Ekonomija Izabran novi Odbor direktora

EPCG odobrila investiciju za izgradnju vjetroelektrane Gvozd od 58 miliona eura

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici u Nikšiću odluku o odobravanju investicije zajedničke izgradnje vjetroelektrane “Gvozd“, sa kompanijom Ivicom Holding GmbH iz Austije, vrijednu 58 miliona eura.

Na Skupštini je konstatovano da prošla godina predstavlja jednu od najuspješnijih poslovnih godina od postanka Kompanije te da je EPCG grupa imala dobit oko 60 miiona eura.

“Sve kompanije u sastavu EPCG bilježe dobro poslovanje, a objedinjavanje termoenergetskog kompleksa u Pljevljima pokazuje se kao dobra odluka pa je ta sinergija dovela da Rudnik uglja Pljevlja već isplaćuje dividendu”, navode u EPCG.

Ostvareni neto rezultat EPCG u 2018. godini iznosi 44.076.758 eura, a dobrim upravljanjem troškovima i maksimanim angažovanjem svih menadžerskih struktura i zaposlenih ostvarena su osnovna načela Poslovne politike.

“Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u 2018. godini, iznosila je 3.484,2 GWh, što je za 1.294,1 GWh ili 59 odsto više od ostvarenja iz prethodne godine, a 16 odsto više od plana”, kazali su iz EPCG.

Kako su dodali, hidrološka situacija u protekloj godini je bila značajno povoljnija u odnosu na 2017. godinu što je uticalo na veću proizvodnju HE Perućica koja je iznosila 1.042,3 GWh što je za 481,0 GWh više u odnosu na prethodnu godinu i HE Piva čija je proizvodnja iznosila 993,9 GWh što je za 633,4 GWh više od ostvarenja iz prethodne godine.

“Ostvarena je i rekordna potrošnja koja je iznosila 104 odsto od plana, odnosno 101 odsto od ostvarenja u toku 2017.godine”, navode u EPCG.

U toku 2018. godine smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren stepen naplate od 102,30 odsto u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u 2018. godini.

Akcionari su prihvatili odluku o usmjeravanju dobiti na nerasporedjenu dobit Društva tako da je ukupna nerasporedjena dobit kompanije 48.602.081 eura.

Skupština akcionara je, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Ugovorom o izvršenju put opcije zaključenog između države Crne Gore i A2A, donijela odluku o poništenju postojećih i odobrenju kupovine novih 10 odsto sopstvenih akcija čime će država povećati vlasnički udio u kompaniji na 85,41 odsto  što je i njen najveći udio u EPCG od 2009. godine kada je izvršena privatizacija kompanije.

U 2018. godini ukupna kapitalna ulaganja u EPCG su iznosila 14.321.186 eura.

“Većina ulaganja se odnosila na modernizaciju i nove projekte”, navode u EPCG.

Shodno Zakonu o privrednim društvima, Skupština je, po utvrđenom dnevnom redu i u skladu sa Statutom Društva, izvršila razrješenje i izbor novih članova Odbora direktora kompanije.

Za članove Odbora direktora izabrani su Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Ljubo Knežević, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Srdjan Spaić i Oreste Bramanti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KADA
Gost
KADA

HE Piva čija je proizvodnja iznosila 993,9 GWh što je za 633,4 GWh više od ostvarenja iz prethodne godine. OVO JE DA TI SE PAMET ZAVRTI. JE LI HE BILA U REMONTU PROSLE GODINE . OVI PODACI SU ZABRINJAVAJUCI. OVO ISPADA 60% RAST STO JE NEMOGUCE AKO JE ELEKTRANA RADILA 12 MJESECI .STA SE DESILO DA SE PROIZVODNJA PODIGNE PREKO… Više »

Superhik
Gost
Superhik

Drzavna kompanija finansira izgradnju … cije vjetroelektrane i ko ce tu da izvlaci profit? Akcionari ispadaju ovce i u najuspjesnijoj poslovnoj godini ostaju bez dividende?! Pa gdje to ima?

Eurodizel
Gost
Eurodizel

Pa svoje elektrane genije… ka sto je naoravila i ove sto ima… ka sto prave sve drzavne elektroprivrede na svijet. Akcionari ne ispadaju ovce. Mogli su danas glasat protiv, bit nesaglasni i bili bi isplaceni, ka svuda u svijet

Ivan
Gost
Ivan

Mogu kad nas šišaju računima kao ovce

Superhik
Gost
Superhik

58 miliona za nekakve vjetroelektane a akcionarima…do lakata ! Pa super. Bas bas evropski…

Ivan
Gost
Ivan

Đoku dva touarega

Mila K
Gost
Mila K

Hahaha. PR falsehood za budale od potrošača i poreskih obveznika.

Branko
Gost
Branko

Lazu li ovo?

Velizar
Gost
Velizar

Koliko nezadovoljstva od ove “ekspertice”

Serdar
Gost
Serdar

Za Pljevalja sica Rudaru 20 hiljada nije vas sramota vatrom izgoreli

Send this to a friend