Ekonomija

Energetski most projekat od izuzetnog značaja: Pušten u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije

Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela pustili su danas u rad podmorski kabl. Crnogorski i italijanski šefovi država su naglasili da je ovaj projekat koji je nazvan “energetskim mostom” od izuzetnog strateškog značaja za region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom. Na svečanoj ceremoniji kabl su zvanično u rad pustili iz Crne Gore Đukanović, a Matrela iz Italije.

Foto CdM

“Završetkom grandioznog projekta vjerujem da nam je svima čast da smo dio novog događaja, ne samo za Balkan već i Evropu. Svjedočimo trijumfu vizije. Ovaj projekat je čvrsta veza Crne Gore i Italije”, ocijenio je Đukanović.

Foto: CdM

Dodao je da će podzemni kabl doprinijeti i kvalitetnijem životu crnogorskih građana.

“Sa aspekta razvojne filozofije, ovaj projekat sublimira principe koje smo javno proklamovali kada smo krenuli na naš tranzicioni put. To su: otvorenost, slobodna razmjena i vizija Crne Gore kao dijela jedinstvenog evropskog tržišta. U ovom poslu dokazali smo stručnu, tehničku i kadrovsku osposobljenost za saradnju s najboljima, kapacitet da Crna Gora bude pouzdan partner u realizaciji značajnih prekograničnih, evropskih infrastrukturnih projekata”, rekao je on.

Foto: CdM

Naglasio je da podmorska elektro-energetska konekcija nije samo energetska spona koja povezuje Zapadnu i Jugostočnu Evropu, već da  predstavlja i izvanrednu demostraciju ideje integracije kapitala, ljudi i vizije.

“Podsjetiću, vrijednost čitavog projekta, uključujući i Trans-balkanski koridor kroz Crnu Goru iznosi oko milijardu eura. To je jedan od najozbiljnijih poduhvata u Evropi kada je u pitanju elektro-prenosna infrastruktura”, naglasio je Đukanović.

Današnji događaj Đukanović je iskoristio i da pozove potencijalne investitore iz Italije, kao i iz drugih zemalja, da zajedno radimo na izgradnji novih održivih izvora zelene energije u Crnoj Gori.

Foto: CdM

“Mi sve više računamo na obnovljive izvore energije – na vjetar i sunce, kako bi se zaštitili od rizika snabdijevanja, naročito imajući u vidu klimatske promjene. Računamo i na prednosti koje nudi kombinacija tehnologija, kontinuirana proizvodnja fotonaponske energije tokom dana i energije vjetra noću. Korišćenje obnovljivih izvora energije osim što povećava energetsku efikasnost, smanjuje emisije gasova staklene bašte u kopnenom saobraćaju. Pouzdanijem snabdijevanju može znatno doprinijeti i modernizacija mreže. Zato koristim priliku da pozovem Ternu da nastavimo saradnju i radimo na razvoju pametnih mreža za prenos i distribuciju električne energije u Crnoj Gori, koja će se širiti na region”, istakao je on.

Đukanović je poručio da Crna Gora danas na konkretan način pokazuje da je dorasla da bude dio razvijene Evrope i to u najzahtjevnijoj oblasti u kojoj znanje i stručnost jasno dolaze do izražaja.

“Posebno želim da zahvalim našim italijanskim prijateljima iz nadležnih državnih resora i kompanije Terna, sa kojima smo dijelili istu razvojnu viziju i istu posvećenost zajedničkom integracionom cilju. Takođe, zahvaljujem i globalnim svjetskim liderima u oblasti izrade i postavljanja podmorskih kablova i pratećih postrojenja – kompanijama: Tošiba, Neksans i Prismian, zato što su dio svog znanja, tehnoloških inovacija i korporativne kulture ugradili u objekat koji danas svečano otvaramo. Ovako snažna međunarodna povezanost posebno dobija na značaju sada, kada se Zapadni Balkan suočava sa političkim usporavanjem procesa integracija. Siguran sam da pristup koji smo demonstrirali sa italijanskim prijateljima i partnerima, uz značajnu podršku i dobru volju zemalja regiona i evropskih partnera, predstavlja dokaz naše sposobnosti da budemo dio zajedničkog tržišta”, zaključio je Đukanović.

