Ekonomija UPRAVA LOKALNIH JAVNIH PRIHODA NIJE USPJELA DA NAPLATI SVE ŠTO JE OBRAČUNALA

Građani za poreze u Podgorici duguju 1,8 miliona eura

Uprava lokalnih javnih prihoda potražuje 1,8 miliona eura po osnovu poreza na napokretnost. Od ovog iznosa, kako je saopštio Milan Šupić, direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, za poreze najviše duguju fizičkalica.

“Kako bi naplatili potraživanja od fizičkih lica idemo preko poslodavca koji im obustavlja platu da bi se mi namirili. Ukoliko lice nije zaposleno, ili nije penzioner, onda se ide na upis hipoteke. Kod pravnih lica je jednostavniji postupak, ako se ne postupi po rješenju o prinudnoj naplati onda se dostavlja banci da bi se sa računa skinuo iznos koji potražujemo, osim u slučaju da pravno lice na računu nema novca ili je u blokadi od neke druge institucije”, navodi Šupić.

Šupić dodaje da su u prošloj godini naplatili 10,4 miliona eura po osnovu poreza, što je za 29 odsto više od plana koji je bio predviđen rebalansom budžeta. U prošloj godini donijeto je 135.000 poreskih rješenja.

“Razrez još nijesmo završili jer je bilo izmjena rješenja. Imamo određeni broj poreskih obveznika koji nijesu dobili rješenja, a imamo i određeni broj žalbi koje treba da regulišemo na terenu. Inspektori svake godine imaju po hiljadu žalbu i 1.000 sačinjenih zapisnika. To se odnosi na nepodudaranje činjeničnog stanja na terenu sa stanjem u katastru, a u pitanju je određeni broj ruševina, određeni broj objekata koji nijesu privedeni namjeni a zaduženi su kao da su objekti završeni i useljeni”, navodi Šupić.

Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda dodaje da Uprava za nekretnine u obavezi da im na 1. januar dostavi podatke na osnovu kojih oni vrše zaduženja.

“U zakonskoj obavezi smo da do 30. aprila da donesemo poreska rješenja za 2021. godini. Period od 1. februara do sredine aprila koristimo za sređivanje te baze, odnosno problema koje smo imali u prošloj godini. Podatke katastra jedino može da promijeni vlasnik na svoju inicijativu. Ono što nam predstavlja najveći problem je dio neuručenih poreskih rješenja jer Pošta ne može da pronađe poreske obveznike. Imamo na primjer Masline bb, Zlatica bb, Konik bb i to nam iz godine u godinu pravi problem”, navodi direktor Uprave lokalnih javnih prihoda.

On dodaje da poreski obveznici obaveze može izmiriti u dvije rate, od čega prva dospijeva na naplatu do 30. juna, a druga do 31. oktobra.

“Poresko rješenje već 1. novembra postaje izvršno, i ako nije postupljeno po njemu i de se u postupak prinudne naplate. Mi u kontinuitetu donosimo rješenja o prinudnoj naplati za sva nenaplaćena potraživanja”, navodi Šupić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pg live
Gost
Pg live

Nit resenja nit obrazlozenja a ljudima su uzimali nasledje imovinu po sela koju ne koriste ne znajuci da tim cine krivicno djelo,a vlasnici i ne znaju da su im upisali na drzavu imanja,precesljati kataster koi je nakon snimanja i posle napravio haos u Crnoj Gori kojeg nije bilo prije tog .

Expert
Gost
Expert

Prvo provjerite dali su svi dobili rijesenje o porezu,ja ga ove godine nisam dobio kao ni predhodnih 10..uvijek sam se sam interesovao i trazio po opstini koliko trebam da platim..prosle godine sam to isto uradio provjerili adresu i ostale podatke i opet nista..nepada ti napamet da ja licno trazim i mlatim vise,duzni ste dostaviti rijesenje na kucnu adresu..pa vi cinite… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Bravo

Send this to a friend