Ekonomija

Golubović: Od obnove nezavisnosti strani investitori u Crnu Goru uložili preko devet milijardi eura

Vlastimir Golubović

Crna Gora se godinama pokazala kao interesantna investiciona destinacija što potvrđuju i podaci da je od obnove nezavisnosti do danas u našu zemlju uloženo preko devet milijardi eura, te da je investirano iz preko 125 zemalja, kaže u intervjuu za CdM predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović. Od kad je postala punopravna članica NATO-a investicije iz zemalja Alijanse 2018. godine porasle su 64,1 odsto u odnosu na godinu ranije.

CdM: Kakva je Vaša ocjena ekonomske situacije u ovoj godini i koji su najveći rizici po crnogorsku privredu u 2019. godini?

Golubović: Ekonomiju Crne Gore u 2018. godini karakterisao rast bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti, zarada, obima usluga, posebno u turizmu, građevinarstvu i maloprodaji, stranih direktnih investicija, ali i još uvijek visoka nezaposlenost, kao i visok deficit robnog prometa sa inostranstvom.

Tokom 2018. godine, crnogorska ekonomija je ostvarila prosječni rast od 4,9 odsto.

Rast ekonomije rezultat je rasta u skoro svim sektorima, prije svega, turizmu gdje je zabilježen značajan rast broja turista, broja noćenja, te prihoda od turizma, i sektoru građevinarstva u kom je građevinska aktivnost povećana 24,9 odsto. Pozitivnim trendovima doprinos je dala i industrijska proizvodnja gdje je zabilježen rast od 22,4 odsto tokom 2018. godine, pri čemu je jedino sektor vađenja ruda i kamena zabilježio pad proizvodnje od 21,3 odsto, dok je proizvodnja u sektoru snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom zabilježila rast 62,1 odsto, a u sektoru prerađivačke industrije 12,1 odsto.

Veći rast crnogorske ekonomije doprinio je otvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru. U 2018. godini zaposlenost je veća za 4,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno u proizvodnom sektoru, građevinarstvu i turizmu.

Fiskalna konsolidacija započeta 2017. godine dala je pozitivne rezultate u smislu povećanja izvornih prihoda budžeta, smanjenja rashoda za socijalna davanja, kao i usporavanja rasta fonda zarada u javnom sektoru.

Rizici koji bi mogli negativno uticati na ostvarenje rasta u narednim godinama su usporavanje rasta u Evropskoj uniji, moguće pooštravanje uslova finansiranja, regionalna politička situacija, potencijalne vremenske nepogode koje bi uticale na rast turizma, poljoprivrede i energetike.

Mogućnost pooštravanja finanijskih uslova na međunarodnom tržištu zahtijeva preduzimanje aktivnosti na smanjenju javnog duga i spoljno trgovinskog deficita.

Takođe, u cilju smanjenja pomenutih rizika, osiguranja daljeg rasta i poboljšanja uslova na tržištu rada, neophodno je ubrzati proces strukturalnih reformi, podsticati privatne investicije i izvoz, nastavati sa implementacijom mjera fiskalne konsolidacije i zadržati stabilnost finansijskog sektora, kao preduslova održive srednjoročne stabilnosti ukupnog sistema.

CdM: S obzirom na to da je poreski dug jedan od velikih problema sa kojima se suočava crnogorska ekonomija, kako unaprijediti poresku disciplinu?

Golubović: Poreski dug ima tendenciju pada zahvaljujući naplati potraživanja kroz reprogram, pomjeranjem roka dospijeća reprogramiranih obaveza, te isknjižavanju dijela potraživanja kod likvidiranih preduzeća. Ipak, u cilju obezbjeđivanja poreske discipline i unapređenja postupaka naplate poreskog duga potrebno je sprovoditi redovne poreske kontrole prema svim poreskim obveznicima, sprječavati i otklanjati nepravilnosti u poslovanju, te vršiti kontrole u dijelu poštovanja rokova za izmirenje naplate poreskih dugova.

