Ekonomija

Ekološki brodovi ploviće Bokom i zimi

Brz, udoban i jeftin obilazak nevjeste Jadrana, bez automobila, pogotovo tokom ljeta, moguć je u Crnoj Gori od prije par dana. Od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog počela su da saobraćaju dva broda koje pokreće sunčeva energija, čime se Crna Gora pozicionirala na mapi ekološki osviješćenih država. Novi vid prevoza, kako su za CdM kazali iz kompanije Bella Boka, turistima i mještanima biće dostupan i tokom zime.

Projekat Bella Boka već duže vrijeme, otkako je najavljen, probudio je veliku pažnju mještana Bokokotorskog zaliva.

“Naš cilj je da prije svega omogućimo mještanima uslugu javnog prevoza ekološkim brodovima povezujući najveće gradove u Boki. Već od prvog dana naši brodovi izazvali su veliko interesovanje mještana kao i turista i osim očekivanih manjih kašnjenja, što je normalno za start projekta, nije bilo nikakvih problema”, saopštili su za CdM kompanije Bella Boka.

Ideja o uvođenju redovnog prevoza na moru nastala je po uzoru na Veneciju, a najveća prednost projekta kompanije Bella Boka, koji su podržali UNDP, Ministarstvo turizma i Privredna komora je rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu, naročito tokom sezone.

Naime, zbog gužve u saobraćaju od Kotora do Herceg novog u ljetnjim mjesecima u najboljem slučaju stiže se za sat i po, dva. Brodovima Bella Boka to putovanje trajaće svega 45 minuta.

Kako su dodali za CdM, brodske linije zalivom Boke trajaće i tokom zime.

“Naše barke će prevoziti putnike tokom cijele godine. U sadašnju, pilot fazu projekta napravljena su dva broda za prevoz putnika, jedna brodica za čiščenje zaliva od plastičnog otpada, kao i servisni gliser. U sve to je uloženo skoro milion i po eura, a planirana ulaganja su skoro pet miliona. Tako uz Gracijanu i Elettru, dogodine planiramo da našu flotu proširimo sa još četiri ekološke barke. Na taj način ćemo još bolje povezati skoro cijeli Bokokotorski zaliv uvodeći, uz postojeće dvije, još linija. Nove barke takođe će biti ekološke, jer nam je cilj da, osim rasterećenja drumskog saobraćaja, smanjimo emisiju štetnih gasova”, ističu u kompaniji.

Graciana, kapaciteta do 60 putnika, ploviće od Tivta do Herceg Novog i nazad, kao i od Tivta do Kotora preko Perasta.

“Riječ je o hibridnom trimaranu, kapaciteta 60 putnika, koji osim dizel motor ima i električni motor”, objašnjavaju u kompaniji.

Drugi brod, Elettra će moći da primi do 30 putnika i saobraćaće na lokalnoj liniji Kotor – Prčanj – Donji Stoliv – Perast.

“Eletrra je kolikvijalno rečeno solarna barka i njen elektro motor se isključivo pokreće na osnovu energije Sunca koju dobija putem solarnih panela montiranih na krov barke”, pojašnjavaju u kompaniji.

Dodaju da imaju i poseban brod koji će čistiti zaliv, odnosno uklanjati plastiku iz vode.

“Čista Boka je naša misija. Zbog toga je u našoj floti i specijalna brodica koja će više puta mjesečno, najčešće u Kotoru, čistiti taj dio zaliva od plastičnog otpada”, navode za CdM u ovoj kompaniji.

Cijena karte od Kotora do Perasta je 3,5 eura, a na pojedinačnim relacijama od jedan do 1,5 eura.

Pozicija polaska i dolaska u Kotor je na pristaništu u Parku slobode.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GSM
Gost
GSM

Koliko se vidi sa slike, ova GRACIANA nema solarnih ploča. Kupljeno polovno?

awetinja
Gost
awetinja

Nekad se desi nešto normalno, pa mi tačno nenormalno.