Italijasnski predsjednik Serđo Matarela kazao da je riječ o investiciji od velikog značaja.

“Strategijski je važan na nivou Evrope. Energetski most Evrope i Balkana. Ovo je važno čvorište za Italiju, Balkan, Evropu jer nas zbližava”, poručio je Matarela.

Foto: CdM

Istakao je da je današnja ceremonija značajan momenat u odnosima dvije države.

“Ovo je plod naše črvtste saradnje koja će biti zabilježena u našim odličnim političkim odnosima. Veza koja se nje narušila ni tokom burnih godina evropske istorije. Primjeri pozitivne saradnje naše dvije zemlje su brojni. Italija Crnu Goru vidi kao faktora stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Balkan je Evropa. Put Crne Gore ka EU zaslužuje ohrabrenje i podršku. Realizacija projekta je podsticaj za dalje intenziviranje naše saradnje. Zahvaljujem Terni za rad i posvećenost ovom projektu”, zaključio je Matarela.

Foto: CdM

Predsjednica Terna grupe Katja Bastioli naglasila je da je inovativna infrastruktura presudna za integraciju tržišta električne energije Balkana u Evropu.

“Infrastruktura između dvije države donijeće benefite za Crnu Goru i Italiju. Projekat je prvi energetski most između Italije i Balkana”, kazala je ona.

Prema riječima izvršnog direkora Terne Luiđi Ferarisa ova interkonekcija je ključno čvorište za evropsku energetsku uniju. Interkonekcija predstavlja impuls za niz mogućnosti i sve sigurnije i efikasnije tržište električne energije.

“Interkonekcija podstiče dalji razvoj proizvodnje iz obnovljivih izvora.  Od 2020. do 2030. porašće broj postrojenja iz obnovljivih izvora. Ovaj projekat je pretpostavka za dalji razvoj energetskog sistema Crne Gore i cijelog Balkana. Interkonekcija Italija-Crna Gora predstavlja tehnološku izvrsnost. Povezuje Ćepagati i Lastvu Grbaljsku”, istakao je on.

Istakao je da je realizacije zahtijevala više od 600 dana istraživanja mora.

“Nadam se dugotrajnoj uspješnoj saradnji dvije zemlje”, poručio je on.

Foto: CdM

<<<Šta donosi podmorski kabl: Manje gubitke na mreži i troškove prenosa, bolje napajanje, direktnu vezu sa tržištem EU…<<<

Foto: CdM

<<<Matarela i Đukanović u petak puštaju u rad podmorski kabl<<<

Foto: CdM

<<<Italijanski mediji o podmorskom kablu: Pružamo ruku Crnoj Gori<<<

Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometara, a dužina podmorskog dijela iznosi 433 kilometra.

Foto: CdM

Puštanjem u rad podmorskog kabla biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru, smanjiće se gubici u prenosnoj mreži.ovaj projekat će pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže. Takođe, dobiće se mnogo pouzdanije napajanje Crnogorskog primorja kao i sjevera države, gdje će se stvoriti uslovi za razvoj tog dijela države, a posebno kada je u pitanju privreda i turizam kao jedna od najvažnijih privrednih grana.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lejla
Gost
lejla

Hoce li nam struja sada biti manja????? Ili cemo cijelu platu davati za struju, jer nam je do sada ostajalo da platimo vodu i hleb.

Lopov
Gost
Lopov

DANAS JE SVJETSKI DAN PRIJEVREMENO RODJENE DJECE. DA LI JE MOGUCE DA U CG NIJEDAN MEDIJ NIJE NI PRENIO TU INFORMACIJU! GRADOVI SIROM SVIJETA DANAS SIJAJU LJUBICASTO KAO PODRSKA SVIM RODITELJIMA I MALIM BORCIMA I ONIMA KOJI SU SVOJU BITKU IZGUBILI. A KOD NAS NI DA SE POMENE.

Strsljen
Gost
Strsljen

Mostovi idu iznad vode, aovo ide ispid vode, daklen nije most nego tunjel, po niksicki !