CdM: Šta je po Vašem mišljenju Vlada mogla bolje učiniti u prethodonom periodu?

Golubović: Vlada i Privredna komora Crne Gore su, prije svega, institucionalni partneri, čije zajedničko djelovanje na polju unapređenja poslovnog ambijenta i podizanja konkurentnosti crnogorskih preduzeća je dodatno osnaženo prošlogodišnjim usvajanjem Zakona o privrednoj komori. Primjena ovog zakona doprinosi uspostavljanju još snažnijeg i djelotvornijeg dijaloga privrede sa kreatorima ekonomskih politika.

Privredna komora permanentno sprovodi aktivnosti na uklanjaju biznis barijera, što je i njena glavna misija. Tako je u prethodnoj godini, u cilju rasterećenja privrede i unapređenja ukupnog poslovnog ambijenta pokrenula inicijativu za izmjenu velikog broja propisa, što je rezultiralo značajnim benefitima za poslovno okruženje i u krajnjem doprinijelo jačanju konkurentnosti domaće privrede.

Jedna od prioritetnih aktivnosti Komore je i da, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, organizuje sajmove i poslovne forume u zemlji i inostranstvu i na taj način pruži podršku internacionalizaciji privrede i promociji Crne Gore kao investicione destinacije.

Komora učestvuje u razvoju dualnog sistema obrazovanja, te za potrebe privrede organizuje usavršavanje i obuke, specijalizovane kurseve, predavanja, seminare, radionice i druge oblike edukacije.

Vjerujemo da će unapređenje efikasnosti administracije, te proces digitalizacije – uvođenjem elektronskih servisa države i privrede, uz zajedničko djelovanje Komore i Vlade, doprinijeti  dinamičnijem ekonomskom rastu u periodu pred nama.

CdM: Koliko je Crna Gora privlačna za strane investitore? Ko su najveći i u kojim segmentima vidite prostora za ulaganje?

Golubović: Crna Gora predstavlja atraktivnu destinaciju kako za strane tako i domaće investitore, zbog jasno uočljivih potencijala za razvoj turizma, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, energetike, kao i zbog brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima posebno u manje razvijenim područjima.

U godinama za nama pokazala se kao interesantna investiciona destinacija što potvrđuju i podaci da je od obnove nezavisnosti do danas u Crnu Goru uloženo preko devet milijardi eura, te da je investirano iz preko 125 zemalja.

Crna Gora je 2017. godine postala punopravna članica NATO-a, što predstavlja dodatan signal stranim investitorima da je naša zemlja sigurna investiciona destinacija. To potvrđuje i podatak da su u 2018. godini investicije iz NATO zemalja porasla 64,1 odsto u odnosu na godinu ranije. Proces pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, koji je u poodmakloj fazi, podrazumijeva prihvatanje novih pravila koja u osnovi čine usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU. Reforme koje ovaj proces nosi sa sobom doprinose unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta i jačaju poziciju Crne Gore kao poželjne destinacije za ulaganja.

Crnu Goru privlačinom čini i konkurentan poreski sistem, kao i čitav niz podsticajnih mjera za domaće i strane investitore. Tu bih pomenuo Uredbu o dodjeli sredstava za podsticanje dirketnih investicija i unapređenje konkurentnosti gdje Vlada dodjeljuje finansijske podsticaje za investicije koje doprinose otvaranju novih radnih mjesta, naročito u manje razvijenim područjima, zatim finansijske podsticaje za unapređenje inovativnosti, uvođenje međunarodnih standarda, modernizaciju prerađivačke industrije, podsticaje u biznis zonama kao što su oslobađanja u dijelu plaćanja komunalnih ili drugih naknada, povoljne cijene zakupa/kupovine zemljišta, smanjenje ili oslobađanje plaćanja prireza poreza na dohodak fizičkih lica, smanjenje stope poreza na nepokretnosti i drugo.

CdM: Koja je najveća prepreka razvoju domaće privrede i kako je prevazići?

