Ekonomija

Golubović: Kvalifikovana radna snaga predstavlja bitnu komponentu uspješnog poslovanja

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović učestvovao je na sajmu sezonskog zapošljavanja Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore. On je istakao da mu je drago što je Privredna komora u prilici da podrži organizatore Sajma sezonskog zapošljavanja, manifestacije koja doprinosi prevazilaženju deficita radne snage, jednog od glavnih izazova naše i privreda regiona.

“On je naročito izražen tokom sezone u sektorima turizma, trgovine, poljoprivrede i građevinarstva. Sajam zapošljavanja je tokom prethodnih 13 godina ostvario značajne rezultate, jer je posredstvom ove manifestacije radno angažovano nekoliko hiljada studenata i maturanata, mnogi od njih za stalno. Ovaj projekat je pokazatelj da mladi ljudi, institucije sistema i privreda zajednički mogu unaprijediti stanje u ovoj oblasti”, kazao je Golubović.

Kvalifikovana radna snaga predstavlja jednu od bitnih komponenti uspješnog poslovanja, pa zapošljavanje studenata tokom sezone predstavlja efikasan način da se iz svijeta učenja pređe u svijet rada. Stalno usavršavanje doprinosi razvoju pojedinaca, a društvo, privreda i sve njegove institucije su odgovorni u cjelini za stvaranje okruženja u kojem će svaki pojedinac shvatiti značaj obrazovanja, navodi on.

“Poslodavci uključeni u projekat znaju da dobri radnici predstavljaju budućnost svake kompanije, pa je ovaj način zapošljavanja dobar model da obrazuju kadrove za specifična radna mjesta. Organizacijom ovog događaja na dobitku su i poslodavci i mladi ljudi. Ovom aktivnošću ulažemo u kadrove, a to je najisplativija investicija u društvu. Novi radnici donose nova znanja i vještine i dijeljenje postojećeg znanja sa njima, predstavlja najveću prednost koju možemo da ostvarimo. Jedno istraživanje je pokazalo da se oko 42 odsto ukupnog znanja nalazi u glavama ljudi, 26 odsto u papirnim dokumentima, 20 odsto u elektronskim dokumentima i 12 odsto u elektronskim bazama znanja”, pojasnio je Golubović.

On je studentima kazao da je u pitanju veoma dobra prilika da svoja teorijska znanja primjene u praksi i steknu neophodna iskustva za buduće radne angažmane.

“Na poslu imate priliku da upoznate uspješne i ostvarene profesionalce i uz proaktivan pristup stvorite mrežu poslovnih kontakata koja će vam omogućiti napredovanje u karijeri. Potrudite se da ostavite dobar utisak, jer preporuke koje dobijete mogu biti presudne u odluci o vašem budućem zaposlenju”, naveo je on.

Kako je istakao, Privredna komora će i u budućnosti podržavati ovaj i slične projekte, koji se odnose na unapređenje tržišta rada i ljudskih resursa, te doprinose cjelokupnom društvu, čiji je imperativ da uči i stalno napreduje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesko
Gost
Vesko

Pogledajte samo strukturu realno slobodnih mjesta, dakle zaposli.me i prekoveze.me a ne zzzcg (gdje se masovno oglašavaju pro forne) i vidjecete da se traže nisko kvalifikovani / platežni + sezonski poslovi. Ljeto prođe i onda šta?

Bnjj
Gost
Bnjj

Jadna je država đe je osnov zapošljavanja sezonsko

Bnjj
Gost
Bnjj

Jadna je ona država koja svoj razvoj zasniva na sezonskom zapošljavaju, zato smo dotakli dno

Send this to a friend