Ekonomija

Eksploatacija šljunka i pijeska ne jenjava, inspektori kontrolišu vodotoke

Vlada Crne Gore nastavlja sa intenzivnijom kontrolom crnogorskih vodotoka i njihovom zaštitom od slučajeva nelegalne eksploatacije riječnih nanosa i to u opštinama Podgorica, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, iako su na tom planu postignuti rezultati ova pojava nije iskorijenjena, pa su angažovani komunalni policajci i inspektori  za konitoring i kontrolu.

Komunalni službenici, takođe, imaće ovlašćenje da pokrenu prekršajne i krivične prijave protiv prekršioca.

Odsjeka za inspekciju za vode do sada je ukupno izvršio 353 inspekcijske kontrole.

Takođe, donijet je novi akcioni plan za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka 2019- 2021 godine i izmijenjen sastav Koordinacionog tima koji će pratiti njegovu realizaciju.

Predsjednik Tima je je direktor Uprave za vode Damir Gutić, a u sastavu su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije, Osnovnog tužilaštva, kao i Komunalne policije i Komunalne inspekcije iz Glavnog grada Podgorica i navedenih opština.

“Uveliko se pripremaju projekti regulacije vodotoka u cilju zaštite od poplava, odbrane stanovništva koje naseljava ugrožena područja poplavama kao i poljoprivrednog zemljišta u dolinama vodotoka (Bojana, Lim, Grnčar). Kroz saradnju sa međunarodnim partnerima obezbijeđena su sredstva za početak infrastrukturnih radova na Bojani, Limu, Grnčaru i Gračanici. U narednom periodu radiće se na pripremi projektne dokumentacije i za sve druge vodotoke, kako bismo imali jedan veoma uređen i održiv sistem kada je u pitanju zaštita od voda”, saopšteno je iz Ministarstva.

Učešće građana i sportsko -ibolovnih klubova u prijavljivanju i otkrivanju nelegalne eksploatacije putem je od velike važnosti, a to mogu odraditi putem otvorenih kontakt telefona i mail adrese [email protected].

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Uvedite obaveznu robiju od 5 god, za bilo kakvi ilegalno eksploatisanje drzavnih resursa, ali i osudote nekoga, pa ce svi dobro razmislit prije nego krenu u tako nesto. Ovako je samo trla baba lan, kao i sve drugo vezano za zakon.

Send this to a friend