Golubović: Opredjeljenje Crne Gore za ulazak u EU povod je za ozbiljno preispitivanje stanja i prilika na tržištu, a prije svega za analizu poslovnog ambijenta, biznis barijera i drugih ograničenja koja utiču na održivost i razvoj domaćih privrednih subjekata.

Najčešće barijere na koje ukazuju privrednici su: siva ekonomija i nelojalna konkurencija, nedostatak stručne i kvalifikovane radne snage, velika opterećenost troškovima rada, radno zakonodavstvo, nedovoljna efikasnost državne administracije, kao i brojne i složene procedure.

Siva ekonomija i nelojalna konkurencija i dalje ostaju najveće prepreke povećanju nivoa konkurentnosti domaće privrede. Najefikasniji odgovor na suzbijanje sive ekonomije je unapređenje poreskog sistema koji je baziran na jednostavnim zakonskim rešenjima, jedinstvenim i niskim poreskim stopama i što manjem broju poreskih izuzeća. Poštovanjem principa predvidljivosti uslova privređivanja i dosljednom primjenom propisa, značajno bi doprinijelo rješavanju ovog problema, što bi imalo pozitivan efekat na cjelokupnu ekonomiju.

Zakon o radu je prvi među propisima koje privreda prepoznaje kao opterećujući. Pored fundamentalnih prava zaposlenih koja se moraju poštovati, i poslodavci očekuju da i njihov interes bude zaštićen, kako bi mogli adekvatno upravljati procesima u poslovanju, a sve u cilju ostvarivanja veće produktivnosti i profita. Pored interesa zaposlenih i poslodavaca, mora se voditi računa i o nezaposlenima, čiji je interes postojanje konkurentnog tržišta rada. Stoga je potrebno da Zakon o radu utvrdi jednostavnije procedure zaključivanja i otkazivanja ugovora o radu i tako obezbijedi veću zaposlenost, uspješnije poslovanje i brži razvoj kompanija.

Crnogorska ekonomija je u 2017. i 2018. godini zabilježila snažan rast, uprkos sprovođenju srednjoročne strategije fiskalnog prilagođavanja. Nastavak pozitivnih ekonomskih trendova zahtijeva dalje jačanje konkurentskih prednosti domaće privrede što je prije svega moguće ostvariti kroz dalje otklanjanje barijera poslovanju, te smanjenje poreskih i drugih opterećenja. Stoga, se očekuje da će Vlada shodno mogućnostima kada je u pitanju fiskalna stabilnost, smanjiti poreska opterećenja prije svega u dijelu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a zatim kroz rasterećenje  određenih fiskaliteta na lokalnom nivou, kao i njihovo usklađivanje na nivou lokalnih samouprava.

Crna Gora će, u narednom periodu, kroz stimulativnu poresku politiku, ukidanje administrativnih opterećenja i poboljšan pristup izvorima finansiranja ojačati sposobnost domaćih kompanija da se izbore sa konkurencijom.

CdM: Kako prevazići veliki jaz u odnosu uvoz – izvoz?

Golubović: Ključna komponenta za dinamiziranje privrednog rasta i smanjenja neravnoteže u robnoj razmjeni sa inostranstvom je unapređenje konkurentnosti. U tom cilju, potrebno je preduzimati aktivnosti usmjerene na unapređenje konkurentnosti individualnih privrednika i proizvoda, kao i konkurentnosti ukupnog privrednog sistema.

U cilju supstitucije uvoza domaćom proizvodnjom, te rasta izvoza, potrebno je raditi na jačanju kvaliteta domaće ponude, nastaviti aktivnosti na promociji i afirmaciji domaće proizvodnje, boljem pozicioniranju domaćih proizvoda, povezivanju poljoprivrede i turizma i to kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće, Domaći ukusi…

Takođe, dalji rast izvoza zahtijeva intenzivnije aktivnosti proizvođača usmjerene ka marketinškom nastupu, udruživanje domaćih kompanije zbog ograničenih količina i asortimana proizvoda, kao i finansijskih resursa. Osnivanjem klastera i/ili drugih oblika udruživanja otklanja se problem usitnjenosti proizvodnje i nedovoljnih proizvodnih kapaciteta i doprinosi jačanju konkurentnosti.