Bobo
Gost
Bobo

Nema premijera???

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

evo vele iz RTCG-a samo su na ovo cekali pa da puste svemirski signal .. sad cemo mi vidjeti sto je slika.. ali kazu opet se susrecu sa problemom jer pro vajderi nece moci da emituja takav kvalitet slike!!..

Sreten
Gost
Sreten

Najbitnije je imati viziju i dobru konekciju sa svijetom, a to Milu ide od ruke povezao je drzavu sa citavom svijetom da se opozicija pitala niko dalje od Srbije ne bi znao dje je Crna Gora

Demonstrant
Gost
Demonstrant

Zivio ti nama jos 100 godina oni koji tvrde da Crna Gora nije napredovala neka se vrate 20 godina unazad i sjete bijede u kojoj je bila Crna Gora i usput neka se malo osvrnu na okruzenju

slikar
Gost
slikar

E zbog ovoga je covjek i na celu drzave. Opozicija nikad nije dovela nijednog investitora niti ima bilo kakav politicki program sve im se zasniva na nekakvim bojkotima i urlikanjem po ulici.

Haris
Gost
Haris

Crna Gora sve blize EU, a opozicija i dalje zivi na protestima

crnogorac
Gost
crnogorac

Ovo je najvažnije za turisti ku sezonu a oni koji je docekuju znaju koliko je ovo bitno

atleticar
Gost
atleticar

Nije mala stvar da imamo obezbijedjeno napajanje električnom energijom normalno je da nikome ne odgovaraju stalne restrikcije

Mikaš
Gost
Mikaš

Ja koje sam srece taman kad udjem u vodu i budem zaplivao nesto ce se desit sa tim kablom, puknuce sajla i kablo onako sa sve strujom ce me pljastit a voda dobar provodnik i isprzicu se he he

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Niste valjda pali na taj nivo da mi babu od devedeset godina ubijete snajperom.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Milo tebe italijani gledaju preko nišana.

Ribnica
Gost
Ribnica

Xghahahaaaaas

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Brano ja zarađujem 350 miliona godišnje ne plaćam porez.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Caslave sad smo se čuli sa nebojsom i gagom dužni smo acu uslugu.

BOT Bubašvaba
Gost
BOT Bubašvaba

I mi smo tasteri: Zacanka, ines23, oliver14, Kosta, goran1978, Helena88, miona, HanaPG, Djurdjica, Mona99, Planinka, marta, KnjazMilos, Votka88, kamiondzija78, Igor88, InesBD, Prepelica, DonjiKokoti, Cipsy, Koviljka tomic, Stefo12, Vitinka, Iskra95, Kinez, Enesa, Svetlana_TV, Marelica, Tommy_h, ZarkoGolubic, Zigman, Silvana, Novinarka, CiciMici, Kaktus, KOCOBO, Leart, Komita, Sara, Bar_pamti, Simba, JunaK, KotorankA, Kleopatra, Boka, Petra, Gordan, StevanPG…

Vesna
Gost
Vesna

Ovim kablom ce struja iz ” obnovljivih izvora “,tj iz nasuh reka uvedenih u cevi i unistenih ici u Jevropu koja nece svoje reke da stavlja u cevi,nego nadjose bosanske,srbijanske i crnogorske…A zna se ko se bacio na energo biznis.

Bnjj
Gost
Bnjj

Da kolonijalne periferne države đe vlada korumpirana vlast podržana od Eu. Da ta Eu išta vrijedi nebi im Cg bila lider u regionu, država teške korupcije

Petra
Gost
Petra

Milo Djukanovic je dao nemjerljiv doprinos razvoju Crne Gore i ovo su samo jedni u nizu njegovih vizija razvoja CG.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovo je preduslov za nastavak bogaćenja njegove rodbine i ljudi bliski vlasti a građani će da se susreću i dalje sa siromaštvom i lošim životom. Milo se ponaša kao vlasnik Cg iako po Ustavu on mora da radi u interesu građana ođe kod nas je sve naopako mi građani radimo za njih umjesto oni za nas a tobože su narodni… Više »

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

ti majstore nemoj vise da radis za njega i rodbinu i bas te briga neka crknu i ti si rijesio problem..

