. Što se tiče hotela na Žabljaku, sada je već popunjeno oko 80 odsto kapaciteta”, rekla je ona.

Na Žabljak ne dolaze samo oni koji žele da uživaju u hladnijim ljetnjim mjesecima, a Krgović-Šarović najavljuje brojne događaje.

“Već danas počinjemo sa kongresnim turizmom. U pitanju je kongres koji će okupiti oko 120 ljekara dermatovenerologa iz Crne Gore. Odmah nakon toga je manifestacija Dani planinskog cvijeća, koja će ove godine trajati šest dana, a možda i cijelu sedmicu, jer ćemo imati više sadržaja”, najavila je ona.

Direktorica TO Žabljak dodaje i da će biti više kulturnih zbivanja, mahom tokom avgusta.

“Naredni mjesec nastavljamo sa tri festivala: jednodnevni muzički, zatim međunarodni Green film fest koji se drugi put organizuje na Žabljaku i na kraju Wild Beauty Art. Uz bogate programe, u prilog nam idu ove visoke temperature, jer mnogi na Žabljaku traže rashlađenje. Zato očekujemo da ćemo imati i dobar septembar, odnosno produženu sezonu što je pokazala i praksa prethodnih godina”, dodala je.

Za sve one koji još razmišljaju da li da dio ljetnjeg odmora provedu u planini, ona ima brojne predloge.

“Kada su u pitanju kraće i jednodnevne posjete Žabljaku, ono što je neizostavno i od prošle godine turistički sasvim dobro pokriveno jeste Durmitorski prsten. Sami put je dug 80 kilometara, a gosti ga mogu preći vozeći se džipovima, autima, biciklom. Čak 80 odsto ove panoramske rute prolazi kroz Nacionalni park Durmitor. Za njega imamo odličan audio vodič i mapu na više jezika, tako da se turisti sami mogu snaći na ovoj predivnoj panoramskoj ruti”, rekla je Krgović-Šarović.

Među njenim predlozima su i vožnje biciklima i kvadovima, kanjoning kroz Nevidio, rafting Tarom kratke ili višednevne ture, dok je za mlađe i one željne adrenalina tu i paraglajding i alpinistička staza Via ferrata.

“Za kraj, preporučila bih i planinarenje, i to duže, u trajanju od tri do četiri dana jer Durmitor ima mnogo toga da ponudi onima koji na njemu žele da provedu više dana. Svaka staza je priča za sebe. A za porodice sa djecom tu su kratke šetnje poput onih na Crno jezero, Riblje i Valovito jezero, kao i obilasci kulturnoistorijskog nasljeđa i stećaka u Barama Žugića”, preporučuje direktorica TO Žabljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SEVDAH DURMITOR
Gost
SEVDAH DURMITOR

NEKIMA ZENA PUSTILA INTERNET DANAS IZGLEDA PA KAO PUSTENI SA VEZA!

radivoje bg
Gost
radivoje bg

žabljak je lep i napredovao je, a da može više, može i te kako – u ostalom kao i svaki drugi grad. Ja dolazim iz beograda svako leto vidim po neku novinu u gradu i zadovoljan sam, lepše je nego na primorju.

Cole
Gost
Cole

Šta ona zna o turizmu zato nam je ovako pust grad i zaostao ali zato u TO Zabljak ima zaposlenih 5 lezilebovica koji bukiraju vikendice pi Žabljaku.

radivoje bg
Gost
radivoje bg

neke bolesti se na žabljaku nikad ne prebole…😁

YO Stari
Gost
YO Stari

Ośećaju ti se kace sa skorupom iz đedovog ĐIPA😆

Krsto
Gost
Krsto

Sve prazno i pusto.Ova nije sa Žabljaka ona nezna šta je turista ona je iz Mojkovca

Zare
Gost
Zare

A ti si iz Zabljaka inace? A dodjosu?!

Popaj
Gost
Popaj

Meni se Zabljak svidja i ljeti i zimi i uvijek dolazim rado da budem gost

boki
Gost
boki

Osim tih prirodnih resursa, na Žabljaku apsolutno ne postoji ništa drugo što bi zadržalo jednog turistu.

Jovan
Gost
Jovan

Ti turista i nisi -nego beranski podgoričanin!
Tako da ne možeš da komentarišeš!
Nisi na Žabljak bio sigurno 15godina, isključivo zbog ličnih kompleksa! Samo neznaven čovjek može da provali ovo što i ti sad i da ostane živ!

Pjer
Gost
Pjer

Neznam mene su sa hranom uvijek u najmanju ruku razocarali.

SEVDAH DURMITOR
Gost
SEVDAH DURMITOR

A STA RADE CIKOTE😄
ALI VAM ISTO MILO TAGOVATI SE NA ZABLJAK?😄😄

Zeljko
Gost
Zeljko

Samo ono sto bi rekli da je bog dao priroda .Ostalo NISTA totalna devastacija sto su nam preci ostavili.Jos novac od nacijolnog parka im uzimaju

Jovan
Gost
Jovan

NACIJONALNOG kažeš???🤔
Bravo kralju…aj sad po malo… ajde…😁😁😁

Send this to a friend