Nadalje, potrebno je povećati finansijsku podršku za proizvodnju namijenjenu izvozu, povećati produktivnost malih i srednjih preduzeća, kroz investicije u osavremenjavanje opreme i proizvodnih procesa, kako bi uspješnije mogli učestvovati u lancu stvaranja vrijednosti za globalno tržište, uspostaviti sistem edukacije i međusobne podrške privrednika po pitanju implementacije međunarodnih standarda kvaliteta, te zadržati predvidljiv, konkurentan i konzistentan poreski ambijent kako bi strani investitori bili motivisani da nastave sa ulaganjima posebno u proizvodne sektore.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

E Golube, da te ne poznajem i da ne znam da si pametan covjek ne bih se cudio ovoj izjavi. Ako su investicije dobijeni krediti od tih istih investitora kao n.pr. kredit od Kineza za parce autoputa onda je cifra u redu. Ali krediti nijesu investicija vec dug i investicija u samog sebe jer ti “investitori” obrcu svoj novac.

Nikolina
Gost
Nikolina

Ulozili mozda jesu a kolikosu para uzeli te statistike nema

djesmomito
Gost
djesmomito

razvoj ali bez razvijanja sa povecanim nametima

Cujes
Gost
Cujes

A mi duzni 3 miliarde… Kakva je to matematika

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Okok okok

Bighi giancarlo
Gost
Bighi giancarlo

Okokookokokokokok pozdrav iz italije.

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Od toga melearda zaslužnim

DJmaliMujo
Gost
DJmaliMujo

Dobra i jaka fabrika(industrija) napravi, napravi 1milijardu godisnje sama. Bez industrije nema zivota. Po Bjelopavlicima, dje je najplodnije zemlja, sadite magacine i posipate je sljunkom. Simbol grada ste unistili jer ste dali da neko napravi vinograde i kucu. Vi ste toliko korumpirani ili ste neznalice (svi, ne samo vladajuca struktura)

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Ljubo bi izašao sa mnom pride.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Pride bih platio da izađe ljubo iz susanja.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

I za ljuba iz susanja bih platio pet da izađe.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Nema jovanke ona bi mi čestitala rođendan sigurno.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Ako ima kakva đevojka majka mi je rekla da bi je za mjesec dana sve naučila da radi da barata sa papirima. Plaćanje i čuda.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Znaši miloše koliko sam spreman da platim da izađem 30 miliona eura.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Miloše zahvali piru imam plavog kita.

Bnjj
Gost
Bnjj

Besudna zemlja kako ju je Đilas opisao ništa se nije promijenilo od tog doba,nepravda, nejednakost pravi opis besudne zemlje imamo ovu elitu koja gazi svoj narod feudalce koji obične građane doživljavaju kao sluge

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Miloše zahvali piru imam plavog kita pored glave đe spavam.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Napravila mi se rupa pored glave đe spavam orginal plavi kit to me milos navio da ne mogu zaspati. Zahvali piru miloše. Ostavio bih te.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Imam rupu u zid i na njega mi je slika orginal plavog kita. Ne znam sto ću. I ovako sam suicidan.

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Sad sam se rodio prije 41 godinu. Majci su mi se 40 minuta borili za život. Tužan sam. Ne bih znao kako mi majka izgleda ne bi bilo ni slike.

REALNO
Gost
REALNO

Zato imamo najmanje plate u regionu, najmanji minimalac u regionu, jedno od naskupljih goriva u regionu, najskuplju struju u regionu, najveću stopu zaduzenosti u regionu, A LIDERI U REGIONU, malo čudno ali je ovih dana ova oblacina pa se covjek nesto zanio.

Bnjj
Gost
Bnjj

I najdužu radnu sedmicu posle Turske

Lider u Delti
Gost
Lider u Delti

Ko je glavni čoban stada od 600.000 koje vraćaju dug od tri milijarde i kusur?

