Ekonomija

Golubović: Crnogorska ekonomija će rasti po stopi od preko četiri odsto

Vlastimir Golubović

Crnogorska ekonomija će i u ovoj godini zabiljeti rast preko četiri odsto, očekuju u Privrednoj komori. Predsjednik Vlastimir Golubović u razgovoru za “Novu M” kaže da je poslovni ambijent u našoj zemlji dobar te da moramo iskoristi prednosti domaće ekonomije.

Prošla godina bila je rekordna po rastu ekonomije. Treći kvartal smo završili sa rastom od pet odsto, što nas svrstava na trećem mjestu u Evropi. Projekcija Ministarstva finansija je da ćemo ove godine zabilježiti rast od 2,8 odsto, što u Privrednoj komori smatraju nerealnim pa vjeruju da ćemo preskočiti četiri odsto BDP-a.

“Očekujem da se taj rast nastavi i u sljedećoj godini možda ne ovim intezitetom koji je bio. Autoput će se realizovati i u sljedećoj godini, započeti projekti u sektoru turizma će se raditi, oprivodi se kraju veliki projekat energetskog kabla i postavljanje visokonaponske mreže od Tivta do Pljevalja. Naša turistička privreda će i dalje rasti i očekujemo izgradnju novih hotela, razvoj naših infrastrukturnih projerkata na sjeveru posebno kada su u pitanju naši Ski centri“, kazao je Golubović.

U prošloj godini povećana je spoljnotrgovinska razmjena 12 odsto. Više smo uvozili ali i izvozili. Predsjednik Privredne komore priznaje da imamo visok spoljno trgovinski deficit pa upravo taj problem stavlja na spisku prioriteta za ovu godinu.

“Naš partner najveći i u uvozu i izvozu je Srbija. Mi u Srbiju iѕvozimo 38 odsto našeg ukupnog izvoza ali zato i uvozimo preko 450 miliona. Drugo naše izvozno tržište je Mađarska, BiH, dok drugo uvozno tržište je Kina, a sljedeće je Njemačka. Uvozimo opremu, mašine, električna ulja i građevinskih materijala koji su potrebni za izgradnju infrstrukturnih projekata“, istakao je Golubović.

Regionalno povezivanje jedan je od ključnih preduslova za što bolje funkcionisanje zemalja Zapadnog Balkana. No, i tu ima barijera koje treba što prije preskočiti.

“Dugo zadržavanje na carinama, nepriznavanje sertifikata. Recimo jedan dan zadržavanje robe na carine poskupljuje 1 odsto njenu vrijednost. Imamo i u dijelu regiona izgrađene autoputeve, prođete 200 km za dva sata ali da ostanete 6-7 sati na graničnom prelazu. Potrebno je uraditi infrastrukturu ali je potrebno ubrzati i promet preko granice“, naveo je Giolubović.

Poslovni ambijent u našoj zemlji je, kaže Golubović, dobar. Moramo iskoristiti brojne prednosti domaće ekonomije ali i raditi na nedostacima. Glavni zadatak nam je podizanje konkurentnosti.

“Moramo imati konkurentan proizvod da bi mogli da izadjemo na regionalno a posebno na evropsko tržište. Za podizanje konkurentnosti mnogo je značajan regulatorni okvir“, istakao je Golubović.

Upravo se na tom polju radilo dosta. Predstavnici Privredne komore uključeni su u izradi zakona, a u  prošloj godini učestvovali su u pripremi njih 40. 2018-tu obilježilo je i donošenje novog Zakona o privrednoj komori. No, ponosan je Golubović na sve ono što je lani urađeno u instituciji na čijem je čelu.

“Nešto što smo u ovoj godini posebno uradili jeste obilazak privrednih subjekata i tu moram da se pohvalim da su kolege iz komore od maja mjeseca do kraja decembra obišli oko 1400 preduzeća pri čemu su napravili 1200 upitnika i napravili istraživanje koje će nam pomoći da posebno usmjerimo pažnju na neke stvari u narednoj godini”, kazao je Golubović.

Privredna komora je, podsjeća njen predsjednik, članica medjunarodnih komorskih asocijacija, a komorski investicioni forum je najmlađe tijelo koje je osnovano 2016. godine na bazi Berlinskog procesa. Sekretarijat foruma je bio u Trstu, a od ove godine njegovo sjedište biće u Podgorici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Samoreciaaa
Gost
Samoreciaaa

Rast od 4% sam po sebi ne znaci nista da bi narod osjetio boljitak rast mora min da bude 7-8%.

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Paradoks,nas najbolji partner je srbija a pljuju je na sva vrata.uvozimo maglu a izvozimo promaju.a sve bice,bice,ocekujemo rast i razvoj.sve je laz samo pusta laz kako ide ona pjesma.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Bravo Vajo!

brkoo
Gost
brkoo

Mora da će se to postići novim zaduživanjima.

Milos
Gost
Milos

Kuku nama ko nas sve savetuje.pocece kao kilibarda prije 25 god jescemo zlatnim kasikama i i.ati platu 1500 maraka.blago nama . . . . ..pticama .. . .ha ha ha ha

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako rece prof dr vukotic….dug stvara napredak od 4% …..jooooj🐐🐃🐂🐐🐂🐃

Miraš I
Gost
Miraš I

Tako ga zdravo bio,Goluboviću!

Dejo fašista🕯
Gost
Dejo fašista🕯

Pa i moj očuh ima milijardu eura i svake godine mu je kamata četiri posto otprilike pa i on ima zagarantovani rast od četiri posto.

Lukase
Gost
Lukase

Raste po vasoj prici odavno,no se plata nije mrdnula evo 10 godina

Boris
Gost
Boris

Više si s platom mogao prije 20 i 15 godina, nego danas.

Dejo fašista🕯
Gost
Dejo fašista🕯

Ljudi su gladni i tu tačka da se stavi. Nova omladina dolazi na prag sa poslom od 250 eura ili bez posla. Narod crne je gladan to treba neko u skupštinu da im kaže da je narod crne gore gladan.

Jovanka
Gost
Jovanka

Ti si Desa kralj, samo da si u svijest cesce!

Dejo fašista🕯
Gost
Dejo fašista🕯

A koja si jovanka imaju dvije.stavi neki znak da te razlikujemo. Jel jovanka iz volija.

Jovanka
Gost
Jovanka

Ovo je ona iz DPS napisala, vidis li jadan?

Dukljanac
Gost
Dukljanac

A ti,Joke,samo glasaj za dps i ne brini,biće plata 250€ naredno 30 godina.

Jovanka
Gost
Jovanka

Dukljanac, da ti citira Jovanka jednu pametnu:”Mozda neki narod nekad i promijeni vlast, ali nijedna vlast ne moze da promijeni narod!”

Dejo fašista🕯
Gost
Dejo fašista🕯

Seljaku pa zamisli da italija ima na bilion i dvjesta milijardi četiri posto to je nemoguće a ti si mi se okitio na četiri posto na četiri milijarde.

Boris
Gost
Boris

Mi prestigosmo Kinu! Ojhaaaa!

Android mne
Gost
Android mne

A koja ce biti stopa inflacije u tom periodu?

Send this to a friend