Ekonomija

Evropa bi mogla da pokrije svjetske potrebe za energijom u narednih 30 godina

Wind farm near Tehachapi, California

Gradnja kopnenih vjetroelektrana u Evropi mogla bi pokriti svjetske potrebe za energijom, pokazalo je istraživanje koje je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Istraživači britanskog Univerziteta Saseks i danskog Univerziteta u Arhusu razvili su tehnike mapiranja ukupnih potencijala kopnenih vjetroelektrana širom Evrope.

Istraživanje je pokazalo da bi Evropa mogla da proizvede 100 puta više energije u odnosu na trenutnu proizvodnju kopnenih vjetroelektrana, piše Investitor.

Što se tiče potencijala u regionu, Bosna i Hercegovina i Makedonija u grupi su zemalja sa najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra. U tim zemljama potencijal je procijenjen na više od 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Srbija, Albanija i Crna Gora iz vjetroelektrana bi mogle da proizvedu između 4,5 i 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Hrvatska i Slovenija svrstane su u grupu zemalja koje mogu da proizvedu od 1,2 do 1,9 MW električne energije iz vjetroelektrana po kvadratnom kilometru.

Istraživanje je pokazalo da je 46 odsto evropskog kopna prikladno za izgradnju vjetroturbina nakon izuzimanja urbanih sredina, vojnih postrojenja i drugih područja nepogodnih za eksploataciju vjetra.

Ako bi taj potencijal bio u potpunosti iskorišćen, Evropa bi mogla pokriti potrebe cijelog svijeta za energijom, i to već do 2050.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Lucke ctPrčSead Cirga
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lucke ct
Gost
Lucke ct

Ne znam koliko ste upuceni u ovaj nacin dobijanja elektricne energije a da pri tome ne stetite okolinu i prirodu.koristi se snaga vjetra da se stvara el.energija sto je puno bolje nego brane gdje unistavaju bukvalno cijeli riblji eko sistem jer ne mogu da se sele zbog mrijestenja!Hrvatska duz auto puta od Rijeke do Splita ima lanac vjetrenjaca koje ne… Više »

Prč
Gost
Prč

Dako smislite sto pametnije za to vrijeme.nevidjeno glup predlog. mozda da se smanji rasipanje iste za pocetak.

Sead Cirga
Gost
Sead Cirga

Pih kakva glupost. Unistiti toliko prirode zarad sjecikesa

Send this to a friend