Ekonomija

Ekspertska posla: Nakon što su državne kompanije pretvorili u gubitaše, nastavili da tjeraju investitore

FOTO: Vlada Crne Gore (Arhiva)

Miraš Dušević

Vlasnik Novog duvanskog kombinata u Podgorici, Grand International FZ-LLC, najavio je gašenje proizvodnje u kompaniji, nezadovoljni odnosom Vlade Crne Gore. U otvorenom pismu premijeru Grand International FZ-LLC je istakao da su u zadnjih pet godina investirali više od 25.000.000 eura za otvaranje fabrike za proizvodnju duvana sa najsavremenijom opremom, zaposlili više od 60 radnika kojima se redovno izmiruju zarade sa svim, po zakonu pripadajućim, porezima i doprinosima.

<<<Pisali premijeru: Gasi se Novi duvanski kombinat, nezadovoljni odnosom Vlade odlaze iz Crne Gore<<<

“Takođe, dali smo prioritet domaćim kompanijama da posluju sa Novim duvanskim kombinatom, pružili podršku uzgajivačima duvana dajući im besplatno sjeme, našu stručnu pomoć, kao i vršili otkup cjelokupne proizvedene količine duvana. Ujedno smo i nekoliko puta povećavali otkupnu cijenu duvana, a sve u cilju poboljšanja poslovanja domaćih kompanija u Crnoj Gori i želje da što više zaživi proizvodnja duvana na teritoriji Crne Gori”, naveli su u pismu premijeru.

Ovo je druga kompanija koja napušta Crnu Goru od dolaska Vlade na čelu sa Krivokapićem. Podsjećamo da je jedan od najvećih brendova u turizmu, hotelski operator Aman, najavio odlazak iz Crne Gore a pokrenuta je i arbitraža u Londonu. Ove godine Adriatic properties i hotelski operator Aman zatvorili su grad hotel “ Sveti Stefan” i Vilu “ Miločer” zbog propusta Vlade Crne Gore.

Još veća šteta je ona nanijeta ugledu Crne Gore kao investicione destinacije, pa je teško za očekivati da će bilo koji ozbiljan investitor doći da ulaže u našu državu. I dok susjedne zemlje rade sve da privuku nove investicije, Vlada Crne Gore tjera i postojeće.

Za gotovo godinu dana nijedna nova investicija nije pokrenuta, a eksperti u Vladi Crne Gore su mandat počeli gašenjem državnog avio prevoznika Montenegro eirlajnsa.

Ruku na srce, otvorili su novu avio kompaniju od koje su za manje od par mjeseci napravili novog gubitaša sa menadžmentom o čijim platama i bonusima većina građana Crne Gore može samo da sanja.

Spisak ekonomskih učinaka Vlade Crne Gore ovdje se, nažalost, ne završava.

Nedavno objavljen Ivještaj o o poslovanju preduzeća u većinskom državnom vlasništvu pokazao je katastrofalne rezultate – Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS, kompanija koja nema konkurenta na domaćem tržištu poslovala je sa gubitkom od 3,4 miliona a novoosnovana aviokompanija ToMontenegro 2,6 miliona, uprkos stalnim državnim ulaganjima koji sada iznose više desetina miliona eura.

Izvještaj je pokazao i da se najviše zapošljavalo u CEDIS-u, Elektroprivredi Crne Gore EPCG, Rudniku uglja, Aerodromima Crne Gore i Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore ŽICG, a najveći rast troškova za zarade bilježi upravo EPCG.

Ova kompanija koja je u prethodnom periodu prije dolaska nove vlasti, poslovala sa dobitkom koji se mjerio desetinama miliona eura i koji sada bilježi najveći pad od 16,7 miliona eura, odnosno 97 odsto.

I dok uništavaju državna preduzeća, tjeraju postojeće investitore i svjetske brendove, iz Vlade Crne Gore uvjeravaju građane da nam predstoji bolji život.

I to obećanje će, svi su izgledi, proći kao najave ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića o milijardu eura investicija iz Japana – dogodine….

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
djosa
Gost
djosa

ova vlada radi za Srbiju ane za Crnu Goru

Grunf
Gost
Grunf

Da se usvoji povećanje plata narodu pa da vidimo dalje

Zoran
Gost
Zoran

Ti imas para vjerovatno pa isplati dobrotvoru. Slusas lazavine spaiceve i milatoviceve.

Wites
Gost
Wites

A Spajicev “Evropa 19. vijeka” program? Pa on će porezima na dobit najvećim u cijelom regionu potjerati sve investitore kod susjeda.

Zoran
Gost
Zoran

Nece nece, ide vlada u 100 komada.

Zoran
Gost
Zoran

Nece dati ekspert Bojanic.

freeMNE
Gost
freeMNE

Pravi se entitet RS od Crne Gore.
Cilj ove vlade je kada sledeći dođu na vlast,ostaje im samo da konstatuju bankrot.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Hahaha gdje su oni silni investitori što su dobili Crnogorska drzavljanstva ( šinavatra i ostali ) zna li ko gdje su ta gospođa investirala , koje su to investicije , gdje su te silne fabrike ili su investirali na uvoz banana

Rom
Gost
Rom

Da citiram pjesmu iz Kusturicinog filma: “Para ima Vukota, neslužbeni distributer Marlbora, neka puši narod naš, krišom ispod spoljnog zida sankcija”

@lexa
Gost
@lexa

U Prizrenu

Tivat
Gost
Tivat

Podgorica je bila 450g pod Turcins, rušenje, paljenje Crkve… a kasnije je Prizren bio Crnogorski

Eureka
Gost
Eureka

Vifim ksko ih teraju, predložili povećanje plata za 200€, da treba neko od poslanika da digne ruku da to narod dobije.
A nečete, nije valjda da Volite Premijeta pa nećete da mu dozvolite da zene.
Ili će biti ono da nečete jer volite CG, ili zbog Kralja Aleksandra… to su vama razlozi sa kojima opravdava te svaki postupak

Goran
Gost
Goran

Svako ko ima i gram mozga glasače protiv toga. To nas sve vodi u propast. Ovi su po sopstvenom priznanju upropastili uspješna preduzeća a ne državu da me upropaste.

Pravda
Gost
Pravda

Koja to?

Send this to a friend