Ekonomija

Golubović-Timonije: Intezivnija saradnja sa Francuskom, podsticaj za održivi ekonomski razvoj

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Francuske Christianom Thimonierom o mogućnostima jačanja ekonomske saradnje dvije zemlje, saopšteno je iz PKCG.

“Kvalitetne međudržavne odnose Francuske i Crne Gore treba da prati intenzivnija ekonomska saradnja i siguran sam da će tome doprinijeti Vaše bogato diplomatsko iskustvo”, kazao je Golubović, iskazujući očekivanje da se crnogorski resursi nađu u agendi razvojnih projekata pod pokroviteljstvom francuskih fondova i privrednih asocijacija.

Golubović je ambasadora upoznao sa makroekonomskim pokazateljima Crne Gore neposredno prije i tokom epidemije COVID-19, te investicionim projektima koji se realizuju ili su planu u prioritetnim razvojnim sektorima.

“Crna Gora je nesumnjivo imala dinamičan ekonomski razvoj u godinama koje su prethodile pandemiji. Vjerujem da ćemo odmah po okončanju zdravstvene krize pokrenuti našu ekonomiju, posebno ako uspijemo da obezbijedimo status sigurne turističke destinacije”, kazao je Golubović.

Golubović je pozvao da se organizuje poslovni forum crnogorskih i francuskih privrednika, kako bi se predstavili potencijali za ulaganja u Crnu Goru, a u kontekstu projekata zelene ekonomije koju Francuska promoviše u našem regionu. Potencirao je i kvalitetnu saradnju Komore sa Udruženjem francusko-crnogorskih preduzeća.

Ambasador Thimonier je izrazio veliko interesovanje Francuske da se aktivnije uključi u ekonomske tokove na Balkanu.

“Razgovaramo sa Francuskim razvojnim institutom kako bismo realizovali projekat pomoći malim i srednjim preduzećima vrijedan 50 miliona eura, a odnosi se na inovacije i zelenu ekonomiju”, rekao je on.

Francuski ambasador je istakao da veliki broj francuskih kompanije je zainteresovan za ulaganja u crnogorske kompanije.

“Velika francuska preduzeća su zainteresovana za ulaganja u Aerodrome Crne Gore, kao i u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u više gradova. Takođe, naše IT firme žele da uspostave saradnju sa vašim malim i inovativnim preduzećima”, kazao je ambasador.

Komentarišući inicijativu predsjednika Golubovića za održavanje poslovnog foruma, Thimonier očekuje da će to biti moguće čim se ponovo uspostavi avio-linija između Pariza i Podgorice, i dodao da Francuska razvojna agencija pomno prati najvažnije projekte u zemljma regiona.

Sagovornici su se saglasili da je veoma važno nastaviti i završiti razvojne i projekte kapitalne infrastrukture koje je Crna Gora započela, posebno one koji se tiču planinskog turizma i razvoja Sjevera, napominjući njihovu usklađenost sa konceptom očuvanja životne sredine i statusom ekološke države.

“To će osigurati i prisustvo investicionih fondova i drugih finansijskih linija usmjerenih na održivi razvoj, te privrednicima približiti mogućnosti koje Crna Gora ima.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović, kao i prvi savjetnik u Ambasadi Laurent Gonclaves.

Send this to a friend