Marko
Gost
Marko

A plate se nijesu povecavale !

Slavko
Gost
Slavko

Samo procitajte komentare ispod i bice jasno koliko je DPS unistio Crnu Goru, koliko je ubio volju za zivotom Crnogorcima… Isti onaj DPS ciji clanovi umaju milione i milione, a Crna Gora je puno gora i siromasnija nego orije fererenduma. Navukli su narod da glasaju kako bi oni obezbijedili svoje porodice, a Crnoj Gori i narodu su dali 193 eura… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

To je mafija oni su mrzitelji svog naroda ovo okupator nebi radio što oni rade svom narodu. Oni na izborima slave pobjedu a koga to oni ustvari pobjeđuju svoj narod pobeđuju

kale
Gost
kale

Ovo me podsjeti na onaj skec buksovaca kad rekose da ove godine ocekuju dvije milijarde turista..Dje ovaj mucenik nabra 9 milijardi..

Nikola
Gost
Nikola

Nije to jos kako bi moglo bit ali kad se uporedimo sa Srbijom i ostalim siromasnijim zemljama tek onda mozemo vidjet dokle smo dogurali ako znamo da smo bili najnerazvijenija i najzapustenija republika u Jugoslaviji. Samo naprijed i srecan praznik

Bnjj
Gost
Bnjj

Prijatelju ne slušaj vlasti i njihove botove mi nismo ništa bolji od Srbije, Makedonije, Bosne idr iste su plate koje ljudi dobijaju manje više i kod nas je plata od 400e pojam

Bnjj
Gost
Bnjj

Milo i Milogorci i parazitski sistem koji su napravili će da dovedu do nestanka autohtonog naroda u CG, mozda ce zivjet iz Afrike i Azije ljudi ođe ali nas neće biti u budućnosti

B. D
Gost
B. D

2006 dug 700 miliona a 2019 3.5 milijardi! Sa sjevera bjeze ljudi, bolnice i domovi zdravlja nemaju osnovne ljekove i uredjaje i toliko o tim ulaganjima!

polrt
Gost
polrt

A najjace je kad se sa Srbijom porede..Srbija je po svemu ispred svih zemalja regiona za tri koplja! Kada se rijesi balasta kosovskog problema bice za 10 godina svjetlosnu godinu ispred ostalih.

Meho
Gost
Meho

Pa sjever je najveci problem. Lako je kada si na primorju i imas neku nekretninu, nas na sjeveru su bukvalno svi zaboravili. Ja sam u IT sektoru pa sam uspio otici za Novi Sad. Nebo i zemlja. Za jug Srbije mozes reci da je nerazvijen ali je opet bolji od sjevera CG. Ali Beograd i Novi Sad su misaona imenica… Više »

ne dam fotelju
Gost
ne dam fotelju

sindikalci, nvo, direktorcici, politicari i opozicije i pozicije..sve isti ljudi godinama

radza
Gost
radza

Crnoj Gori ce od tih i slicnih investicija ostati samo vazdusni prostor(mozda)…

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Danas punim 41 godinu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Srecan rodjendan Deki pa da se ozenis vakat ti je!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Srecan rodjendan

Asko
Gost
Asko

Živimo li mi svi u istu Crnu Goru?
Čini mi se da ova vladajuća ekipa živi u neku bajku, a po njihovom fizičkom izgledu sve mi ovo na basnu liči, do kad ovaj narod misli da trpi ove ludosti, tuzno je ovo.

Pipo CPC
Gost
Pipo CPC

E zlo ti u dom…a sto je bitno kolko su stranci pokupovali kad je narod na ivici istrebljenja e bogomi posa ste napravili,no se cudim kako vas stid nije

KLM
Gost
KLM

9 milijardi pa mogli smo svu drzavu u zlato okovati.Znas li ti sta pricas covjece.Dje odose tolike pare plus 3 milijarde duga znaci 12 milijardi.Boze mi oprosti

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Pa naravno u njihove dzepove

Internet
Gost
Internet

Dobro je da se ulozilo, da nije bilo nezavisnosti jos manje bi bilo. Ali realno svijet je postao bogatije mjesto. 500m ljudi je dignuto iz siromasta poslednjih 40g (citaj Kina), kompanije su stigle do trilijardu $ vrijednosti (apple, amazon, ms). Nije problem ulozit pare, problem je mentalitet dje ce te pare propast.

