Ekonomija

Eksperti za godinu ugasili četvrto preduzeće, uskoro će i peto

Spajić i Krivokapić (Foto: Vlada Crne Gore)

Miraš Dušević

Za samo godinu dana od formiranja Vlade Zdravka Krivokapića eksperti su uspjeli da ugase četiri preduzeća, počevši od nacionalnog avio prevoznika, preko svjetskog turističkog brenda, duvanske industrije pa sve do Kombinata aluminijuma Podgorica.

Da se po jutru dan poznaje, građani su trebali da budu svjesni kada su, odmah po stupanju na funkciju, zatvorili Montenegro Airlines, uz obećanje da će otvoriti novog avio prevoznika za nula eura. Saldo je poznat, formiran je ToMontenegro u kojeg su uložili na desetine miliona novca građana Crne Gore za preplaćene skupe prostore, preplaćene direktore, ogromne bonuse da bi poslovao sa milionskim minusom.

Nakon te “eskpertske” akcije, otjerali su jednog od najvećih brendova u turizmu, hotelski operator Aman, a Sveti Stefan ove godine nije bio otvoren za turiste. Nisu se proslavili ni u duvanskoj industriji, pa su nedavno vasnici Novog duvanskog kombinata u Podgorici, Grand International FZ-LLC, najavili gašenje proizvodnje u kompaniji, nezadovoljni odnosom Vlade Crne Gore. U otvorenom pismu premijeru Grand International FZ-LLC je istakao da su u zadnjih pet godina investirali više od 25.000.000 eura za otvaranje fabrike za proizvodnju duvana sa najsavremenijom opremom, zaposlili više od 60 radnika kojima se redovno izmiruju zarade sa svim, po zakonu pripadajućim, porezima i doprinosima.

Ni to nije bio znak za uzbunu Vladi Crne Gore, pa je zbog nerada resornih ministara ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija i opstrukcija novog rukovodstva Elekroprivrede Crne Gore, stigao na red i Kombinat aluminijuma, najstariji i najznačajni crnogorski industrijski gigant. Samo od uvođenja stečaja u kompaniji 2014. godine, pa do kraja 2020.g odine, ukupan izvoz KAP-a iznosio je oko 450 miliona eura, dok je po osnovu poreza, doprinosa i carina u posmatranom periodu državni budžet uplaćeno blizu 60 miliona eura. Od 2014. godine do danas, prema budžetu Crne Gore i državnim kompanijama KAP, odnosno kompanija UNIPROM, platio je preko 362 miliona eura.

Na redu za gašenje je, već je izvjesno, i nikšićka Željezara, zbog sličnih problema sa nabavkom električne energije kao u Kombinatu aluminijuma Podgorica.

Da li iz neznanja ili nedostatka sluha za industrijsku proizvodnju tek država ostaje bez važnih proizvodnih resursa, a nezaposlenost samo raste. Koliko će se sve ovo odraziti na ionako loš kreditni rejting Crne Gore, bruto društven proizvod države, izvoz, enegretske subjekte i socijalnu sliku Crne Gore, u Vladi se očigledno time nisu bavili. Cijenu će svakako da plate građani.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alekseriksen962
Gost
alekseriksen962

Dps botovi obicni ste vi

milica
Gost
milica

oglasiste li se kad je u zadnjih 30 godina ugasena svaka fabrika.Tad se nijeste sjetili radnika.Kao da vas je DPS bio zamadjijao.

Cgcgcgcg
Gost
Cgcgcgcg

Iza groma nešto i ostanea iza ovih neće ostati ništa

Izkorjena čupat
Gost
Izkorjena čupat

Kupujem stan u porto montenegro od 80 kv.

Uraaaaaa
Gost
Uraaaaaa

Zaostaju za Dps-om

Balsa 🇲🇪
Gost
Balsa 🇲🇪

Samo da se ovaj DPS jos ugasi i ovo ce stvarno bit Luxemburg

ElPatron
Gost
ElPatron

🤣 šou a koliko su ovi prosli ugasili za 30 godina ovima sad vise nije ostalo nista da ugase 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Milo
Gost
Milo

Sve što Srbijanci prime u svoje ruke, unište.

Vida
Gost
Vida

Ovo stvarno eksperti. Al za gasenje i unistavanje ekonomije. Propadamo i to velikom brzinom. Brinem da ce velika muka u narod i nemastina, a vlada samo zatvara firme umjesto da otvara.

Momo F.
Gost
Momo F.

Katastrofa!!!!

Lazar
Gost
Lazar

Kako kazete ovo malo firmi sto je ostalo . A sve one firme sto su bile priznajete da ste vi ugasili.

Mladen
Gost
Mladen

Još jedno glavno preduzeće da ugase a to je DPS. Kad to ugase svima ce svanuti.

janko
Gost
janko

Ziva istina jedine dvije firme su im bili klanovi!!! E tuge i jada

Vele
Gost
Vele

Pa oni ugasiše ovo malo firmi što je ostalo.Sramota.

Mongro
Gost
Mongro

Kad svi izađu na ulice brzo će se stvari promijeniti.

Prc
Gost
Prc

Pa litije su vec bile… Jos malo pa ugasen DPS

HoloSOS
Gost
HoloSOS

Kako to da Fond Zdravstva placa redovno fakture samo apoteci koja je u vlasnistvu Premijera. Svim ostalim privatnim apotekama se duguje vise mjeseci.

hurikein
Gost
hurikein

Aaauu kako besramno lazes… Ali za to si placen, razumijemo te… nije ni tebi lako, valja se oduziti za zob sto si dobio ..

Orli-Ban
Gost
Orli-Ban

I ova 4 preduzeća je ugasila prethodna vlast

Mne
Gost
Mne

A koliko ste ih vi ugasili i imate obraza bilo sta da pricate?

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Zaboravili ste da je Elektroprivreda poslovala u gubitku i da njoj prijeti mrak!.Zato glasajte za slobodu i osvježenje ! Neka vam je srećno otkazi na poslu !!! A da ne pričamo o porodičnom i jednonacionalnom zapošljavanju !

AntiX
Gost
AntiX

Isto ce se desit i Aerodromima,zivi bili pa vidjeli.Vec se zna i “investitor” iz Srbije.

kkkooolobri
Gost
kkkooolobri

Daj reci ime. I ispricaj nam jos sta znas.. Sve podatke sto su ti obavijestajne sluzne cijelig svijeta dostavile, daj i ti nama prosljedi..

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Sto je sklono padu to i pada.

MNE
Gost
MNE

Ne brinite napravi ce novu firmu za 0 eura, zvanu KAP to Montenegro

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno da nije neznanje u pitanju. Cilj im je da obezvrijede Crnu Goru, da bi nas Vučić što jeftinije kupio. Zaboravio si Institut Simo Milošević, koji je pred gašenjem. A oni će prepunih džepova, kad sve završe, nestati.

Maki🇲🇪
Gost
Maki🇲🇪

Niko nema experte ko mi blago se nama !! Ahahahahahahahahahahahahaaaa

Send this to a friend