Ekonomija

Golubović: Moramo jačati domaću proizvodnju

Vlastimir Golubović

U slučajevima elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i pandemija mnogo su ranjivije zemlje u kojima je struktura BDP-a skoncetrisana na manji broj sektora. Takav je primjer i Crna Gora u kojoj je učešće usluga -turizma, građevine, trgovine i saobraćaja u BDP-u izrazito visoko. Zato je pred nama zadatak da se što je moguće više zaštitimo od negativnih uticaja i stvorimo prostor za postizanje povoljnih rezultata u sektorima koji su manje ugroženi, kazao je za Pobjedu predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

POBJEDA: Restrukturiranje privrede u kom pravcu treba da se odvija?

GOLUBOVIĆ: Restrukturiranje privrede zahtijeva dalju valorizaciju prirodnih resursa i to kroz proizvodnju poljoprivredno prehrambenih proizvoda, proizvodnju građevinskih materijala, drvopreradu, te korišćenja bogatog energetskog potencijala. Posebno naglašavam značaj izgradnje akumulacionih hidroelektrana, čijom se proizvodnjom upravlja na osnovu zahtjeva tržišta, za razliku od vjetro i solarnih čiji rad diktiraju klimatski uslovi. Imajući u vidu navedeno, možemo konstatovati da se Gora Gora svrstava u red rijetkih zemalja koje imaju mogućnost da kombinovanjem pomenutih izvora optimizuju proizvodnju električne energije.

To nam daje za pravo da vjerujemo da će Crna Gora u najskorije vrijeme postati izvoznik električne energije. Dodatan podsticaj predstavlja i realizacija projekta energetskog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije. Ovaj projekat već daje rezultate, i osim efekata/uticaja na Crnu Goru, odraziće se i na tržište električne energije u cijelom regionu, koje će se preko naše zemlje i Italije povezati sa tržištem Evropske unije.

POBJEDA: Na primjeru korone virusa se pokazalo da, nažalost, možemo veoma lako ostati bez značajnog dijela prihoda od turizma, što ima veliki uticaj na kompletnu ekonomiju. Koliko je rizično da se i u narednom periodu oslanjamo značajno na turizam i prihode od njega?

GOLUBOVIĆ: Pored Grčke, Španije, Hrvatske i brojnih drugih zemalja, turizam je i u Crnoj Gori značajan pokretač društvenog i ekonomskog razvoja i iz godine u godinu sve snažnije opravdava ulogu strateškog sektora. Uspješan razvoj turizma ima multiplikativan efekat i na druge privredne grane trgovinu, poljoprivredu, saobraćaj i druge djelatnosti.

Napori usmjereni na diverzifikaciju ponude i produženje sezone, kao i visokokvalitetni turizam tokom cijele godine, značajni su za generisanje zaposlenosti, povećanje standarda stanovništva i uravnotežavanje regionalnog razvoja. Svjedoci smo da u globalnoj ekonomiji sve značajnije promjene i dešavanja imaju odraz na poslovanje u pojedinačnim zemljama i sektorima privrede. Stoga je pred nama zadatak da se što je moguće više zaštitimo od negativnih uticaja i stvorimo prostor za postizanje povoljnih rezultata u sektori ma koji su manje ugroženi.

POBJEDA: Da li je pandemija pokazala koliko je bitno da se razvije jaka domaća poljoprivredna proizvodnja i prerađivačka industrija i da li treba snažnije ulagati u nju?

GOLUBOVIĆ: Naša zemlja ima značajan potencijal za dalji razvoj sektora poljoprivredno-prehrambene industrije, čiju potrebu aktuelna situacija naglašava. Država je znatno povećala agrarni budžet i uvela niz podsticajnih mjera, što uz sve uspješnije korišćenje raspoloživih međunarodnih fondova stvara povoljan ambijent za investiranje u ovu oblast.

U narednom četvorogodišnjem periodu, Vlada će iž nacionalnog budžeta i međunarodnih programa, za ulaganja u sektor poljoprivrede obezbijediti oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona bespovratne podrške. Analizirajući podatke dolazi se do zaključka da se trećina hrane koja se uvozi ne može proizvoditi kod nas jer nemamo zemljišne kapacitete ili klimatske uslove pogodne za tu proizvodnju (banana, kafa, kakao….) ili zbog nepostojanja komparativnih prednosti za veću proizvodnju nekih poljoprivrednih proizvoda, odnosno nemamo dovoljno razvijenih prerađivačkih kapaciteta.

