Ekonomija

Golubović: Neradna nedjelja ne može biti neustavna

Vlastimir Golubović

Odluka o uvuđenju neradne nedjelje u trgovini ne može biti neustavna, jer je donešena u skladu sa Zakonom o unutrašnoj trgovini. To je saopštio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

>>>Neće biti otpuštanja zbog neradne nedjelje u trgovinama<<<

Podsjetimo, Unija poslodavaca je ranije najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti promejena Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Mislim da se tu neće ništa posebno desiti, taj zakon je afirmativan sa stanovišta zaposlenih i njihovih potreba”, poručio je Golubović.

Golubović smatra da neradna nedjelja, ne može dovesti do smanjenja prometa i otpuštanja radnika u trgovini. Podsjeća da i sadašnji Zakon o radu predviđa slobodni dan u sedmici.

“I po tom zakonu neradni dan je bila nedjelja, osim ako procesi rada to ne dozvoljavaju. Ovdje se nije mislilo na procese u trgovini, nego na procese u proizvodnji”, naveo je Golubović.

Podsjetimo Skupština je prošle sedmice usvojila izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da nedjelja bude neradni dan u trgovini, uz određene izuzetke.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije pojasnili da će primjena zakona početi tri mjeseca nakon objavljivanja u Službenom listu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Zakon o radu jedino poznaje radnu nedelju od 40 casova. Sve preko toga je rad isključivo radi otklanjanja nekih vanrednih situacija ili završetka nekog posla. I za to treba da se donese rjesenje da je zbog procesa rada potrebno da ljudi rade preko 40sati dnevno. E sada zamislite kada bi inspekcije radile svoj posao, ili radnici presavili tabak, pa tužbe… Više »

Tesar
Gost
Tesar

Koliko je tek neustavna tromjesečna zabrana radova nama građevinskim radnicima na Primorju?! Posledica je da SVI dobijamo otkaz 15.juna.

Mark
Gost
Mark

Nece se uvesti rad nedjeljom i ako se uvede na jesen ukinuce se prije iduce turisticke sezone.
Jer na to nasi “eksperti ” nijesu racunali !!

Mark
Gost
Mark

Ti prvo neznas zasto je zalba upucena ustavnom sudu.Zbog nejednakosti.Neko moze da radi nedjeljom ,neko ne.

Rad
Gost
Rad

Još jedan univerzalni stručnjak. Sad se razumije u ustavno pravo. Ne bori se za radnike što im se smanjuje posao nego što im se obezbjeđuje da budu pošteno plaćebi za svoj rad. Ti predsjedniče obezbijedi da poslodavci uplaćuju puno penzijsko, da radnici imaju odmor i slobodne dane kako im slijedi po zakonu pa se ne sjekiraj za nedjelju.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Bravo genije ! Zakon jači od Ustava ???!!!!Ravnopravnost za sve radnike ??? A šta sa onima koji po 12 sati na 50 stepeni provode na gradilištima često i bez jednog slobodnog dana ???😂😂😂

Todor
Gost
Todor

Navedite koliko je privatnika kaznjeno zato sto 80% zaposlenih radi vise od 40 sati sedmicno

Crnogorac
Gost
Crnogorac

PolakoTe..vidjecemo 😉

Send this to a friend