Vhs
Gost
Vhs

Uz puno sreće, ovolika površina solarnih panela može da da oko 1KW snage, i to u podne. Čisto sumnjam da se uzdaju u 1KW snage za brodić ovih dimenzija. Mislim da je sve ovo farsa, ovim panelima možda dopunjuju bateriju i napajaju sporednu elektroniku na brodiću.

Boka
Gost
Boka

Veze sa zivotom nemaš.

Miro
Gost
Miro

Ti brodovi su raspali I ruzni!
Pokvarise ljepotu primrode.

Risan
Gost
Risan

Ova ideja je za svaku pohvalu. Ali mi nijesmo u Italiji ,nego u Crnoj Gori.Dajte brodovima naša imena,npr Kotoranka,Kraljica Milena, Princeza Ksenija, Bokeljka,Novljanka,….Ili vam to možda zvuči seljački ?

Aldijana
Gost
Aldijana

To i jeste seljački. Mi tražimo imućne turiste a ne Milenka i Radojku iz Leskovca.

Just said
Gost
Just said

Ili mozda Rozajka

Just said
Gost
Just said

Dati ime Rozajka

Afrika
Gost
Afrika

ne dipr Risan, pa kad promijeniš picerije i restorane u takva imena, onda možeš i na ovom polju pričati

Boko
Gost
Boko

Gracijana je staro bokeško ime

Kotor66
Gost
Kotor66

Na ove cijene ne moraju slobodno, ko ce dat zimi 7e od Kotora do Perasta i nazad??

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve je lijepo ali ekonomija je katastrofa kad je ekonomska vijest brod i Pasarela

Lepuškasta
Gost
Lepuškasta

Ćao 😘

Magarac
Gost
Magarac

Podji ti uplati na Molde , poguraj svoju ekonomiju .🐴

Koko
Gost
Koko

Nosel ti kokoške iZimi jaja?

Realno
Gost
Realno

Više nego pohvalno i ekološki. Sada samo da se napravi most i prestane sa teškim zagađivanjem od strane trajekata.

Sunce sija
Gost
Sunce sija

A kruzeri

Trol
Gost
Trol

vise zagadjuju trajekti garant… ali i kruzerima treba reci STOP. Ograniciti broj onih koji mogu da udju u zaliv i dati kompanijama da se nadmecu za ulazak u njega – pa ko plati vise dobrodosao… ako mi ne cijenimo ono sto imamo, nece ni drugi. I lazna je prica da ce kompanije odustati – nece. Svrha krstarenja je da se… Više »

Prč
Gost
Prč

Znaci ipak moze da se zagadjuje al po visoj cijeni..svakako sam za to da se ogranici broj kruzera u boku

Boka
Gost
Boka

Najmanji zagadjivači u Boki su kruzeri. Više vrijedi oprema za prečišćavanje otpadnih voda na jednom takvom brodu no sva postrojenja za otpadne vode javnih komunalnih preduzeća zajedno. Ne postoji država na planeti Zemlji u kojoj su kruzeri zabranjeni iz ekoloških razloga. Obično im pojedini gradovi ograniče isplovljenja zbog gužvi itd a nikad zbog ekologije. U Boku im treba ograničiti dolaske… Više »

KADA
Gost
KADA

Ajde Boga ti ne budali. Najveci zagadjivaci na svijetu . Zagadjuju vodu,,,vazduh ,prave buku , i oru po zalivu. Cim se pocnu hoteli radit sidrit ce u Bigovu ,pa ko ce normalan gradit hotel da mu se deru sa razglasa, bacaju sidro u 0600 i dime iz auspuha. Kruzeri su zlo za zaliv i sto prije ih prebacit u tivatski… Više »

Sve redom u pm
Gost
Sve redom u pm

Oce li biti droge na njemu da znamo unaprijed ..DA ne bude iznenadjenja ka na Jadran

Hm...
Gost
Hm...

Šverc iz Risna u Perast? Da, tu je para dilerima.

Send this to a friend