Ribnica
Gost
Ribnica

Počela ksmpanja hahahahaha

Ljeposava
Gost
Ljeposava

Da nije bilo Mila Djukanovica ne bi CG dalje mrdnula od onog kakva je bila 90-ih godina.

Turčinka
Gost
Turčinka

Znavena li si moja ljeposava !

Bnjj
Gost
Bnjj

Da nije bilo Đukanovića Cg nebi bila u tim nesrećnim 90im godinama, sa nostalgijom se sećamo 80ih i 70ih

Toni
Gost
Toni

E mnogo je napredovala od 90-ih.

Joksim
Gost
Joksim

Bravo Ljeposava! Đe su Miladin, Radosav i Đekna?

Simba
Gost
Simba

Ovako ucvrscujemo i odnose izmedju Crne Gore i Italije i jacamo veze sa njima.

Marocco
Gost
Marocco

Opozicija nasa do tehnickih i elektoprenosnih stvari zna samo da trazi tehnicku vladu da sebe bolje smjeste, a da nesto urade to ne daj Boze.

Boka
Gost
Boka

E sto bi se ovo realizovala da je opozicija na vlasti.

JesK
Gost
JesK

Neka budo

StevanPG
Gost
StevanPG

Ovo sto nijesu vjerovali da ce se ikad izraditi sad nek gledaju samo.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Da je srece da je ovo bilo prije, pa da nam prenos na mrezi bude bolji, ali svakako sad kad ga imamo vidjet cemo koliko je ovo ispravna odluka.

Cipsy
Gost
Cipsy

Cim osjete koristi od ovog kabla kako ce narod da hvali ovo.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Ajde ovako je narod prico za sve sto se gradilo po CG sve su kudili pa posle su se kleli u to! Tako ce i sa kablom da bude.

Eviva
Gost
Eviva

Neko energetski most a neko kilo paradajza haha

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Sad će na italijanski dnevnik milo bio je danas. Mašo nemoj da mi anđela ne dođe u kuću mora doći. Mašo pitaj veska plaćali porez 😆

rijaliti opanak
Gost
rijaliti opanak

čini mi se da je neko na aparatima

Lopata
Gost
Lopata

Zamislite vi dragi građani tu muku, recimo živite u Holandiji a mrzite sve holandsko i krivo vam je što se Holandija razvija a ne recimo Belgija. Ili živite i radite u Danskoj, a ne možete Dance smisliti, krivo vam je što ih Švedska ne okupira. Siguran sam da psihijatrijska patologija ima odgovor na to šta je u pitanju. Muka živa… Više »

Marv
Gost
Marv

Iskreno oni koji mrze CG mogu samo da aplaudiraju na sve sto se desava sa cg i ove vlasti zadnjih 20ak godina. Jer niko nije ovoliko ukopo CG kao oni. Prave razmere katastrofe ce biti poznate kada ih neka normalna opozicija skine jednog dana.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tebe nije lako o čemu ti misliš a ne misliš na one mučenike koji rade za 200,300e kad nas već upoređuješ sa ovim zemljama uporedi i demokratiju i ekonomiju tih zemalja

Uriel
Gost
Uriel

SVAKA TI CAST ZA OVO!!!! MNOGO NEGATIVNE ENERGIJE NISTA DRUGO

Thunder ⚡
Gost
Thunder ⚡

Crnu Goru moze samo zemljotres da spasi

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Zemljotres Crnu Goru, a Srbiju masovne poplave.
Realno jedini spas od Mila i Vučka.

Kachawendica
Gost
Kachawendica

ko ti drma kavez

Gile
Gost
Gile

Srbiju ni to

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Hoce li ovo bolje biti izrazeno kroz cijenu struje ili prenosnih bandera

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Mašo sestra anđela rođena sakrila milion eura 😆

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Verovali vi mene ili ne elvire u njemacku ima već 660 hiljada eura kako ja ne znam.

