Ekonomija Demokrate poručile

Građanima nametnuli rokove i uzeli pare za legalizaciju, a Ministarstvo stoji u mjestu

Podatak da je po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata za šesnaest mjeseci legalizovano samo 734 objekta, od ukupno 51.000 podnijetih zahtjeva, potvrđuje potpuni fijasko Vlade Crne Gore na ovom projektu, kazale su Demokrate.

<<<Za šesnaest mjeseci legalizovano 734 objekta<<<

“Ako uz to dodamo da je u Crnoj Gori nezvanično evidentirano preko sto hiljada objekata koji podliježu legalizaciji, onda dolazimo do procenta od 0,73 odsto koliko je legalizovano u ovom periodu. Ovo je zaista poražavajući podatak koji govori, prije svega, o neoziljnosti politike Vlade Crne Gore”, ističu u partiji Alekse Bečića.

Prvo su, navode, napravljeni ozbiljni propusti i previdi u procedurama, a očito da je kompletan postupak bio daleko od dobro planiranog.

“To potvrđuje da se krenulo u proces legalizacije bez prethodnog plana regulacije neformalnih naselja i bez detaljnih urbanističkih planova u velikom broju opština. Takođe, orto foto snimci objeka nisu u potpunosti urađeni na nivou kvaliteta koji omogućava sagledavanje gabarita objekata u cjelosti, što je još jedan u nizu propusta, koji utiču na kompletan postupak”, kazale su Demokrate.

Demokrate su od samog početka upozoravale da je riječ o klasičnoj prevari i namjeri Vlade Crne Gore da iz džepa građana izvuče posledni cent.

“Da se MORT rukovodio drugim motivima, ovaj posao bi mogao veoma brzo biti sproveden. Takođe, kompletan postupak je opterećen različitim interesima režimskih tajkuna i DPS funkcionera”, navode Demokrate.

Prema njihovim riječima, Vlada Crne Gore nije imala sluha prema socijalno ugroženim slojevima stanovništva koji su svojim sredstvima pored objekta kojim su riješili stambeno pitanje porodice, izgradili i komunalnu infrastrukturu za taj objekat ili njen dio.

“Sada se tim građanima opet obračunava u punom iznosu naknada za komunalno opremanje gradskog građeviniskog zemljišta. Kako možete građanima naplaćivati nešto što su sami iz sopstvenih sredstava izgradili? Da je bilo pravne države, da je vlast bila narodna, a ne tajkunska i da je imala sluha za građane, kao što je imala za razne Brkoviće, Baroviće, Đukanoviće, braću i kumove, ne bi narod bio primoran da mukom obezbijeđuje krov nad glavom. I danas su ti ljudi etiketirani kao nelegalni, a Đukanovići, braća i kumovi kao legalni. Danas Vlada Crne Gore tim ljudima naplaćuje i što treba i što ne treba, dok braća i kumovi na njihov račun šire svoja mala carstva”, ističe se u saopštenju.

Kako su naglasili, ono što je pogrešno utemeljeno, ne može se dovršiti i to je sada potpuno jasno.

“Dakle, sam postupak legalizacije je nelegalan, pa zato i ne može da ostvari svoj cilj. Građani Crne Gore su još jednom prevareni i obmanuti”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Odje svi nešto krenu da rade uzmu pare iz budzeta za pokretanje i realizaciju i ništa od toga. Nasta mi bacamo pare. SAMO DA SUTRE NE KUKAMO KAD SVE PUKNE

Urbanista
Gost
Urbanista

Potpuni promašaj. Ideja je dobra i neophodna, uostalom EU traži da se riješi imovina, ali način je potpuna propast. Bez ikakve mogućnosti da se ikada završi. Cjelokupan postupak je iskomplikovan do nemogućih granica, o čemu najbolje govori broj završenih predmeta, manje od 1% (jedan odsto). Sve su se struke ugradile, svi hoće dio kolača, ali su jedan jednostavni posao toliko… Više »

Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

Urbanista, potpuno ste u pravu. Osnovno pitanje, pored mnogih drugih, kako riješti pitanje moguće diskriminacije onih koji su legalno gradili i ovih koji tek treba da legalizuju objekte. Ili će se ići do kraja po sistemu: šteta škodi, koga zgodi! Vidim iz komentara da su posebna priča i orto-foto snimci, đe se na terenu pokazuju nelogične razlike.

Send this to a friend