Ekonomija

EPCG uvodi tarifne modele: Nove cijene struje od 1. marta

EPCG

Menadžmet EPCG je, nakon detaljne analize tržišta električne energije, budućih aktivnosti i Plana investicija, uputio na razmatranje Odboru direktora nacrt Odluke o dodatnim uslovima za snabdijevanje električnom energijom, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore. Navode da će nove cijene električne energije važiti od 1. marta 2019. godine, kao i da struja najviše može poskupiti do šest odsto.

U EPCG ističu da odluka predstavlja novi vid obračuna utrošene električne energije, uz pravo kupca na odabir jednog od ponuđenih tarifnih modela snabdijevanja.

“Praksa je pokazala da se na taj način stimuliše energetska efikasnost i smanjuje budžetsko opterećenje kupaca. Domaćinstva, u zavisnosti od načina potrošnje, moći će da dobiju relevantne informacije i da upoređuju povoljnosti u zavisnosti od toga za koji se tarifni model opredijele. Uvođenjem tarifnih paketa, u skladu sa praksom država regiona i EU, EPCG će kupcima, uz racionalizaciju potrošnje, omogućiti znatne uštede na računu za električnu energiju”, pojašnjeno je u EPCG.

Podsjećamu, cijene električne energije u Crnoj Gori, za domaćinstva, zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj Mađarskoj berzi električne enegije (HUPX).

“Cijena električne energije u Crnoj Gori trenutno je preko 60 odsto niža od tržišne cijene, a shodno definisanoj zakonskoj normi i ograničenju na promjene, nova cijena elektične energije može biti povećana maksimalo šest odsto. EPCG svoje zakonsko pravo nije iskoristila početkom godine već će, uvođenjem tarifnog modela, pokušati da uspostavi balans između tržišnih cijena i socio-ekonomske situacije, čime će potrošačima omogućiti izbor u cilju racionalnijeg korišćenja električne energije”, napominju u EPCG.

EPCG će, takođe, nastaviti da stimuliše preko 200 hiljada domaćinstava, članova Zatnog tima, sa popustima od 13 odsto za aktivnu energiju, a nastaviće se i subvencioniranje kupaca u skladu po kriterijumima Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nakon odluke Odbora direktora, a u skladu sa Zakonom o energetici i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom, EPCG će u svojstvu snabdjevača krajnjih kupaca, utvrditi i na svom sajtu (www.epcg.com) do 15. februara objaviti tarifne modele sa definisanim cijenama električne energije koje će važiti od 1. marta 2019. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Elektra
Gost
Elektra

E koliko lupnjave u ovim komentarima, majko milaaa – sve stručnjak do stručnjaka

ja bih pocupala sve osigurace, baci struju djaoli je trosili

Prile
Gost
Prile

Hahhahaha, kakvi pljačkaši. Da vidimo ovo DK što je najavio da će objaviti u ponedjeljak o korupciji prilikom dovođenja A2A.

Sefket
Gost
Sefket

Shvatimo da vodja treba da izadje iz minusa.

Mirko
Gost
Mirko

Treba izaći na ulice i boriti se!!!
Ovo je katastrofa!!!

Bazinga
Gost
Bazinga

Uzmeš paket 24-48 h bez električne energije, to je inače njihov omiljeni paket, naročito zimi (kad nikom struja uopšte ne treba)!

Tuki
Gost
Tuki

Sramota, vise je dosta.

Vladimir19784
Gost
Vladimir19784

Tacno sam znao da posle goriva nece proci mnogo vremena,evo i struja poskupi. Mislim da sada treba i plate da se umanje. Katastrofa

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Pa posto ce biti struja ? Jeftinija ili skuplja? Sto filozofirate sa vasim modelima poskupljenja. Je li modeli poskupljuju struju ili tarife kakve su to budalastine sa strujom zadnjih 30 godina. A najskuplja je struja kod nas u regionu. Da Bog da, o jadu se zabavili i vi i struja.

Drogo
Gost
Drogo

ja je nw bih plaćao za inat EPCG, pa dako bankrotiraju

Lipovo
Gost
Lipovo

Ssto ne pusti moj komentar ADMINE. Nije uredljiv, ne vrijedja entitete, nije nacionalistichki…..samo je ISTINA o primjeni kriterijuma. Hoccess li se IZVINUTI, ako ja budem u pravu?