Bnjj
Gost
Bnjj

E sad će tajkuni i rodbina vlasti da kidišu na Cg rijeke i planine teško nama, umjesto da građani koji žive u tim selima budu suvlasici akcija tih energetskih projekata mi bogatimo Blaža i družinu

Bnjj
Gost
Bnjj

E sad će tajkuni i rodbina vlasti da kidišu na Cg rijeke i planine teško nama, umjesto da građani koji žive u tim selima budu suvlasici akcija tih energetskih projekata mi bogatimo Blaža i družinu

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Milane probaj da podigneš pare sa računa .

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Kako cemo sad da izvozimo struju! Neki ljudi i elektroprivreda ce da uzimaju pare.
A ljeti ce biti restrikcije,pa ce nam govoriti da kisa nije odavno padala a vodostaji su u padu,a mi kao goveda cemo sve to da svarimo kao istinu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa to nam i treba kada se prodajemo

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Mašo kupi italijansko auto i vozi polako.

MiloLOPOV
Gost
MiloLOPOV

200 eura plata to je za 30 dana 6.5 eura dnevno koliko kosta vas jedan dan

IslamPljevlja
Gost
IslamPljevlja

Milo 30 Dana sa 200 eura mogu li blazo i djordje sa tom platom da zive?

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa ti ih glasaj sledeće izbore. Mi smo takav narod psujemo Mila a na izbore za Mila

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ko je đorđe?

MUSLIMANI CG
Gost
MUSLIMANI CG

Plata ka u Afriku 200 eura odjela ka u Pariz

Kurpejovic
Gost
Kurpejovic

Kad udari zemljotres narode Crne Gore znajte da ima Boga

Serdar
Gost
Serdar

Srećno bilo. Teško da je iko zaradio od talijana pa sumnjam da ćemo i mi imati neke velike fajde.

Komita
Gost
Komita

Dzabe i da nam ukinu placanje struje kad ce uvijek postojati domaci izdajnici koji ce naci neki razlog sa se zale

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ovo je jedan od najznacajnijih investicionih projekata crne gore u ovom vijeku,samo ovako nastavite

Muka
Gost
Muka

Za koji klan je ovo najznačajnije

Bnjj
Gost
Bnjj

Za koga je značajno za Mila i rodbinu oće li ti niži račun biti i oće li plate povečati

primorje
Gost
primorje

nema sto kome ce spustit struju fino kolko se potrosi tolko se placa ne treba trazit nikakvo snizenje jer ga nece bit svaki racun ja plstim i ne trazim snizenje nit mi treba.

Stefo12
Gost
Stefo12

E ovakvi projekti nam trebaju a ne srpske kuce i guslarske veceri,bravo Milo

Darko
Gost
Darko

davno je Milo otvarao srpske kuce, nije jos od ’99 ili cak 2001 godina, tad smo bili ustase danas cetnici samo zato sto volimo CG

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Bravo tebi u glavu

🇺🇦5:0🇷🇸😂
Gost
🇺🇦5:0🇷🇸😂

Eto da niste bjezali iz skole toliko znali bi cemu sluzi. Sluzi izvozu elektricne energije, rastu izvoza, jacanju ekonomije, jacanju industrije, rastu bdp-a, rastu standarda.
Nekome je dzabe i u svajcarskoj sto zivi kad je nesposoban pa zivi od socijale.

Lexy
Gost
Lexy

England 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 7 🇲🇪 0 uups

MNEkonvertit
Gost
MNEkonvertit

Jesi li gleda sinoc utakmicu na Vembli ,😂😂😂😂Englezi vas restartovali na fabricka podesavanja

Lexy
Gost
Lexy

On to ne vidi on ne vidi da se ljudi is Elise da su plate 200 eura to on ne vidi on vidi samo sebe svoju partiju

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Mnekonvertit, a odakle si ti kad govoriš VAS? Ti si iz Prnjavora jel?

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Srecno bilo. Samo ne znam kome jer meni sigurno ni cent nece biti nizi racun za struju. Ostaje da se radujemo,jer je i predsjedniku MILO.

Krimovica
Gost
Krimovica

Na Trgu Bela vista u HNovom vijore se Srpska Državna i zastava SPC, Crnogorska nijedna, čak je nema ni ns zgradi Državnog Arhiva.Aferim momci.