Balsa
Gost
Balsa

Svaki “podatak” koji si rekao je apsolutno proizvoljan! 500mil Kineza zivi dobro? Pola Kine? Stvarno smijesno i skroz napamet receno

Senka
Gost
Senka

Naavno da zivi dobro. Kina je nova svetska sila sa odlicnim standardom

Marko
Gost
Marko

Vidimo plate 1500 eura socijalna politika ka Nemacku svedsku, zdrastvene usluge ka u Švajcarska, vlast se mijenja na svake 5 godina.

Bnjj
Gost
Bnjj

Da makar možemo doći do 500e što je san za 80%ljudi

sucko b.
Gost
sucko b.

Nabolja preporuka za razvoj privrede je bio rad u KPS.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovi ljudi iz vlasti su izgubili dodir sa realnošću oko 80%naroda im teško živi a oni prosipaju ove priče, muka ih je gledat i slušat

Bnjj
Gost
Bnjj

Koliko su radnih mjesta preko čitave god otvorili i koje su im plate dali radnicima. Većina tih investitora su otvorili sezonske hotele i stanogradnja to je veoma slabo, uostalom naši ljudi bježe u inostranstvo nestaćemo, Goluboviću i ostala družio vi ste demagozi i populisti

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

Crna Gora danas ima nekoliko Evropskih gradova kao sto su Podgorica, Budva, Bar… Gradovi koji podsjecaju na svetske centre. Gradovi u kojima ljudi vrijedno rade i novac ne miruje. Nek je vjecna Crna Gora !

dukljanin
Gost
dukljanin

Ne treba zaboraviti ni Šavnik,metropolu bistrih voda.

LOL
Gost
LOL

Nema većih selendri u Evropi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ti Krsto očigledno živiš u bajkama iz tih gradova se odlazi u inostranstvo, šminkanje gradova nije bolji život, tamo nema ekonomije

Turimvamga
Gost
Turimvamga

Termin “podsjecaju” ti je odlican, pun pogodak, svaka cast majstore !

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Ako za tvoje stanje ne postoje lekovi, u ozbiljnom problemu si.

Meho
Gost
Meho

Kakva botina… Nemas ti pojma sta je metropola…

jo jo
Gost
jo jo

Ovdje para paru pravi,roboti nas služe,banke pune para,život ko iz bajke,viševjekovne patnje nema više,zablistaše naša lica,postadosmo besmrtna nacija.

obrad-mišo
Gost
obrad-mišo

Je li moguće da ne vidite.postadosmo Monte Carlo.Kakvi dugovi i kakva zaduženja,da li ovdje neko sanja,postadosmo Lider ne samo Balkana.Mondenska putovanja,život carskih velikana,potocima teku med i maslo,mi živjeti znamo zašto.

duško knez.
Gost
duško knez.

Mišo je sve u pravu,mi smo u Dubajiu na proputovanju.

LOL
Gost
LOL

Nismo osjetili taman ko da je par miliona u pitanju. Ma ovo je laz samo takva. Ovaj cica nema pojma sta je devet milijardi.

Marv
Gost
Marv

A gdje su te pare? U Srbiju je u zadnje dvije godine ulozeno 5 milijardi, eno zavrsise koridor 10, grade put ka CG, Bugarskoj, BIH, penzije im se povecale, plate im rastu, veci minimalac od naseg, dug u BDPu im 50% a nas 80%, manje kamate na kredite, otvaraju im fabrike svaki mjesec nekoliko … a sto ovdje? Isto je… Više »

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Za to sto si napisao glasali smo maja2006, kad procitam ovakav clanak zelim da ponistimo nezavisnost, sta ce nam.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Nema poništavanja ničega. Nama je svanulo kada smo se razišli. Svako na svoju stranu u svojoj drzavi.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Bicemo opet ujedinjeni ali pod drugim imenom.

