Ekonomija

Gašenje Montenegro Airlinesa bi izazvalo nesagledivu štetu

Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme Montenegro Airlinesa (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku, kazao je premijer Duško Marković.

<<<Šta predviđa zakon o ulaganju u Montenegro Airlines<<<

<<<Vlada predložila ulaganje 155 miliona eura u Montenegro Airlines<<<

On je istakao da bi gašenje kompanije zbog naslijeđenih dubioza izazvalo nesagledivu štetu za Crnu Goru i njenu ekonomiju.

<<<Nurković: Neće biti problema sa EU zbog Montenegro Airlinesa<<<

„Mi smo napravili objektivnu ekonomsku analizu toga šta znači likvidacija MA odnosno šta donosi ulaganje u MA. Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje i to možete pretpostaviti šta znači za državu Crnu Gore i njenu ekonomiju, a ne samo za turizam“, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti uručivanja 17 doktorskih stipendija.

<<<Kostić o Montenegro Airlinesu: Vlada učinila ono što je i trebalo da uradi<<<

Ističući da se ovdje radi o investiciji, a ne potrošnji, predsjednik Marković je ukazao na to da je naša država pretežna avio destinacija i podsjetio da će ove godine MA prevesti 680.000 turista što čini 30 odsto učešća u broju prevezenih putnika.

„To je preko 75 miliona eura prihoda ostvarenih od strane MA i to je oko 180 miliona eura posrednog doprinosa crnogorskoj ekonomiji i javnim finansijma. Ako bismo ugasili MA onda to sve ne bismo imali u Crnoj Gori“, rekao je Premijer i poručio građanima da je važno da ovo razumiju jer bez prihoda koje donosi MA došli bi u rizik i plate i penzije, redovnost svih isplata i svi drugi aspekti javnih finansija koji su oslonjeni na ukupnu ekonomiju.

Ukoliko bi u ovom trenutku MA ugasili zbog dubioza iz prethodnog perioda, dodao je predsjednik Vlade, crnogorska ekonomija bi doživjela veliku štetu sa nesagledivim posljedicama na duži period.

Predsjednik Vlade je kazao da se kroz Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica rješavaju pitanja dugova, ali i da se kompanija uvodi u investicionu i razvojnu fazu.

„Na ovaj način čuvamo nesporan kadrovski potencijal koji je stvoren u MA u više od 20 god. Čuvamo naše pilote, inženjere, tehičare jer je to industrija koja je globalno u ekspanziji. Oni će naći vrlo lako svoj prostor na avio tržištu ali mi smo puno uložili u njih da bismo ih izgubili. Oni trebaju Crnoj Gori za njenju ekonomiju i njen rast“, rekao je Marković i dodao da će u narednih šest godina biti nabavljene četiri letjelice koje će biti vlasnišvo MA.

Predsjednik Vlade je istakao da je ovo ekonomska a ne sanaciona mjera i da misli da je predlog za rješavanje problema MA dobar.

Na pitanje novinara da li očekuje podršku koalicionih partnera za Predlog zakona u Parlamentu, premijer je rekao da na Vladi nije bilo razlika u odnosu na ovo pitanje.

Vjerujem da ćemo sa sindikatima zdravstva doći do zajedničkog rješenja

Na pitanje novinara o nezadovoljstvo zdravstvenih radnika predloženim povećanjem zarada od devet odsto u narednoj i tri odsto u 2021. godini, Premijer je rekao da je on razgovarao sa sindikatima, da su razgovori u toku i da vjeruje da ćemo doći do zajedničkog rješenja.

Upitan da prokomentariše ranjavanje Miodraga Dake Davidovića, premijer Marković je kazao da svaki atak na život čovjeka komentariše neprihvatljivim i drskim činom.

„Upoznao sam se iz medija sa tom činjenicom, dopbro je da nema tragičnih posljedica. Nadam se da će istražni organi Republike Srbije naći brzo odgovor i riješiti taj slučaj“, rekao je premijer Marković.

