Ekonomija

Ekipe CEDIS-a bez većih problema na primorju tokom ljeta

ilustracija

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ovo ljeto su proveli bez većih problema na distributivnoj mreži, kazali su Dnevnim novinama iz kompanije.

Predstavnici CEDIS-a objašnjavaju da povećan broj korisnika, veliki broj nelegalnih objekata za koje mreža nije projektovana, kao i visoke temperature, dovode sistem do gornjih granica opterećenja.

“Kada je riječ o Ulcinju, gdje ljeti obično postoje problemi u održavanju stabilnosti mreže zbog velikog broja nelegalnih objakata, ova sezona je ipak završena bez većih problema. Tome je svakako doprinijelo i puštanje u rad važnog objekta, trafostanice 35/10-kilovolti Novi Ulcinj, koja je sigurnost i pouzdanost sistema dstribucije električne energije u tome gradu, podigla na najviši nivo” rekli su iz CEDIS-a.

Najviše problema u Čanju

U regionu četiri, koji obuhvata Bar, Ulcinj i Budvu, najviše problema ovoga ljeta, zbog divlje gradnje, bilo je u Čanju.

“Ekipe su danonoćno radile na smanjenju opterećenja u trafostanicama naponskog nivoa 10/0.4 kilovolti. Opterećenj a su praćena kvarovima, pa je dosta posla bilo na zamjeni klema, osigurača, opravke podzemnih kablova”, kazao nam je našem listu monter iz Bara Dino Međedović koji je radio na tom dijelu mreže.

On navodi da su na trafostanicama Kaptaža i Markičići ekipe naizmjenično sprovodile isključenje trafostanica, zbog čega je tokom cijelog jednog dana bio angažovan po jedan električar.

“Vrijedi pomenuti i javno pohvaliti četverac iz Sutomora kolege Milenka Obradovića, Aleksandra Radosavovića, Dragana Jovanovića i Branka Stankovića koji su dali i posljednji atom snage da se sezona uspješno održi”, istakao je Međedović.

Slična situacija, zbog nelegalne gradnje, bila je i na području Velikog Pijeska.

“Narušeno je stabilno funkcionisanje sistema pa je bio potreban cjelodnevni rad na mreži kako bi ona ostala stabilna. Preopterećenje je riješeno rasterećenjem niskonaponske mreže sa jedne trafostanice na drugu, gdje god je to sistem kablova dozvoljavao”, ukazao je Međedović.

Najviše problema, kako dodaju, imali su na trafostanici Marin ploča.

“Pored velikih napora da sačuvamo trafostanicu od pregorijevanja, imali neprijatnu situaciju “hotelijera” koji su jedne večeri nasrnuli na ekipu i uz prijetnje silom tjerali nas da uključimo redukovani niskonaponski izlaz. Do incidenta nije došlo zbog profesionalnosti naših radnika koji su situaciju smirili i posao završili. Ekipa predvođena inženjerima Milanom Vojvodićem i Jenuzom Đečbitrićem, spremna je da svaki zadatak završi profesionalno i u rekordnom roku. Stalna komunikacija među radnicima i nadređenima ostvarivala se u bilo koje doba dana i noći i sa ponosom mogu reći da niko nije gledao na sat i svi smo zajednički učestvovali da preguramo sezonu”, naglasio je Međedović.

Mirno u Tivtu, Kotoru i Novom

CEDIS je ljeto u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom proveo relativno mirno i bez većih problema.

“Bilo je problema usljed udara groma na transformatoru trafostanice u Tivtu. Problem je brzo saniran. Prošlog mjeseca se tokom noći desio požar na jednoj trafostanici u Baošićima gdje su, takođe brzom intervencijom zamijenjeni svi oštećeni djelovi i uspostavljeno redovno napajanje” naveli su iz kompanije.

Zbog loše vremenske situacije, dolazilo je do povremenih prekida u napajanju seoskih područja, u zaleđu Herceg Novog i Kotora. Najviše oštećenj a na mreži od deset i 0,4 kilovolti bilo je u Kotoru.

“U julu se desio kvar na dalekovodu 10 kilovolti Grbalj 1. Na jednom od stubova oštećen je izolator, a na kraju jednog otcjepa izgorio je trafo na trafostanici Ercegović. S obzirom da se sve ovo dešavalo u večernjim satima, kao ispomoć našoj ekipi stigao je inženjer iz Herceg Novog Nikola Dabović”, kazali su iz CEDIS-a.

Ovog ljeta su zamijenjeni i trafoi na trafostanicama Vidikovac, Cikić, Naljezići i Vranovići, jer je njihova snaga bila na limitu.

“Veliki doprinos u julu dao je kolega Blažo Subotić koji je, osim na poslovima održavanja, radio i na poslovima realizacije investicija. Ovaj naš nimalo lak posao, sa svojih pedeset osam godina, i dalje, bez premca, radi kolega monter Risto Radenović. Njemu se povjeravaju najteži i najsloženiji monterski radovi na terenu i uvijek smo tako sigurni da će posao biti najkvalitetnije završen”, govori monter iz Kotora Drago Ševaljević.

U CEDIS-u najtežim poslom smatraju upravo održavanje elektroenergetske mreže.

“Rad na takvim objektima je izuzetno težak, a pri nepovoljnim vremenskim uslovima rad ekipa je i izuzetno rizičan. Na takvim terenima, glavnu ulogu u rješavanju problema imaju stručne ekipe radnika na održavanju iskusni monteri koji znanjem i iskustvom i najzahtjeviji posao efikasno urade”, zaključi su iz CEDIS-a.

Send this to a friend