Bnjj
Gost
Bnjj

Srbija je prestigla CG, mada i tamo je loše stanje nama da nije sezonskog turizma bili bi Afrička zemlja

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Dje su te pare??? Kod prve familije i kumova, prijatelja, omiljene opzicije DF-a… kod nas, obicnih gradjana i smrtnika nijesu.

Gluvi
Gost
Gluvi

U koga uložili?

STJEPAN Ljubiša
Gost
STJEPAN Ljubiša

Nisam znao,a baš se osjeća u narod,svi nasmijani i veseli…..

Balsa
Gost
Balsa

Pa mi izgleda zivimo vrhunski samo nismo znali!

Gun
Gost
Gun

Ne prosipajte se sa ovim textovima! Bolje je da cutite!

Gun
Gost
Gun

Da je srece ne bi nam ni trebali “strani invenstitori”

Djordje
Gost
Djordje

Vrh vrhova

Knidzo
Gost
Knidzo

Kako su se neki napunili ! Sirotinja uboga, opet osta suvoga !

Gaeta
Gost
Gaeta

Od ti ulaganja većina građana nema nikakve fajde. Standard se nije povećao već je kupovna moć smanjena. Ovo je priča za malu đecu . Istina određeni krug ljudi blizak oko “gospodara” je itekako uvećao imetak i sad ne vidi obične građane ,zaboravili su okle potiču i kako se živi .

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Bravo! I ja sam glasao za suverenite, ‘a ti mi reci koliko je narodskih para pokradeno od kad je CG postala nezavisna!?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Kad dodje bogati stranac I kupi zemlju pa na njoj napravi hotel ili marinu zaposli Malo radnika za mizernu platu, a profit iznosi iz zemlje to nije ulaganje u drzavu. Jos ako mu drzava oprasta milione poreza to je posebna prica. Nego onome ko uzima procenat je dobro, a dok ima brava da mu vjeruju I da ga glasaju jos… Više »

Gun
Gost
Gun

Bravo. To je sustina…

Cojke
Gost
Cojke

Đe su?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa đe su te pare

Boba
Gost
Boba

Tu su nedje, bitno je da su ušle!

Zeljko
Gost
Zeljko

KOLIKO JE OD TOGA OPRANOG NOVCA I KOLIKO STE VI DOBILI PROVIZIJU ZA TE USLUGE

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Ono kad ulazes u neznalicu.Dzaba i 100 milijardi

KLM
Gost
KLM

Mici se obraza ti.Pa dje su te pare.Plate mizerija dug 8 puta narasto.

Blazo J
Gost
Blazo J

Ulozili da bi profitirali, a narod neka crkava sa minimalcem od 193 e i min penzijom od 120e, a potrosacka korpa 600e a predsjednik drzave milioner, đe ima to u svijetu!!!!!. Sta je postala crna gora bezppravna drzava, dje su nam sad crnogorke, postale su mucenice rade za po 300e mj preko 40 sati nedeljno, ponizene i omalovazene.

Stari
Gost
Stari

A plate ni makac.Dje odose te silne milijarde plus zaduzenja do bola.

Slavko
Gost
Slavko

A plate i dalje gore od albanskoh, da ne uporedjujemo sa Srvijom i regionom… unististe Crnu Goru.

Animus
Gost
Animus

A koliko je drzava ulozila?

Lipovo
Gost
Lipovo

Ako su svi ulagali kao Turci u ,,Zzeljezaru,, mrchio nam se ,,bolji zzivot,, Gledajucci statistichke podatke, ne ,,monstata,, vecc mojih primanja i mojih ispisnika, poslednji smo na Balkanu, i pri EU dnu.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

A đe su te pare?

Bmw
Gost
Bmw

Napredak je primjetan. 2006te mi je plata bila mizernih 350 eura. Sad je 630. Neka je srecan dan nezavisnosti Crnogorci !

