Ekonomija

EPCG može povećati cijenu struje do kraja godine

Elektroprivreda (EPCG) nije iskoristila zakonsko pravo i nije tražila povećanje cijena svojih usluga od 1. januara za šest odsto, što bi dovelo do povećanja ukupne cijene električne energije za tri procenta. Ipak, kako je za „Dan“ potvrdio predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević, EPCG može da traži povećanje cijene svojih usluga za šest odsto bilo kad tokom 2019. godine.

“EPCG u ulozi snabdjevača ima pravo da iskoristi povećanje od šest odsto i primijeni ga bilo kad tokom godine, pri čemu ne može preći ograničenje od šest odsto u odnosu na cijenu iz 2018. godine i uz uslov da promjenu cijena objavi najmanje 15 dana prije početka primjene”, pojasnio je Prelević.

On je kazao da je cilj reforme energetskog sektora, koji je započet donošenjem Zakona o energetici iz 2003. godine i formiranjem RAE u januaru naredne godine, razvoj tržišta električne energije unutar Crne Gore i njegovo uključivanje u jedinstveno tržište EU.

“Zbog čega se insistira na tržišnom mehanizmu? Zbog toga što je tržište jedini mehanizam koji će neselektivno eliminisati sve one proizvođače koji nijesu u stanju da obezbijede u datom trenutku najpovoljniju cijenu. U ovom usklađivanju sa tržišnom cijenom, neke države koje su imale ili još uvijek imaju administriranje cijenama iz uglavnom populističkih razloga imaće šokantno suočavanje sa istinom ili neće biti dio EU. Zahvaljujući dobrim zakonskim i metodološkim rješenjima iz prethodnog perioda, Crna Gora je ovaj proces prošla bez naglih skokova cijene električne energije.

Štaviše, tarife za domaćinstva u 2018. godini su iste kao i 2009. godine, dok su cijene za privredu niže i do 50 odsto. Dakle, uprkos potpunom usklađivanju sa cijenom električne energije sa berzama u Evropi u 2017. godini, tarife za domaćinstva su bile na nivou 50 odsto evropskog prosjeka”, rekao je Prelević.

Od 2017. godine, tj. od stupanja na snagu Zakona o energetici, usklađivanje cijene sa berzanskom cijenom ima ograničenje u smislu da u periodu od 2017. do 2019. godine povećanje cijena energije ne može biti veće od sedam, odnosno šest odsto.

“Kratkoročno gledano, ovo je za potrošače u Crnoj Gori dobro jer je cijena na regionalnoj berzi u Budimpešti veća za više od 50 odsto u odnosu na onu koju trenutno plaćaju potrošači u Crnoj Gori. Dugoročno posmatrano, ukoliko ovako visoke cijene potraju na energetskim tržištima Evrope, prije ili kasnije mora doći do usklađivanja domaćih cijena sa tržišnim, dok istovremeno EPCG ne valorizuje svoj potencijal u odnosu na konkurente, što će se odraziti na njen investicioni potencijal”, izjavio je Prelević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo fašista🕯
Gost
Dejo fašista🕯

Gospodine bogati koliko si težak miliona.

Dejo fašista🕯
Gost
Dejo fašista🕯

Još malo neće biti ni za lebac ni na lebac. 😆

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Molim EPCG da sada ne cekaju mnogo sa poskupljenjem,kad imaju dizvolu od agencije.

Ranko
Gost
Ranko

Ne smiju pobunice se narod Crne Gore! 😂😂😂

Gospodin bogat
Gost
Gospodin bogat

I treba da poskupi. Kad mozemo preduzetnike koji kreiraju poslove u nasoj lijepoj CG da oporezujemo vala moze i obican narod koji muze drzavnu kasu kros svoje drzavne poslove da plati malo. Podrzavam. E viva!

Nela
Gost
Nela

I treba da poskupi, za ovakav kvalitet snabdijevanja ne treba zaliti para… Evo cijeli Bar nema struje, pu sram vas bilo…

Hogar
Gost
Hogar

Cijeli grad nema struje evo sat vremena. Ako mi bude crka televizor na sud ću ja njih. Da pljunes na nas dalekovod sve bi stalo. A oce da poskupe. Sram ih bilo. Zaboravili su one godine sa ristrikcijama a svaki dinar su ni uzeli.

milos
Gost
milos

Šta sve napriča čovjek…? Pogledajte cijenu EE u Srbiji I sve će vam biti jasno. Niža I za 20%.

Montenegrina
Gost
Montenegrina

A bas sam se pitala sto vec nijesu poskupjeli?Tuzno pretuzno što čine od ovog naroda!!!

Moje ime
Gost
Moje ime

Sve skace preko noci samo plate padaju. Niko ni rijeci o platama,samo kako ce rebnut narod po dzepu. Pametan je ovo narod,mudar…

Gospodin bogat
Gost
Gospodin bogat

Ne lupetaj zivota ti. Ne znam osobu koja radi ispod 250 eura. U Srbija ih nema da rade za PREKO 250 eura. Sjedi i uzivaj ili idi u Srbiju

Čapur
Gost
Čapur

To su koristi od podvodnog kabla za italiju, umjesto da se smanji cijena… Ako naftu nadju, ocekujem tek tu rekordan rast cijena…

Jovanka
Gost
Jovanka

Moze povecati cijenu struje? Ko hoce taj i moze, to je vazda bilo…

Milivoje Rodic
Gost
Milivoje Rodic

“Dakle, uprkos potpunom usklađivanju sa cijenom električne energije sa berzama u Evropi u 2017. godini, tarife za domaćinstva su bile na nivou 50 odsto evropskog prosjeka” – u isto vrijeme na istom mjesto: Radnik u Crnoj Gori ukoliko ima sreće da prima prosječnu platu u državi, za jedan dan rada zaradi isto koliko njegov kolega u nekoj od zemalja Evropske… Više »

nikobitan
Gost
nikobitan

pa sto gradimo onda mini hidro-elektrane? sto ce nam podvodni kabal za Italiju da izvozimo struju a nemamo ni za nas…

Pravnik
Gost
Pravnik

Vidite vi da uskladite najprije plate sa evropskim, pa onda cijenu struje! Cijena struje i goriva, kao i telefona, interneta, TV paketa u Svajcarskoj je jeftinija nego ovdje, a plate su deset puta vece!

POJK
Gost
POJK

Može pa da dobit bude još veća. I nemojte 6%, nego povećajte barem 20% onda će još viša dobit biti. A sve će to narod platiti, što kroz struju što kroz ostale cijene proizvoda i usluga.

Imam platu 260e
Gost
Imam platu 260e

A kud će više da je dižu tu cijenu,ispašće jos da je jeftinije živjet u Monaco nego u Crnu goru

Gospodin bogat
Gost
Gospodin bogat

Sam si kriv za tu platu. Šaku u ruke pa uči. Ja imam 3 puta veću platu a nit mi je rodbina dps niti slicne gluposti no sve sam. Manje cmizdrenja, vise rada

raki
Gost
raki

Lopovi bjelosvetski…kakvo poskupljenje,ionako je najskuplja u svijetu pljackate narod…potrosis 15€ a racun placamo 50€ to nemanigdje

Pero
Gost
Pero

Sram te bilo! I ti bi da kočiš napredak Crne Gore! Za koga ti radiš? Iz kojih izvora se finansiraš?

Send this to a friend