Ekonomija

EK spremna da Crnoj Gori pomogne u oblasti životne sredine

Pavle Radulović

Predstavnici Evropske komisije koji su se juče sastali sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem, pohvalili su dosadašnje rezultate u oblasti životne sredine i izrazili spremnost da podrže Crnu Goru u predstojećem periodu oko sprovođenja donesenih propisa i realizacije zahtjevnih infrastrukturnih projekata.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, poseban akcenat predstavnici Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i Generalnog direktorata za životnu sredinu (DG ENV), kao i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori stavili su na oblast upravljanja otpadom i kvalitet voda. U tom kontekstu, kao poseban izazov istakli su obezbjeđivanje finansijskih sredstava, kao i kontinuirano unapređenje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Radulović upoznao je prisutne sa trenutnim stanjem u oblasti životne sredine u Crnoj Gori, tekućim projektima u oblasti upravljanja otpadom, ističući projekat “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” koji se sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom, a u okviru kojeg će biti sanirane četiri lokacije na kojima se nalazi industrijski opasan otpad.

“Informisao je o aktivnostima čije sprovođenje je planirano u narednom periodu, a čiji cilj je unapređenje stanja životne sredine, unapređenje kvaliteta života građana Crne Gore, kao i ispunjavanje obaveza preuzetih u okviru pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene”, navode iz Ministarstva.

U okviru posjete predstavnika Evropske komisije Crnoj Gori, u periodu 13-14.11.2018, planirano je održavanje niza sastanaka sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Kancelarije za evropske integracije i Direkcije za javne radove. Takođe, planirano je da predstavnici Evropske komisije posjete i Deponiju u Podgorici.

 

Send this to a friend