Tara je mulj
Gost
Tara je mulj

I U Tuzi Albanske pa nikome nista

Coa
Gost
Coa

Srpska državna zato što je tu konzulat, crkvena zato što je tu crkva!!!
Jel neki problem?
A u Tuzi albanske, objasni to pametni!!!???

Kotor66
Gost
Kotor66

Moze li mi neko reci je li ista od teksta razumio?? I ko ce u Cg imati bolju struju?? Mozda ce nam spustiti cijene struje? Kolika ce kolicina struje dolaziti kod nas?? Ja samo jedno znam, kada zagrmi, mi u opstini Kotor ostajemo bez struje i siguran sam da se za 5god (da ne pretjeram) nece promjeniti. Racunajuci od Novembra… Više »

Teodor
Gost
Teodor

I mi u Bijelu komsija. Jaci pljusak, I tu je kraj.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Neka je hairli.

Marko
Gost
Marko

zbog ovoga je i oslobodjen Milo i ne vodi se istraga protiv njega u Italiji

Stari kurajber
Gost
Stari kurajber

Procitao sam citav tekst i nigdje nije objasnjeno kakvu vrstu benefita ce Crna Gora imati od ovog projekta,osim sto su ogromna sredstva iz budzeta potrosena?! Da li ovo znaci da ce doci do drasticnog smanjenja cijene el. energije koja je najskuplja u Evropi? Da li ovo znaci vecu sigurnost na mrezi jer je do sada poslije svake grmljavine nestajala struja?… Više »

Kotor66
Gost
Kotor66

Eto ja sam manje vise isto pitao…ovo je kao kada je Marovic nesto objasnjavao…prica sat vremena a nista. Sve dok se konkretno ne prica, sve su samo lazi…

nenad mne
Gost
nenad mne

Najgore je ,tendenciozno, komentarisati nešto o čemu pojma nemaš!

Igalo
Gost
Igalo

Koliko znam, prijekat je finansiran iz privatnog džepa.

Newvilage
Gost
Newvilage

Ne verujem da nisu usput jos kakvu cijev spustili da lakse prebace jos ponesto

Ibro
Gost
Ibro

Njima nudi da iskoriste potencijale vjetra i sunca a ”našim investitorima ” vodene potencijale, hahaha

Petar
Gost
Petar

Dobre vijesti za Blaža a loše za Pljevljake… sada kada im nalože termoelektranu neće morati da kupuju hranu, gutaće vazduh.

Jaa
Gost
Jaa

Kako nije sramota novinara da tekst izbaci sa ovoliko gresaka prilikom kucanja. Bas ste amateri

Uljarevic
Gost
Uljarevic

Plate su i dalje 200 eura

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne zaslužuješ ni to.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pravi građanin budžetski patrioto

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Plate su 200 evra onima sa dna kace. Ko što si ti.

Mitar
Gost
Mitar

Znacajan za prvu familiju i kumove, a mi cemo gubitke da placamo

djuradj
Gost
djuradj

…sretno bilo u oba doma…:)…

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Jos jedan prenosni kabel. Ko ce to placat kad bandere budu stavljali?

gradjanin
Gost
gradjanin

uz duzno postovanje ali mimo ove tipske recenice ,, razvoj turzima i razvoj sjevera,, ubite me ako kapiram za sta sluzi ovaj kabal.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Ubačaju cigar po cigar u taj kabal, i onda pod pritiskom ispaljuju put Rima.

vlatko
Gost
vlatko

ima li kakav kabl prema Azijskoj Uniji?

Slavko
Gost
Slavko

Od kakvog je ovo znacaja za nas? Struja nam je i dalje najskuolja u Evropi, plate najmanje… blago nama sa DPSOM…

Bnjj
Gost
Bnjj

Da vjerovali ili ne Rumunija je sad za Cg obećana zemlja a da ne pričamo o Skov, Češ, Polj

Svetac
Gost
Svetac

Ajde pa da nam i standard skoči

crnogorac
Gost
crnogorac

Dako ga struja zvizne pri puštanju

freeMNE
Gost
freeMNE

Sve je…stvar taktike

Send this to a friend