Ekonomija

Đurović: Prihodi od turizma dali veliki impuls crnogorskoj ekonomiji

Ova godina je bila fantastična za crnogorski turizam, ocijenjeno je u emisiji “Okvir” na Televiziji Crne Gore.

Državna sekretarka za turizam Ivana Đurović istakla je “da imamo sve razloge da budemo zadovoljni i da su prihodi od turizma dali veliki impuls crnogorskoj ekonomiji”.

Podsjetila je da je Svjetska banka (SB) u novom izvještaju, povisila prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 10,8 odsto. Statističari SB su u junu prognozirali ovogodišnji rast crnogorske privrede od 7,1 odsto.

Đurović je navela da je 700 miliona eura prihoda ostvareno na kraju trećeg kvartala.

Istakla je da je mjerenje turističkog prometa ove sezone bio izazov, zbog zastarjelosti IT programa, ali i zbog neuvezanosti sistema, dupliranja i neunošenja podataka.

“Zbog toga CBCG i Monstat imaju mnoge nedostatke. Već se radi na tome da se to promijeni , kako bi već sljedeće sezone imali mnogo precizije informacije jer je to presudno za donošenje odluka za naredne godine”, najavila je Đurović.

Kazala je da se već u junu vidjelo da će sezona biti odlična.

“Jun je, što se tiče ulaska stranaca u crnu Goru bio na 80 odsto, druga polovina jula i cijeli avgust su bili čak 4 odsto iznad 2019. godine. Podaci lokalnih TO i NTO su to potvrđivali”, saopštila je Đurović.

Nenad Drašković iz Unije poslodavaca Crne Gore je naglasio da su mnogi osporavali rezultate turističke sezone, ali da je ona bila iznad svih očekivanja.

“Ove godine 41 odsto gostiju bilo je iz regiona, 28 odsto su bili domaći gosti, 16 odsto je dolazilo iz Istočne Evrope, a 14 iz Zapadne Evrope”, saopštio je Drašković.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović sumnja da je bilo 700 miliona eura prihoda od turizma.

“Niko nije mogao u maju da kaže šta će biti ove sezone. Nakon svega, mogu da kažem da je bilo dobro. Špic sezone je trajao 545 dana, sve mimo toga je bilo veoma loše”, kazao je Radulović.

“Izdavaoci smještaja nisu u sivoj zoni jer tako žele”

Direktorica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović, koje je sa radom počelo u avgustu prošle godine, kazala je da je oko 70 odsto izdavalaca smještaja zadovoljno sezonom.

“S druge strane, 60 odsto njih je imalo popunjenost manju nego 2019. godine i nekih 20 odssto njih je uspjelo da izmire obaveze iz prethodnog perioda”, navela je Džoganović.

Ona je kazala da je i sjever države bio dobro posjećen zahvaljujući programu podrške turističkih vaučera.

“Meni je žao što više izdavalaca nije uspio da aplicira”, dodala je Džoganović.

Kada je riječ o izdavaocima smještaja, kako je istakla, uvijek su u fokusu ilegalni, a zapostave se registrovani izdavaci.

“Ne nalazi se način da se legalnim izdavaocima zahvali i da se podrže. Samim tim, izadavalac koji nije registrovan nema motiv da to uradi”, naglasila je Džoganović, ističući i da se mnogi izdavaoci smještaja ne nalazi u sivoj zoni jer tako žele.

Kazala je da veliki broj nerigistrovanih izdavalaca smještaja ima nelegalne objekte, pa ne mogu da izvrše proces registracije.

“Drugi problem je što ljudi tokom sezone izlaze iz svojih stanove kako bi ih izdavali i pomogli svoj budžet, i sebe ne gleda kao izdavaoca i smatra da ne treba da pođe da se registruje”, reka je Džoganović.

Dodala je da su takse male, ali da je procedura registracije komplikovana.

Đurović je navela da u Ministarstvu se radi na tome da sljedeće godine proces registracije izdavalaca smještaja bude pojednostavljen.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Pa ovi da nisu smijesni bili bi zalosni. Dajte vec jednom da vidimo koliko se budzet napunio od tog ovogodisnjeg turizma i ove “srpske” sezone. Hoce li iko rec to narodu u eurima nego se samo pominju nekakvi procenti i upporedjivanja. Po brojnosti smo odlicno prosli ali po plateznosti tih turista tuga Bozja.

Send this to a friend