Ekonomija

Firma sa 18 zaposlenih ima čak dva sindikata

Zbog kolektivnog ugovora čije usvajanje predstoji zaratili su sindikati Parking servisa u Tivtu. U tom preduzeću koje ima samo 18 zaposlenih osnovane su dvije radničke organizacije-Sindikalna organizacija DOO Parking servis i Sindikalna organizacija zaposlenih u DOO Parking servis.

Predstavnici prvog sindikata, koji je stariji, tvrde da je drugi koji nazivaju “žuti”, osnovao izvršni direktor Parking servisa, Slaviša Ognjanović, kako bi sa njim potpisao kolektivni ugovor.

“Umjesto da sjedne za isti sto sa svojim radnicima i dogovori se oko usvajanja kolektivnog ugovora, izvršni direktor osniva svoj tzv. “žuti sindikat”, koji bi radio po njegovim nalozima i sa novim “žutim sindikatom” potpisao kolektivni ugovor. Izvršio je pritisak na većinu članova postojećeg sindikata, tako je uspio da jednog člana prebaci u svoj “žuti sindikat”, ističe se u saopštenju predsjedništva Sindikalne organizacije DOO Parking servis, koji su potpisali Predrag Dangubić, Aneta Teskera i Ljiljana Brkan.

Oni navode da je od sedam članova “žutog sindikata” šest zaposleno na određeno vrijeme sa fiksnom zaradom tako da nijesu zainteresovani za usvajanje kolektivnog ugovora, te da su u legalnom reprezentativnom sindikatu uglavnom svi članovi zaposleni na neodređeno.

“Smatramo da je potpuna besmiclica u društvu gdje je zaposleno 18 radnika formirati dva sindikata. To je u suštini pokušaj ustaljene prakse direktora da na svaki mogući način vrši opstrukciju bilo kakvog dogovora i prebacivanje odgovornosti, čas na opštinu a čas na zaposlene, jer je bespotrebno uvukao opštinu u pregovarački proces u vezi usvajanja kolektivnog ugovora, dokazujući time da je nesposoban za samostalan rad u okviru nadležnosti koje mu daje statut društva”, navodi se u saopštenju. Potpisnici ističu da ih Ognjanović nakon dva mjeseca nije udostojio da makar negativno odgovori na njihov zahtjev.

Ovih dana, kako navode, održan je sastanak njihove sindikalne organizacije na kome je data puna podrška predsjedništvu i njihovom nastojanju da se zarade povećaju, po stručnim spremama, na nivou ostalih društava u opštini.

“Osnov za povećanje zarada ili bolje reći izjednačavanje zarada sa ostalim društvima je pozitivno poslovanje Parking servisa za prošlu godinu, kada je, po zvaničnim izvještajima, preneseno 80.000 eura dobiti iz prošle godine, kao i pozitivni trend poslovanja u ovoj godini, gdje se očekuje mnogo veća dobit, jer je pored postojećih parkinga počelo da radi i tzv. ulično parkiranje”, obrazloženje je zahtjeva za povećenje zarada.

Sidnikalci u saopštenju ističu da zaposleni nijesu ni ove godine dobili zimnicu i da je direktor samovoljno ukinuo odluku o dužini korišćenja godišnjeg odmora, kao i da je izostala pomoć sindikatu u iznosu od 2.000 eura koju im je obećao. Nakon što je javnost saznala da u Parking servisu djeluju dvije sindikalne organizacije, saopštenjem se oglasio Bokeški forum, koji smatra da je za sve kriva loša kadrovska politika DPS-a.

“Sa iskrenom nadom da je podjela na ’žute’, ’plave’, ’crvene’ odavno prošla, insistiramo da opštinsko rukovodstvo, i OO DPS-a, preispita kadrovsku politiku i da, ukoliko ih imaju, na odgovorne funkcije u našem gradu počnu da postavljaju sposobne, a ne podobne”, navodi se u saopštenju Bokeškog foruma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primorac
Gost
Primorac

Lopov do lopova. Irvasi oče da vladaju tivtom. Sramota nidje na kugli zemaljskoj se ispred kapele ne naplaćuje parking osim u Tivat. Oćemo li i kad neko umre da i njemu počne da se naplaćuje parking izgleda da će i to počet u stvari plaća se i to debelo. Šef podzemlja u kapelu je isto irvas zaposlen preko veze. Od… Više »

Teremuti
Gost
Teremuti

Napravice direktor i treci sindikat, polako

Big
Gost
Big

Eto kakav smo narod.Kuci vas treba poslat svih 18.

crnogorac
Gost
crnogorac

Što je sad ovo poseban slučaj? Od kad to postoji u svim većim zajednicama

Send this to a friend