Ekonomija

Evo zašto su mobilni novčanici siguran i komforan način plaćanja

Google Pay ušao na tržište Crne Gore zahvaljujući kompaniji Mastercard

Plaćanje karticama je postalo svakodnevica naših građana, a nije tajna da raste i broj onih koji biraju da umjesto plastičnom platnom karticom, svakodnevne kupovine obavljaju digitalizovanom karticom u mobilnom novčaniku. Od juče, korisnici Mastercard kartica izdatih od strane CKB, Erste banke, NLB banke ili Hipotekarne banke, mogu da koriste Google Pay, riješenje za mobilna plaćanja.

Google Pay, Apple Pay i mobilni novčanici banaka su u suštini praktična, sigurna i brza riješenja za beskontaktno plaćanje koje umjesto karticom, obavljate mobilnim telefonom koji skoro svako od nas uvijek svakako nosi sa sobom. Upravo to čini mobilne novčanike pogodnim i usklađenim sa potrebama savremenog korisnika bilo da je u zemlji ili u inostranstvu, jer je sam proces plaćanja uvijek isti.

Google Pay – svetsko ime konačno kod nas

Kompanija Mastercard je na domaćem tržištu omogućila Google Pay u saradnji sa partnerima iz bankarskog sektora, a pomoću usluge Google Pay, građani koji koriste odgovarajuće Android uređaje (one sa Lollipop 5.0 ili novijim operativnim sistemima) mogu da koriste svoje mobilne telefone kako bi u fizičkom okruženju obavljali sigurna, brza i praktična beskontaktna plaćanja koja su već sastavni dio platnog iskustva građana Crne Gore.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da će korisnici moći da čuvaju svoje debitne ili kreditne Mastercard kartice za plaćanja putem Google Pay usluge u okviru Google Wallet aplikacije digitalnog novčanika koja je od sada i zvanično dostupna u Crnoj Gori.

Na koji način tačno funkcioniše ovaj servis i kako ga aktivirati?

Kako bi koristili uslugu Google Pay, korisnici Android i WearOS uređaja treba da otvore aplikaciju Google Wallet ili je preuzmu sa Google Play prodavnice. U samoj aplikaciji, korisnik treba da klikne na opciju Add to Wallet i zatim doda Mastercard karticu tako što će ili slikati karticu ili ručno uneti podatke sa kartice. Na kraju, možda će biti potrebna i verifikacija kartice upisivanjem koda koji stiže u SMS poruci, i to je sve, Google Pay je spreman za korišćenje.

Standardna bezbjednost podataka uz proces tokenizacije

Osim što je praktično za korišćenje, plaćanje putem Google Pay usluge donosi dodatni stepen bezbjednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard. Riječ je o tehnologiji koja štiti informacije o korisniku kartice time što mijenja brojeve računa jedinstvenim zamenskim brojem ili “tokenom”.

Naime, tokenizacija smanjuje potencijal za zloupotrebe koje se eventualno mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja time što svakom plaćanju pridodaje dinamičku komponentu. Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se deli token, a ne pravi broj kartice. Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Mastercard karticom digitalizovanom u Google Pay servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i benefita koje one pružaju identični.

Korisnici mogu da sva plaćanja obave beskontaktno pomoću uređaja koji već imaju u rukama bez potrebe da traže novčanik ili da unose PIN kod, a nije neophodna ni internet konekcija. Svi podaci se sigurno čuvaju na jednom mestu, bez obzira na to gdje ste krenuli.

Povodom ove značajne vijesti ukoliko govorimo o platnim sistemima u Crnoj Gori, oglasila se i Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, koja je tom prilikom izjavila sledeće:

Sloboda izbora i inovacije u plaćanjima važan su deo naših nastojanja da poboljšamo kvalitet svakodnevice građana Crne Gore. Lansiranje Google Pay usluge omogućiće ljudima da i dalje, u svakom trenutku, mogu za sebe da odaberu najpraktičniju i najsigurniju platnu metodu u skladu sa svojim potrebama.

Send this to a friend