ND
Gost
ND

Naplatite nam samo struju,a ukinite pljačku po ostalim osnovama,pa da vidimo koliki će računi biti!?

Drogo
Gost
Drogo

Sta to znaci to struju??
Predlazes da se zakacis stan za dalekovod?

Marko
Gost
Marko

Zastocijena struje mora biti kao na berzi a nase plate ne moraju biti kao na zapadu. Ova cijena struje omogucava visoku profitabilnost. Uzimate narodu hleb iz usta sram vas bilo.

podrumar
Gost
podrumar

Zasto placas gorivo kao na evropskom trzistu?

Marko
Gost
Marko

Prevara.Hocete li racun iz Njemacka da vam pokažem.Sram vas bilo skuplji ste od njemaca

Drogo
Gost
Drogo

Pokazi
Njemci placaku 0.297€/kWh
a Cg 0.1€/kWh

sveti tajo
Gost
sveti tajo

Kakvi su ovo metuzalemi cijena struje u CG je najskuplja u EU i Americi i Aziji,čak i Africi.Kad se uporede parametri zarade ,rashodi,kamate, obračun jednom rijecju haos

Eurodizel
Gost
Eurodizel

Konacni i vi da se malo razmrdate… imate odbos s potrosacem ka prije 40 godina… dajte neke aplikacije, neku kontrolu, neko skupljanje poena…

RofZ
Gost
RofZ

kakvi su ovo lopovi majko mila. Cijena električne energije u Crnoj Gori trenutno je preko 60 odsto niža od tržišne cijene (istina možda, ali vi na to nadodateee…) inače, zaboravismo li takse euro po euro xaxxax najjači smo narod na svijet

Gun
Gost
Gun

Iz texta se nista konkretno ne moze zakljuciti…

Nepoznati
Gost
Nepoznati

Popust na aktivnu energiju….? Zamazivanje ociju i dovodjenje u zabludu… aktivna energije ne predstavlja ni 30% racuna, a na ostalo naravno nema popusta…

xyz
Gost
xyz

Ekstra ! Koliko sam shvatio tarifni paketi ce biti kao sto imamo kod mobilnih operatera.Fenomenalno !

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Тарифни пакети ће бит начин да надомјесте поскупљење од 6% које су планирали почетком године. Значи ништа повољно за грађане већ само лијепо упакован додатни трошак.

Komita
Gost
Komita

Budimo realni ne komentarisi kad o ovom nemas pojma.Sacekaj da vidis ponudu epcg i da izaberes model koji ti odgovara i placas racune u manjem iznosu.Polako ,ne lupetaj kad ne poznajes ovu materiju.

Prč
Gost
Prč

Pa pojasni nam kad ne znamo.da ja tebi pojasnim,ep je mafija koju gradjani ne interesuju.imaju ekskluzivno pravo da naplacuju zastarjele dugove i niko od njih dobra vidio nije

Komita
Gost
Komita

Prču izaberes paket koji ti odgovara i placas manje, otprilike je to,čini mi se da nijesi plaćao struju godinama čim se pozivaš na zastarjelost.Takvi kao ti su najgori,glume poštenje a ne plaćaju struju,komunalije,porez,a ovamo na portalima morališu i glume poštenje

БАНЕ ПГ
Gost
БАНЕ ПГ

Комито, редован сам платиша струје, пореза, комуналија, телефона итд. Волио бих да рашчлане ставке: ” накнада снабдјевачу” и ” накнада дистрибутеру”. То је једна те иста ствар коју дупло наплаћују. Цијена реалне стрије можда и јесте најнижа, али треба обезбиједити плате УО од пар хиљада евра.По чељадету!

Komita
Gost
Komita

Bane, svuda u svijetu se plaća naknada snabdjevacu i naknada distributeru,u vecini evropskih zemalja clanica evropske unije to nije prikazano na racunu,na racunima epcg je prikazano.Inace cedis ( distribucija) je posebno pravno lice,postoje ugovori između energetskih subjekata i njima je sve definisano.Od racuna svi energetski subjekti uzimaju svoj dio,to nije nista čudno tako je u cijelom svijetu.I ja placam redovno… Više »

Send this to a friend