Ekonomija

Evropska unija uplatila Crnoj Gori 28 miliona eura

Ilustracija

Evropska komisija uplatila je Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona eura bespovratne finansijske pomoći. Ova značajna budžetska pomoć namijenjena je ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije korona virusa i podršci odgovoru javnih vlasti na društvene i ekonomske izazove, saopšteno je iz EU Info centra.

Ovih 28 miliona eura predstavlja samo dio pomoći dostupne Crnoj Gori u okviru ugovora o budžetskoj podršci u vrijednosti do 40,5 miliona eura.

“Ova budžetska podrška dio je bespovratne finansijske pomoći vrijedne 53 miliona eura, koju je Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pružanje pomoći ugroženim pojedcinima, preduzetnicima i kompanijama, zdravstvenom sektoru i ostalim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom izazvanom korona virusom. Ova pomoć se nadovezuje na 30 miliona eura koje je EU obezbijedila Crnoj Gori u okviru makroekonomske finansijske podrške u oktobru”, dodaje se u saopštenju.

Isplata druge, finalne rate podrške do ukupnog iznosa od 40,5 miliona zavisiće od ispunjavanja niza obaveza koje je Crna Gora preuzela u vezi sa društvenim i ekonomskim faktorima. Najvažniji uslovi su, dodaje se u saopštenju, da Vlada treba da iskoristi sredstva EU da podrži što veći broj malih preduzeća, naročito da im pomogne da isplate plate njihovim zaposlenim, i da finansira socijalna davanja za socijalno ugroženu djecu, stare osobe, osobe sa invaliditetom i porodice kojima je potrebna pomoć.

Drugi važni uslovi su da socijalna davanja ne budu umanjena i da bude unaprijeđena transparentnost i pristup informacijama o budžetskoj potrošnji.

“Dodatnih 500,000 eura u okviru ovih 40,5 miliona biće iskorišćeno za saradnju sa Međunarodnom organizacijom rada, za podršku pokretanju programa zapošljavanja čiji je cilj da pomognu ljudima da se ponovo zaposle. Finansijski odgovor na COVID-19 dolazi u isto vrijeme kad i nedavno objavljeni Ekonomski i investicioni plan, kao i pripreme Crne Gore i Evropske unije za novi program IPA III za naredni sedmogodišnji period. Ovim je naglašena kontinuirana podrška koju EU pruža Crnoj Gori i širem region Zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
USA
Gost
USA

“When I’m speaking to foreign leaders, I’m telling them: America is going to be back. We’re going to be back in the game.” Bajdenova izjava danas, jasna poruka

NATO
Gost
NATO

Amerika je prirodni saveznik CG, kao i BiH, Kosova, Albanije, Hrvatske i Slovenije. EU je prirodni saveznik samo Srbiji i njihovoj dijaspori u regionu

Djordje
Gost
Djordje

Jeftino pokušavate da vraćate povjerenje ali vam je džaba, provaljeni ste ove godine totalno, NATO u CG sada ima veću podršku nego EU, a pad podrške EU se nastavlja i dalje

Anti EU
Gost
Anti EU

Stop pregovorima sa anti crnogorskom tvorevinom EU, NATO nam je dovoljan i treba produbljivati saradnju sa SAD i ostalim članicama

Pavle
Gost
Pavle

Ajde ako smijete sad uradite istraživanje javnog mnjenja-podrška NATO u porastu, podrška EU u munjevitom padu

Petar
Gost
Petar

EU je besmislena tvorevina koja radi na tome da stvori “srpski svet”

Karl
Gost
Karl

EU se totalno razotkrila u posljednjih godinu dana, dovoljno da gradjani ocijene da li treba da se udje tamo, u anti crnogorsku organizaciju

Marko
Gost
Marko

Mi bi do sad bili rasparčana država što se vas tiče, da nema SAD-a

Leon
Gost
Leon

Donirate li to vašoj SPC i družini? Sad kad se Amerika vrati na Balkan manje ćete se pitati, NATO preuzima vodeću ulogu

Pera kojot
Gost
Pera kojot

E malo ni da je jun a ne novembar.Nama treba Milijarda da trazimo jer smo ni tamo ni ovamo sad stednje nema,nego uzet pare zaduzit se ali pare upotrijebit da nam kapa para od toga,uradit rebalans debalans i ako nam krene i vladu sastavimo od eksperti mi smo na konja.

Boj
Gost
Boj

To ce dobro doc ovim novima,strucnjacima no đe su pare od prve ture za koronu za sve đe su isparile.

kiki
Gost
kiki

nista je to kad nam je dug skoro 4 milijarde…kap u moru a za koji mjesec pristizu rate za auto put…grdni smo duzni i poharani godinama

Drago
Gost
Drago

Sto je bolje kad će brzo suturat

Jovana
Gost
Jovana

To je da placamo njihove apostole jer im je dps bio predugo na vlasti. Vidjećete kakve su vam procjene kad se počnete za glave vatat od muke.

Milutin
Gost
Milutin

Super, 43 € po stanovniku

Podgorica
Gost
Podgorica

Ukupna pomoć iz EU za CG samo za ovu namjenu u Oktobru i Novembru je preko 90 miliona evra. Ne volim bogzna EU, samo kažem. Tako da je mnogo više to po stanovniku od tvoje računice.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

To su pravi prijatelji

Bnjj
Gost
Bnjj

Nama treba razvoj, mi smo bogata država a ne milostinja.Mi, nismo mi prosjaci

Bob Rock
Gost
Bob Rock

pitanje je u čiji džep će poći ovaj novac, jer u naše (građanske) neće

Podgorica
Gost
Podgorica

E pa zato i nismo u EU. Jer smo divljina, zajedno sa Srbijom, BiH, Albanijom, Makedonijom, KiM.

Send this to a friend