Kristina
Gost
Kristina

Poštovanje ali ne zavidim. Meni je sa 300 eura 2006t plata porasla na 700 eura.

Boba
Gost
Boba

Meni na 1100.

Boba
Gost
Boba

Pardon na 110, pogriješih nulu.

LOL
Gost
LOL

Boba bilo više plakata da se lijepi ove godine?

LOL
Gost
LOL

Meni na milion. Lira.

Pjer
Gost
Pjer

Blago tebe oli nam reci u koju to firmu radis naravno ako nije poslovna tajna

Meho
Gost
Meho

Haha koji botovi 😀

Roro
Gost
Roro

Imaš li kredita?

Monte Karlo
Gost
Monte Karlo

Pa dje su te milijarde?

Brko
Gost
Brko

I kakva je korist narodu od toga…Meni plata i te 2006 godine i sada 2019 godine iznosi 300eura…A cijene u nebo otisle.

Bmw
Gost
Bmw

E pa nisu svi ka ti. Meni je 2006te bila nesto manje od 350 eura a danas mi je 630 eura. Crna Gora je napredovala, to se ne može poreći

Blazo J
Gost
Blazo J

U cemu je napredovala, minimalac je 193 e a potrosacka korpa 600, narod nema hljeba da jede, a predsjenik sa svojom svitom postali su molioneri. opozicija je u istom kosu, korupcija im je srednje ime, a ti sigirno radis, privatno i nemas slobodnog vremena

Mosnjice
Gost
Mosnjice

U sto su ulozili? Koja proizvodnja je otvorena? Koliko ljudi zaposleno? Standard gradjana je li bolji sad ili 1918? Ajde jadan samo Djukanovici se bogate a narod krepaje

ja pa ja
Gost
ja pa ja

U CG se ne proizvodi ništa. Pokrivenost uvoza izvozom je 15%, to je nevjerovatan podatak. U regionu ne postoji država sa goris odnosom uvoz/izvoz, u svijetu – možda neka afrička neuspjela državica.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Najvise u CG proizvode stocari.

Roro
Gost
Roro

Pa đe su?

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Laz i samo laz, aj da ponistimo nezavisnost, ionako neznamo kako se vodi drzava.

Soros
Gost
Soros

 Cinjenica 1 : javni dug Crne Gore iznosio je 700,4 miliona eura na dan 31.12.2005. Cinjenica 2: Ukupan javni dug Crne Gore na dan 31. decembar.2018 iznosi 3,26 milijardi eura ili 70,99 odsto BDP-a.  E sad se zapitajte i oodjite od svoje familije, da li ste napredovali ako ste 2005 dugovali nekime 10.000 eura a sada dugujete 45.000 eura? U… Više »

Franko
Gost
Franko

Laži, lsži, laži me! Ti to radiš najbolje!

titograckiFakin
Gost
titograckiFakin

Može li taksativno,u što je to konkretno uloženo? Hvala.

Koko
Gost
Koko

A Golube sto se zaduzismo naglo od nezavisnosti 4 5 milijardi?
A sto privreda nam se unisti od nezavisnosti
Bolje biti zavistan a sit nego nezavisno gladan

Agnostik@
Gost
Agnostik@

Ako računaš i to parče autoputa koji moraju gradjani kroz poreze da vrću,e onda ima stranih ulaganja….i ajmo svi zajedno beeeee!!

Vasilije
Gost
Vasilije

Vjeruje li presjednik ove nazovi komore u ono sto priča. Kakvo lijepo ujlebljenje ima ovaj stručnjak.U komoru ovu su nekada sklanjani zaslužni kadrovi ali se predsjednik mijenjao. Isto je u sindikatu,savezu penzionera i svim institucijama Crne Gore.

Prešo
Gost
Prešo

Mogu da ulože još toliko jer grafjani osjetili boljitak nisu.Skuplje im je nego do 2006.

Centre
Gost
Centre

A mene plata i dalje 340 e

Ljubo
Gost
Ljubo

Posebno u Kaliju

Send this to a friend