Ekonomija

Građani se za mjesec zadužili 31 milion eura

Banke u Crnoj Gori su samo u januaru odobrile skoro 58 miliona eura kredita, po prosječnoj nominalnoj kamatnoj stopi od 5,68, odnosno 6,28 odsto iznosa kredita za efektivnu kamatnu stopu na godišnjem nivou, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore, pišu Dnevne novine.

Tokom prvog mjeseca ove godine firme su pozajmile 26,2 miliona eura. Stanovništvo se ukupno zadužilo 31,7 miliona, pri čemu će za svakih 12 mjeseci zaduženja prosječno plaćati nominalnu kamatu (NKS) od 7,01 odsto, odnosno efektivnu (EKS) od 7,78 odsto.

Kamate koje će kompanije plaćati za uzete kredite znatno su niže u odnosu na one za fizička lica i varirale su u zavisnosti od tipa poslovanja. Najniže su imale banke i ostale finansijske institucije – 2,81 odsto za NKS, odnosno 2,87 odsto EKS.

Državna i lokalne uprave, uključujući agencije, institucije i fondove, zaduživale su se uz NKS od 3,45 odnosno, EKS od 3,66 odsto, dok su kompanije imale mogućnost da novac pozajmljuju uz nominalnih 4,67 odsto, te efektivnih 4,38 odsto kamate.

S druge strane, kada je u pitanju namjena, najmanje nominalne kamatne stope su za kupovinu robe široke potrošnje i u prosjeku iznose 2,81 odsto. Slijedi 4,11 odsto kamate na pozajmice za likvidnost obrtnih sredstava, te 4,46 odsto za građevinske radove. Od svih kamatnih stopa, najniža je ona koja se odnosi na kredite za robu široke potrošnje do godinu, za koje klijenti bankama u prosjeku treba dodatno da vrate do 0,9 odsto pozajmljenog iznosa.

Na drugom kraju su, očekivano, oni nenamjenski, odnosno gotovinski krediti za koje se u prosjeku vraćalo nominalnih 7,94 odsto za svaku godinu zaduženja.

Nešto niže su kamate za pripremu turističke sezone 7,58 osto, te za plaćanja prema inostranstvu od sedam odsto, i to samo za pozajmice na period duži od godinu.

Najveće iznose za pozajmice od finansijskih institucija u Crnoj Gori plaćaju oni koji će za manje od godinu vratiti sredstva namijenjena za gradnju i adaptaciju (10,27 osto) odnosno za pripremu turističke sezone (10,1 odsto).

Fizička lica, odnosno državljani Crne Gore i stranci, u januaru su od 31,7 miliona kredita, čak 31,1 milion eura pozajmili na period duži od 12 mjeseci.

Kompanijama u većinskom državnom ili u privatnom vlasništvu odobreno je 18 miliona eura kredita, od kojih 5,6 miliona koje će vraćati na rok kraći od godinu.

Ostale nefinansijske institucije, u koje spadaju javna preduzeća i inostrane firme u Crnoj Gori, zadužile su se 8,1 milion eura, nevladine i slične organizacije 16.000, a državna i lokalna uprava 15.000 eura.

Stanovništvo i dalje najviše sredstava pozajmljuje u gotovini, a odobreno im je čak 19,3 miliona eura, od kojih će 18,89 miliona vraćati i nakon januara 2020. godine.

Za kupovinu stanova i njihovo adaptiranje zadužili su se šest miliona, za refinansiranje obaveza uzeli kredite u ukupnoj vrijednosti od 1,3 miliona, a za ostale namjene im je odobreno još 3,6 miliona eura kredita.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Svaki gradzanin, u teskoj situaciji u cg!

Pjer
Gost
Pjer

Jos nijesam sre osobu da nije u kreditima

Jovanka
Gost
Jovanka

Vele da ima jedan u Budvu, ali takav je lik, to se tako rodi…

Send this to a friend