Međutim, činjenica je i da uvozimo dosta proizvoda za koje imamo komparativne prednosti kao i kapacitete za proizvodnju, što direktno ugrožava domaću proizvodnju. Zato postoji realna potreba da se i dalje ulaže u domaće kapacitete koji će omogućiti da imamo sigurniju snabdjevenost, a što je jako važno u uslovima pandemija ili elementarnih nepogoda. Stoga, pozivamo građane da u novonastaloj situaciji prioritet u kupovini daju domaćim proizvodima. Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo ekonomskom oporavku naše ekonomije, čuvamo radna mjesta i unapređujemo prerađivačku industriju.

POBJEDA: Koja je ključna ekonomska lekcija koju smo izvukli iz pandemije?

GOLUBOVIĆ: Svjetska ekonomija se pokazala neotpornom na krize koje sa njom nemaju direktnu veze, odnosno nisu izazvane poremećajima u privredi. U visoko globalizovanom društvu, kakvo je današnje, zemlje i proizvođači su izrazito povezani u proizvodnim, globalnim lancima proizvodnje vrijednosti, što je pozitivno za razvoj privrede. Istovremeno, pojave kao što su panđemija i elementarne nepogode u svijetu naglašavaju potrebu za jačanjem domaće proizvodnje, prije svega hrane, da bi se u svim uslovima obezbijedilo sigurno snabdijevanje tržišta.

U realnoj ekonomiji negativan uticaj novonastale situacije se već osjeća kroz smanjenje turističke potražnje, a takođe i smanjenu ekonomsku aktivnost u mnoštvu povezanih industrija kao Što su ugostiteljstvo, transport i druge. Vrijeme pred nama će pokazati koliko će sva dešavanja imati uticaj na kretanje BDP-a, kupovnu moć i druge indikatore koji će opredijeliti kako našu, tako i ukupnu ekonomsku budućnost.

POBJEDA: Koliko je, po Vašoj procjeni, realan strah da uđemo u recesiju?

GOLUBOVIĆ: U ovom trenutku je neizvjesno govoriti o tome koliko će epidemija trajati; a upravo od toga će najviše zavisi trdalje… kretanje ekonomije.

Evidentno je usporavanje ekonomskih aktivnosti od pojavljivanja epidemije što će rezultirati smanjenjem stope rasta u ovoj godini. Kao što je to slučaj i u drugim zemljama, rezultati poslovanja biće u direktnoj zavisnosti od dužine trajanja epidemije. Ukoliko bi u razumnom roku uspjeli da se izborimo sa njom, ekonomske aktivnosti bi počele da se oporavljaju. U tom slučaju posljedice bi bile znatno manje, a najviše bi se osjetile u sektoru turizma i djelatnostima kao što su prevoz putnika u drumskom i vazdušnom saobraćaju.

Prihodi od turizma u drugom dijelu godine ne bi mogli dostići nivo iz prethodne godine usljed otkazivanja organizovanog dolaska gostiju ali bi uz podsticajne mjere Vlade, doprinijeli finansijskoj konsolidaciji i oporavku, kako bi turistički poslenici narednu godinu spremno dočekali.

Drugi sektori poput trgovine, građevinarstva, poljoprivrede i prerađivačke industrije pretrpjeli bi manju štetu i brže bi se oporavili. Nasuprot optimističkim očekivanjima, svako prolongiranje epidemije, donijelo bi veoma negativne posljedice, usljed prelivanja i multiplikovanja negativnih efekata iz najugroženijih sektora na ostale grane privrede.

Crna Gora ulaže maksimalne napore da ublaži posljedice novonastale situacije, kako na stanovništvo, tako i na privredu. Privredna komora ima konstantnu komunikaciju sa donosiocima odluka, kojima na dnevnom nivou prezentuje izazove sa kojima se suočavaju crnogorska preduzeća. U tijesnoj saradnji sa državnim organima pokušavamo doći do optimalnih rješenja, kako bi se privredna aktivnost nastavila, održala likvidnost i ublažili efekti krize. Ipak. primarni cilj mora biti suzbijanje virusa i smanjenje negativnih posljedica po zdravlje građana, te od poštovanja mjera Vlade ne zavisi samo zdravlje svakog pojedinca veći buduća ekonomska situacija. 250 miliona eura će Vlada u narednom četvorogodišnjem periodu, iz budžeta i međunarodnih programa, obezbijediti za poljoprivredu

Vrijeme pred nama će pokazati koliko će sva dešavanja imati uticaj na kretanje BDP-a, kupovnu moć i druge indikatore koji će opredijeliti kako našu, tako i ukupnu ekonomsku budućnost

U visoko globalizovanom društvu zemlje i proizvođači su izrazito povezani, štoje pozitivno za razvoj privrede. Istovremeno, pojave kao što su pandemija i elementarne nepogode u svijetu naglašavaju potrebu za jačanjem domaće proizvodnje, prije svega hrane, da bi se u svim uslovima obezbijedilo sigurno snabdijevanje tržišta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
IstocnoOdZapada
Gost
IstocnoOdZapada

Okle druze kad smo spali da za najbitnije stvari tj koronu i lijecenje djece sms-om skupljamo donacije ???

