Ekonomija

Golubović na Bečkom forumu: Investirajte u Crnu Goru

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović pozvao je investitore na Bečkom ekonomskom forumu da ulažu u crnogorsku ekonomiju i uvjere se u povoljnosti koje nudi crnogorski poslovni ambijent.

Bečki ekonomski forum je prestižni događaj koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju Jadranskom i Crnom moru.

Golubović je istakao da Privredna komora, asocijacija koja štiti interese svih poslovnih subjekata u Crnoj Gori, izuzetno cijeni doprinos ovog foruma popularizaciji investicionog ambijenta zemalja ovog područja.

“Zahvaljujući kontinuiranom unapređivanju poslovnog ambijenta u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija, Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamičan ekonomski rast. Riječ je o trendu koji je započeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz više od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura”, naveo je Golubović.

Prema njegovim riječima, stopa rasta BDP-a u 2018. od 5,1 odsto, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj.

“Članstvom Crne Gore u NATO, naš poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrđuje podatak da su ukupne direktne strane investicije u 2018. porasle 27,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je iz zemalja članica Alijanse investirano 64 odsto više u odnosu na posmatrani period”, naveo je Golubović.

Kada su u pitanju evrointegracije, naša zemlja je lider regiona.

“Otvorena su 32 pregovaračka poglavlja, a do kraja godine očekuje se i otvaranje posljednjeg, koje se odnosi na oblast konkurencije. Crna Gora nema alternativu kada je u pitanju ovaj proces i sigurno će biti prva sljedeća članica EU porodice – naglasio je Golubović.

Učesnike Bečkog ekonomskog foruma upoznao je sa projektima i rezultatima crnogorske ekonomije u turizmu, energetici, razvoju saobraćajne infrastrukture, poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

“Ulaganje u obnovljive izvore energije, kroz izgradnju novih solarnih, hidro i vjetroelektrana, predstavlja jedan od prioriteta nacionalne ekonomije. Stavljanje u komercijalnu upotrebu elektroenergetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore prije dva dana, pozicionira našu zemlju u važno elektroenergetsko čvorište Regiona”, kazao je Golubović.

Dodaje da rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na tržištu rada. Otvoreno je 30.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je smanjena za osam odsto. Svjetska banka, u oktobarskom izvještaju za Zapadni Balkan, ocjenjuje da je nezaposlenost u Crnoj Gori pala na istorijski minimum.

“Od januara ove godine, zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti trajaće tri godine”, rekao je Golubović.

Govoreći o unapređivanju ekonomskih veza, promociji evropskih vrijednosti na Balkanu, a i Evropi uopšte, istakao je veoma važnu ulogu privrednih komora. Podsjetio je na ulogu Federalne privredne komore Austrije, koja je 2015. godine, na marginama Berlinskog Samita, održanog u Beču, pomogla da komore Zapadnog Balkana osnuju Komorski investicioni forum.

“Ova asocijacija danas predstavlja nezaobilaznog sagovornika na važnim evropskim adresama vezanim za proširenje i susjedsku politiku”, dodao je on.

Početkom ove godine, Komorski investicioni forum je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Komorom Austrije i Ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske posloveAustrije. Ovim dokumentom predviđena je podrška projektima koji imaju za cilj da na Zapadnom Balkanu ojačaju dualno obrazovanje i pomognu digitalnu transformaciju komora i privrede.

“Realnost udruživanja i zajedničkog rada u regionu nameće se kao zahtjev savremenog doba, kako bismo smanjili zaostajanje u produktivnosti i konkurentnosti naših privreda i brže hvatali priključak sa tehnološki naprednom Evropom. Višestruki porast investicija i ubrzani tehnološki napredak najmlađih članica Evropske unije uvjerljivo govori u prilog superiornosti evropskog modela ekonomske integracije, koji Komore Zapadnog Balkana kroz rad Komorskog investicionog foruma nastoje da projektuju na naš region”, naveo je on.

On je uvjeren da će Bečki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog područja, čije intenziviranje u budućem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

“Privredna komora Crne Gore će pružiti snažan doprinos ostvarivanju ove značajne misije, koja je u duhu temeljnih evropskih vrijednosti”, istakao je Golubović.

Otvaranju foruma prisustvovao je Ambasador Crne Gore u Austriji Željko Perović, kao i brojni predstavnici vlada, diplomatskog kora i poslovnih asocijacija iz regiona. Na otvaranju je potpisan Sporazum o saradnji između predstavnika Bečkog ekonomskog foruma i organizacije Makedonija 2025.

U okviru Foruma, 18. novembra biće organizovani Bečki dijalozi o budućnosti 2019, sa radnom sesijom na temu “Od planske do tržišne ekonomije: 30 godina nakon pada gvozdene zavjese”, te debatom “Ekonomija kao pokretačka snaga: Jedan region – jedna ekonomija”.

Godišnje nagrade za saradnju Bečkog ekonomskog foruma biće dodijeljene Sjevernoj Makedoniji i A1 Telekom grupi iz Austrije.

Send this to a friend