Ekonomija

EPCG nastavlja sa subvencijama

Ilustracija

Elektroprivreda Crne Gore donijela je odluku da nastavi dodatno subvencioniranje skoro 20.000 domaćinstva, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju.

“Subvencije će biti obračunate na julskom, avgustovskom i septembarskom računu i sprovodiće se u skladu sa Uputstvom o postupku i načinom sprovođenja programa subvencioniranja računa za električnu energiju i Uredbom o snabdijevanju ranjivih kupaca električne energije”, navode u EPCG.

Podsjećamo da je iznos subvencija dupliran, tj. identičan iznosu koji za ovu svrhu opredjeljuje Vlada Crne Gore.

To znači da grupa ranjivih kupaca neće plaćati račun za utrošenu elektičnu energiju do potrošnje od 600kWh, odnsno onima kojima se do sada obračunavao popust od 50 odsto za utrošak do 600 kwh električne energije, obračunaće se popust od 100 odsto odsto.

Grupi ranjivih kupaca kojima se obračunava popust od 40 odsto na račun do 60 eura, obračunavaće se popust od 80 odsto.

“Za obje grupe važi da, ako imaju račun preko 60 eura, popust se obračunava na dio do 60 eura odnosno 600 kwh potrošene električne energije”, navode u EPCG.

Korisnici koji imaju pravo na subvenciju su korisnici materijalnog obezbjeđenja koji su u stanju neke socijalne potrebe i njima se, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, obračunava popust od 30 ili 40 odsto, odnosno, sada, 60 ili 80 odsto.

“Ako je ovim grupama račun preko 60 eura, umjesto obračuna fiksne subvencije od 18 ili 24 eura, obračunavaće se popust od 36, odnosno 48 eura”, objašnjavaju u EPCG.

Subvencije se obračunavaju na osnovu spiskova koje svakog mjeseca stižu od Ministarstva rada i socijalnog staranja pa nema potrebe da korisnici po ovom osnovu dolaze u prostorije EPCG.

Napominju da račune za utrošenu električnu energiju domaćinstva od sada mogu platiti i putem portala www.epcg.com pri čemu nema naplate provizije.

 

Send this to a friend