Twist
Gost
Twist

Pa sto niste do sada? Da nije ko drugi bio na vlasti?

GRIPČINA
Gost
GRIPČINA

Kao i dosad režimski tajkuni će “proizvoditi ” mi ćemo rmbat oni će imati bespovratne subvencije povoljne kredite ssmanji laži za zeru

Realnost
Gost
Realnost

Kad ,sad ,valjda ćete prvo ograničiti uvoz svega i svačega ,pa ni cackalice nema made in MNE.

Ana
Gost
Ana

Kao meru stabilizacije predložila bih predsedniku PK da prvo da ne potpisuje više ugovore o delu koji su praksa u ovoj komori te da se solidariše sa sistemom i smanji plate zaposlenim

Miljan
Gost
Miljan

Sto su se uzdili oni tableti iz 2016-te,hahahaha. Dok vas ne pobrisu ko one Vuciceve sa tvitera.

Jovo
Gost
Jovo

Kolko treba biti bez mozga da neko povjeruje u ove drps bajke

Bnjj
Gost
Bnjj

Dobar procenat ima lobotomiranog naroda u Cg

vozač
Gost
vozač

Može li se znati koliku platu prima gospodin

Hik Super
Gost
Hik Super

Najveci mrzitelji svoje drzave, tek kada odu sa vlasti vidjece se kakav su cunami napravili.

Huver
Gost
Huver

2020 je…ovo isto pricaju bar 20 god..iste razvojne planove

Bnjj
Gost
Bnjj

Okupirana država Cg. Nisu u stanju razvit državu od 500 000stanovnika sa šumama, Morem, rudom, vodenim bogatstvom, obradovim površinama. Jedna Malta prenaseljeno, bezvodno ostrvo je ekonomski džin za Cg. Kipar podijeljeno ostrvo sa ograničenim resursima isto džin za Cg da ne govorimo o Luksemburgu ali oni nemaju Partisku državu nego su uzeli uređenje Zapada.

Miljan
Gost
Miljan

Pa sta cekas,nije pro svijeta ni Malta ni Luksemburg…

KLM
Gost
KLM

Pa mnogi pametni su i posli
Ako neznas raspitaj se malo

Bnjj
Gost
Bnjj

A ti da ostaneš da arčiš budžet uhljebu

Nenad
Gost
Nenad

Sjecam se kad su zecani bacali povrce i jedan po jedan odustajali od proizvidnje jer ste poceli bili da uvozite jefrin paradajz iz makedonije..al nisam ja mogao ili bilo ko..dozvoljeno je bilo samo jednom covjeku da to radi..necu napisati ime jer mi necete objaviti komentar..tako je pocela jos davno da se unistava nasa poljoprivreda a pojedinci zaradili milione…

brkoo
Gost
brkoo

Bravo genijalci, trideset godina uništavate privredu ,rasprodajete državnu imovinu, zadužujete državu, progonite mlade intelektualce u inostranstvo i baš se sada sjetili da ne može biti održiv ekonomski sistem bez proizvodnje. BRAVO

Drago
Gost
Drago

Ma jest ja mislio da netreba kako zakljucisete to sad .A sto jadan nemucis barem

Sinjore
Gost
Sinjore

O cemu govoris, jadan? Kakva proizvodnja?
Evo u Beranama imas pilana koliko hoces, sve rade odlicno, vlasnici su u DPS – u. A znas li sto rade odlicno? Zato sto svu gradju prodadose Albancima. Nase sume sluze za snazenje albanske privrede. Ne vjerujes mi? Dodji da ti dokazem. Kamioni su ogromni, ne mogu se sakriti.

Marvo
Gost
Marvo

Volim ove jutarnje posalice.hahahaha

Marvo
Gost
Marvo

Hahahahaha!Rece on i osta ziv.

Pjer
Gost
Pjer

Ma sta pricas junace
Dje ste do sad bili
Mozda je i ojacamo za jedno 30 godina
Ako sad krenemo
Ali ono ozbiljno

Bnjj
Gost
Bnjj

Nećemo živjet ka kornjače 200,300god dok vi razvijete državu od 500 000stanovnika.

