Ekonomija

Evropski dan parkova obilježen na Biogradskoj gori, Durmitoru i Lovćenu

Promocija vožnje vozovima u NP Biogradska gora

Povodom obilježavanja Evropskog dana parkova, 24. maja, Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su edukativno-promotivne programe u tri zaštićena područja – parkovima Biogradska gora, Durmitor i Lovćen.

Kako je saopšteno iz NPCG, promotivna vožnja turističkim vozovima od Kraljevog kola do Biogradskog jezera organizovana je 24. maja 2019. godine u NP Biogradska gora u cilju promocije nove turističke ponude za predstavnike nadležnih institucija i organizacija iz oblasti zaštite i promocije prirode.

“Učesnici skupa imali su priliku i da pješače edukativnom stazom oko Biogradskog jezera i degustiraju autohtone gastronomske proizvode sa prostora Bjelasice”, navode u NPCG.

Mališani iz vrtića Eko bajka u NP Durmitor

Pored programa u NP Biogradska gora, pod sloganom „Priroda, naše blago“, koji je ove godine predložila Europark federacija, edukatori NPCG organizovali su i edukativne radionice u NP Durmitor i NP Lovćen.

“NP Durmitor je organizovao dvije manifestacije povodom obilježavanja Evropskog dana parkova i Svjetskog dana biodiverziteta, koji se tradicionalno održavaju u svim zemljama članicama EUROPARK federacije. U manifestaciji su učestvovala djeca iz vrtića „Eko bajka“, kao i učenici OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka”, kazali su iz Nacionalnih parkova.

Učenici OŠ „Dušan Obradović u NP Durmitor

Djeca su, naglašavaju, tokom radionica motivisana da uče o biljnom i životinjskom svijetu Parka, kao i da saznaju o zaštiti vrsta, kao i njihovih staništa.

“NP Lovćen organizovao je radionicu sa učenicima OŠ „Ratko Žarić“, iz Nikšića. Djeca su, uz šetnju nacionalnim parkom, posjetu Centru za posjetioce na Ivanovim koritima, likovne radove i edukatore Parka, saznala mnogo više o vrijednostima NP Lovćen”, dodaju u NPCG.

Edukativna radionica na Ivanovim koritima

Federacija nacionalnih parkova Evrope proglasila je 24. maj 1909. godine za Evropski dan parkova kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, sa ciljem ukazivanja na značaj zelenih površina. JPNPCG je član EUROPARC Federacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

A sto Komove i njegov masiv ne proglasite nacionalnim parkom,pljackasi jedni…kad se zayrsi auto put za po ure ce te bit ispod njega….e bando jedna ,malo vam krsa bilo….

Stojcilovic
Gost
Stojcilovic

Naravno, u duhu nacionalnih parkova, vozići su na elektro pogon, a ne prepakovani traktori…

Send this to a friend