49

avatar
1000
34
15
0
 
45
Čika Karl MarxFatmirmrgudAngela Merkelbutko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

Gašenje Montenegro Airlinesa bi izazvalo nesagledivu štetu po funkcionere DPS-a koji Montenegro Airlines koriste kao kompaniju za vječito podkradanje i otvoreno pljačkanje. Takođe bi štetu osjetili poltroni DPS-a zaposleni u Montenegro Airlines da primaju platu dok ne rade ništa.

mrgud
Gost
mrgud

15 do 20 posto uziva a ovo ostalo tavori . .veze kraj s krajem . . .dobroje vi sa lovcena ste najpametniji . . .da nije vas .mi bi smo pokrepali . ..ha ha ha

butko
Gost
butko

nema ni pokusaja da se dovedu jaki proizvodni bendovi iz industrije.Postali smo zemlja usluznih djelatnosi gdje su najmanje plate, konobari,
higijenicarke, sobarice itd. U svim zemljama su za ovu kategoriju najmanje plate. Postali smo zemlja siromaha sve dok ne dodje industrija,
Ovu sa MA je strasna prevara, zar penzioneri nisu ulagali u penz.fondove da bi imali penzije.

silja
Gost
silja

Kakvi ponizavajuci izgovori, sad ispade da CG zavisi od MA. Samo zabrinjava sto iz EU cute u vezi ovoga to i oni znaju. Moguce je da zaustave pregovore

Rade
Gost
Rade

Prvo otpustiti sve politicki zaposlene uhljebe
Zadnjih par direktora pohapisiti I blokirati njihovu imovinu I njihovih blizih I daljnih rodjaka I kumova
Od te imovine podmiriti dugove ma
Nakon toga pohapisiti u ministarstvima sve one koji nisu nista preduzeli a trebali su da do ovoga ne dodje
Dok god u ovoj drzavi ljudi ne postanu odgovorni za svoje odluke
Nema srece

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Несагледиву штету изазвало је гашење многих фирми и уништавање хотелско-угоститељских предузећа. Уништили сте Бродоградилиште Бијела и то свјесно и уз труд док су околне земље своја помагале. Уништили Боку продавши је аветињи. Уништићете и аеродроме кад на рачун њих извучете приватну корист.

slobo
Gost
slobo

Vi ste zbog vasih pohlepnih interesa ugasili svjetlo i u CRNU GORU , skup bahatih neznalica

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Muslim da je “malo” veca gospodine Premijeru to sto se odrzava na “aparatima”.

Fandjo
Gost
Fandjo

“Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje”. Nije tacno nego bi te iste putnike samo prevezla druga kompanija, jeftin spin. Umjesto te pare da se uloze u domove zdravlje sipaju se u propalu partijsku firmu sa previsokim platama

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Pametna odluka vlade, avio kompaniju moramo sacuvati !

Bnjj
Gost
Bnjj

Čitave generacije su uništene u CG, sve tobože nekakva priča o CG ekonomiji i razvoju a mi na dnu Evrope, čak je Rumunija ekonomska sila za nas sa boljim platama i nezaposlenosti od 5%,pogledajte samo oglase za posao zimi u CG.

Anoniman
Gost
Anoniman

Ugašene su fabrike brodogradilišta bijela arsenal železara radoje dakić itd pa što nebi i montenegro avio kompanija

Loza
Gost
Loza

Ulazite ako mozete uzimajte kredite i iste vracajte. ALI netrazite od naroda da placa vraća. Mada ste već podigli struju.

Meho
Gost
Meho

Evo ovaj komentar vam je sustina shvatanje drzave u CG. Ovako razmislja 90% naroda. Shvatite vlada uvek trosi nase pare. Kada oni dignu kredit to cemo mi vracati jer to rade u nase ime. Da li vi razumete koncept drzave uopce?

Gigo
Gost
Gigo

Markovic se razumije u ekonomiju koliko li i Savicevic u vaterpolo

Mirna i 3ambasa
Gost
Mirna i 3ambasa

Da se KAP proglasi ekološkom fabrikom, da se MA proglasi uspješnom kompanijom, da se zabrani ljekarima prelazak granoce Crne Gore, da se zabrani i klečanje na himnu…

Send this to a friend