Jokja
Gost
Jokja

Sad ste se sjetili..odavno mi nemamo nista jer ste nam sve unistili..pored ovakve zemlje narod krepava

Toni
Gost
Toni

Da nije malo kasno za “jačanje”?

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Ako nas vi budete razvijali kao i do sad daleko ćemo dogurati.Kad prodje pandemija vidjeće se kakav ste privredni sistem formirali.Komedija je da treba ulagati u gradjevinarstvo.Ptice na grani znaju da je to najveća praonica para.Očigledno vam je to potrebno.Forsirati privrednu granu u kojoj se vrši ogromna utaja poreza(dominantno na poreze na dohodak),je blago rečeno intrigantno. Nama treba realna industrija.Domaća… Više »

Vale
Gost
Vale

Dobro je to.

Haris
Gost
Haris

Većina naroda ovđe voli srbijamske proizvodw sviđelo se to vama ili ne.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Naravno da volimo srbijanske proizvode jer su kvalitetni,nisu skupi i to su naši domaći proizvodi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo ti je Srb u glavi

Sasa
Gost
Sasa

Većina naroda ovđe Ih smatra domacim proizvodima. Nijesu skupi, a za veliku vecinu naroda cijena je presudna.

m.g.
Gost
m.g.

Apsolutno. Podrška za velikog čovjeka.

General Diaz
Gost
General Diaz

Aooo , dobro se śeti, na vrijeme

Jaa
Gost
Jaa

Da nije zeljezara proizvodila celik mozda za auto put… Naravno da ne, nego se uvozio…

cccc
Gost
cccc

Naravno, koliko toga bi se moglo proizvodit samo da se krene…
Nego uvozi brate kume prijatelju miliiiii.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ili beton u Pljevljima

Sijenka
Gost
Sijenka

Pa ste sad našli da je jačate?
Ahaha e kakva priča, a narod jedva dva kraja sastavlja

Nenad
Gost
Nenad

Ne mozemo jacati ono sto nemamo

Junacki skup
Gost
Junacki skup

Dobro jutro Crna Goro !!!!!!
Poslije 30 god pocinjemo misliti

Dragan
Gost
Dragan

Pomozite poljoprivredu i stocarstvo.

Toni
Gost
Toni

Naučite se jednom – stočarstvo je grana poljoprivrede (kao i zemljoradnja, ratarstvo, pčelarstvo…).

Na baterije
Gost
Na baterije

Sad ste se sjetili ??? Dje su vam sad ovi nasi usemljeni “uvoznici” zbog kojih nasi poljoprivrednici na kraju bacaju ono sto proizvedu? Idite kod njih neka vam daju!!

Realan
Gost
Realan

Evo samo jedan demant ovoh prici,u pljevljima postoji pogon za proizvodnju cimenta i asvaltne baze u kome je trebalo uloziti 4miliona i narrdnih 10godina samo od autoputa bi bio visoko profitno,i naravno bi zaposlili desetine radnika. Ovako neko me je u interes da uvozi iz hrvatske. Hrana,oblovine i struja ? Ne treba trositi rijeci na to

cccc
Gost
cccc

To je to…. I posle DPS kaze treba da smo ujedinjenii! Za opstanak, cuvanje nase drzave, mislim nasija parahhhhh…

Elem treaba da smo ujedinjeni, da smisljamo, razvijamo se, kao drustvo i pojedinci, da proizvodimo, pravimo strategiju za napredak. Ali mora se nesto uvest’…

Ljubo
Gost
Ljubo

Sta ovaj mlati sve su prigrabili sto nijesu upropastili i sad filozofira

Pasulj
Gost
Pasulj

😂😂😂😂😂

El Ninjo
Gost
El Ninjo

Sada ste se sjetili????

Crni
Gost
Crni

Pa sto ti sve uvozis, zasto ne proizvodis u nasoj drzavi…

Marvo
Gost
Marvo

Odlican humor.Hahaha

Marvo
Gost
Marvo

Hahahaha!Volim ovaj humor ranom zorom.

Nbc
Gost
Nbc

A kojim tipom proizvodnje se bavi doticni gospodin?

Šojic
Gost
Šojic

Proizvodi struju u Mhe

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

To govorite evo 30 godina,a onda dozvolite uvoz poljoprivredne robe u sred sezone i to ispod proizvođačkih cijene te robe u crnoj gori i tako sahranite svaku domaću proizvodnju.

Na baterije
Gost
Na baterije

Pa kad mora nekao da se ogradi..

Send this to a friend