Ekonomija Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma

Duža sezona znači bolja plata i posao za sve

Širom planete danas se obilježava Svjetski dan turizma. Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama prvi put je to učinila 1980, a za ovu godinu izabrala je temu Turizam i zapošljavanje: Bolja budućnost za sve (Tourism and Jobs: A better future for all).

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović istakao je da turizam u Crnoj Gori već godinama ima takav obim da može u značajnom dijelu godine da zaposli mnogo veći broj radnika nego što je dostupno, a najveća je potvrda broj stranih državljana koji na rad u našu zemlju.

“To stvara motivaciju za duži rad ugostiteljskih objekata, a sve ih je više koji razmatraju i cjelogodišnji rad. Duža sezona, veći prihodi, bolja promocija i organizacija, jedini su održivi put kako za viši stepen zaposlenosti, tako i za veće zarade zaposlenih u turizmu”, naveo je on u intervjuu za Dnevne novine.

Iako se svake godine pred početak glavne turističke sezone mogu čuti negodovanja poslodavaca u ovoj industriji zbog nedostatka obrazovanog kadra koji bi radio u našoj zemlji, postoje i oni koji imaju stručno znanje, ali su primorani da adekvatno zaposlenje potraže u drugim državama. Davidović je kazao da trenutno nisu razmišljali o formiranju posebne baze podataka samo za turizam, niti je iniciran takav predlog.

“U saradnji sa privredom, posebno Privrednom komorom Crne Gore, Crnogorskim turističkim udruženjem i drugim strukovnim organizacijama, razmotrićemo ovu ideju i ako bude interesa za posebnu bazu, zajednički ćemo raditi na razvoju adekvatnog modela”, dodao je on.

Primjenom novih tehnologija turizam se i u Crnoj Gori mijenja praktično na dnevnom nivou.

“To omogućava turistima da odmor organizuju u skladu s interesima, nezavisno od ponude turoperatora ili agencija, što stvara brojne mogućnosti za nas imajući u vidu koliko različitosti Crna Gora kao turistička destinacija nudi na malom prostoru”, rekao je Davidović.

Kako ističe, ministarstvo održivog razvoja i turizma u skladu sa sistemskom pozicijom i nadležnostima, u kontinuitetu radi na unapređenju ukupnih uslova poslovanja u svim segmentima turističke privrede Crne Gore.

“Svjedoci smo da crnogorski turizam iz godine u godinu ostvaruje istorijski najbolje rezultate: da se otvara veliki broj hotela u skladu s trendom da je većina u kategoriji četiri i pet zvjezdica, da se razvijaju novi turistički proizvodi i da Vlada predano radi i investira u stvaranje uslova za razvoj turizma na sjeveru Crne Gore gdje potencijal za rast ove privredne grane nije dovoljno iskorišćen. Svaki novi objekat podrazumijeva i nova radna mjesta, kako za neza poslene sa visokom stručnom spremom, tako i one koji imaju niži stepen obrazovanja”, dodaje on.

Kolika je potreba za kadrom u turizmu, imali smo priliku da vidimo i ove godine.

!Jasno je da veliki broj ljudi iz zemalja regiona dolazi na sezonski rad u Crnu Goru. Po mom mišljenju, ono što čini ove poslove sve interesantnijim iz godine u godinu, jeste i činjenica da je svaka sezona sve duža po svim turističkim parametrima što stvara motivaciju za duži rad ugostiteljskih objekata, a sve ih je više koji razmatraju i cjelogodišnji rad. Ovaj pozitivan razvoj je promijenio i sam model i vrij eme neophodnog angažovanja zaposlenih u odnosu na one od prije desetak godina, kada je potreba suštinski postojala u najvećem broju slučajeva samo u špicu turističke sezone. Duža sezona, veći prihodi, bolja promocija i organizacija su j edini održivi put kako za viši stepen zaposlenosti, tako i za veće zarade zaposlenih u turizmu”, navodi Davidović.

On je naglasio da kada je pravovremeno traženje kadra u pitanju, svi ozbiljni hotelijeri i ugostitelji već godinama vode izuzetno proaktivnu politiku u cilju adekvatnog popunjavanja radnom snagom.

“To nije proces koji se može započeti u aprilu ili maju, i očekivati da će se uspješno završiti. To je segment koji, kao i svi ostali sastavni djelovi turističkog poslovanja, mora biti nešto čime se bavi 12 mjeseci ako se dugoročno i održivo želi biti uspješan. Značajan je broj privrednih društava u turizmu koji, i pored izazova, na ovaj način uspješno riješe ove izazove”, istakao je Davidović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori danas ima ukupno 455 hotela, koji su kategorisani i dobili odobrenje za rad.

“Oni raspolažu sa gotovo 44.000 kreveta. Podatak na koji svi možemo da budemo ponosni jeste da je od ukupnog broja svih kreveta u crnogorskim hotelima, njih 55,64 odsto u objektima koji su kategorisani sa četiri ili pet zvjezdica. Samo ove godine odobrenje za rad i određenu kategoriju dobilo je 38 novih objekata, koji ukupno imaju 3.202 kreveta. Prema informacijama kojima raspolažemo u ovom trenutku, očekujemo da do kraja godine bude kategorisano još nekoliko novih objekata, tako da će broj hotela koji su otvoreni ove godine biti oko 40 u zavisnosti u kom trenutku će njihovi vlasnici odlučiti da urade kategorizaciju i počnu da rade. Ono što moramo da naglasimo je da u cijelom okruženju ne možete pronaći toliko veliki broj novootvorenih hotela u jednoj godini, srazmjerno veličini turističkog tržišta”, zaključio je Davidović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

To je tacno
Mada mi sve cinimo da tu i onako kratku sezonu jos skratimo.

Sramota
Gost
Sramota

Kakav suplji turizam ,pola omladine poslodavac pocera kuci bez ijednog eura .Radila mi je drugarica u sutomore na brzu hranu ,prve dva mjeseca je platu primila iz 4/5puta a zadnju platu su joj rekli nema posla idi kuci pa ce mo te zvat da dodjes za platu i aj zdravo kuci bez para.Slicno iskustvo mi je imala i druga drugarica… Više »

Peki
Gost
Peki

Možda tebi, narodu teško

relja
Gost
relja

A van sezone???

Pošto sendvič
Gost
Pošto sendvič

Tebi je ladovina i ovako i onako.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tragedija koje su plate u Cg,sva dobit ide u privatne džepove

Delboj
Gost
Delboj

Nema vece zarade, samo mnogo vise posla sa minimalnom zaradom ili bez nje. Veci prihodi su za javnu upravu, to sigurno, da bi mogli da setate.

Send this to a friend