Ekonomija

Green Home: Hitno obustaviti pripreme za 3D seizmološka istraživanja nafte

Ilustracija

Nevladina organizacija Green Home pozvala je danas Vladu da hitno obustavi pripremne operacije za uplovljavanje broda za 3D seizmološka istraživanja i uvede moratorijum na istraživanje nafte i gasa, klasifikujući ga kao visokorizični projekat koji donosi ozbiljne devastacijske posljedice za živi svijet mora, seizmološke rizike, rizike po zdravlje i život građana, kao i ozbiljne degradacije za turizam, kao najvažniju crnogorsku privrednu djelatnost.

<<<Uskoro počinju 3D seizmička istraživanja nafte u podmorju<<<

U toj NVO tvrde da pogođene lokalne zajednice i dalje nemaju informaciju o tome kakve ih posljedice očekuju po pitanjima rizika od zagađenja mora i indukovanih zemljotresa.

Planiranim istraživanjima potpisuje se smrtna presuda ribarstvu

“Loše organizovane javne rasprave do sada jedva da su bile posjećene, dok informacija u javnim medijima sa obrazloženim posljedicama, predstavljenim od Agencije za ugljovodonike i Ministarstva održivog razvoja i turizma, nema. Planiranim istraživanjima u Baru i Ulcinju koja se najavljuju početkom novembra 2018. potpisuje se i smrtna presuda ribarstvu čije srazmjere se mogu samo nagađati kroz naknade u nekoliko stotina hiljada eura ponuđenih ribarskim društvima, na krajnje netransparentnim sastancima”, navode u Green Home-u.

Objašnjavaju da se tokom seizmičkih istraživanja na moru brod sporo kreće i vuče za sobom uređaj za emitovanje zvučnih impulsa (niz vazdušnih topova).

“3D brodovi imaju višestruke emitere (obično od 4 do 20), dužine od tri do šest kilometara, koje vuku na međusobnom razmaku do 120 metara, što govori o ogromnoj zoni pod uticajem na akvatični svijet i morske ekosisteme. Ove eksplozije zvuka izazvane zvučnim topovima su jačine do 240 decibela, te izazivaju teška oštećenja morskih organizma i dovode do drastičnih migracija ili pomora ribe. Samo jedan zvučni talas dostiže širinu djelovanja u obimu od 60 kilometara, tako da plankton, morski sisari, ribe i druge vrste unutar ovog pojasa, a najbliže izvoru, uginu od oštećenja senzora za vid i orijentaciju, pucanja organa i slično, dok mlađ biva trajno uništena”, upozoravaju u toj NVO.

Ribarima i građanima se zamazuju oči

Kako dodaju, umjesto da posljedice naftnih istraživanja i izgradnje naftnih postrojenja budu naučno sagledane, a naročito njihov uticaj na održivost i razvoj noseće privredne strukture društva i u odnosu na važeće razvojne strategije i međunarodne obaveze, ribarima i građanima se zamazuju oči primjerima iz Grčke Kavale, dok se ne spominje primjer Delte Nigere, Meksičkog zaliva i drugih područja koja su zauvijek devastirana izlivanjima nafte sa platform i naftovoda, čiji kvalitet života građana je ispod svakog nivoa.

“Niti jedan primjer posljedica naftnih akcidenata istraživanja i eksploatacije ugljovodonika posebno u zemljotresima podložnim područjima se nije mogao čuti tokom javnih rasprava. Kontinuirano se ispira svijest građana kroz nekakav paušalno izneseni primjer eksploatacije nafte iz Grčke, te se propušta činjenica o dužini Grčke obale od više od 13.600 kilometara otvorenih mora, poredeći ih sa naših 297 kilometara, na čijem su prostoru koncentrisana sva naša mrjestilišta ribe, turistički objekti, prirodna dobra, marikultura, arheološka podvodna nalazišta, plovni putevi”, ističu u Green Home-u.

Građani, naglašavaju u toj organizaciji, nemaju nikakve garancije da neće doći do izlivanja nafte, uništenja morskog biodiverziteta i obala.

“Crna Gora nema opremu i ljudstvo i nije u stanju da nadzire tankere, naftovode, konvertorska postrojenja, platforme, postrojenja za tretman sirove nafte i drugo. Kako misli kontrolisati rad međunarodnih naftnih korporacija kao što je ENI koja broji više od 400 izliva nafte godišnje i to u obalnom području koje je visokopodložno zemljotresima”, pitaju iz Green Home-a.

Krši se Ustav ekološke države Crne Gore

Vlada, ocjenjuju, potpisivanjem ekocidnih ugovora sa naftnim magnatima i budućim istraživanjima krši Ustav ekološke države Crne Gore, koji garantuje da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno i potpuno obavještavanje o stanju životne sredine, na mogućnost uticaja prilikom odlučivanja o pitanjima od značaja za životnu sredinu i na pravnu zaštitu tih prava.

“Svako je, a posebno država, obavezan da čuva i unapređuje životnu sredinu. Vlada budućim istraživanjima krši brojne međunarodne ugovore, uključujući Pariski sporazum, kroz koji smo se obavezali da postepeno napuštamo korišćenje fosilnih goriva”, poručuju iz NVO Green Home.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

MNEodavno bez sjevera ,sad jug da đavolišemo i ništa nemamo, samo stanovnike grdne dužne

Toni
Gost
Toni

Za ove koji odobravaju istraživanja – možete li navesti ijednu jedinu koncesiju u Crnoj Gori koja je donijela neku dobrobit, bilo lokalnoj, bilo široj zajednici? Koncesionari šuma brste i uništavaju, a svaki odreda dužan državi i plate radnicima. Oni što vade šljunak samo uništavaju korita rijeka i puteve koje koriste, niko ne viđe nikakvoga dobra od toga. Mislite li da… Više »

bratski lider
Gost
bratski lider

e ima li vi sto da podrzavate fala bogu….kako su se norvežani nagrdili……

Siva Celija
Gost
Siva Celija

Citam komentare i ne vjerujem koliko glupog naroda obitava oko mene. Podrzavaju unistenje podmorja, turizma i svega drugog zarad punjenja budzeta od kojeg narod nece imati nikakve koristi. Javni dug nesretne Crne Gore je presao 3 milijarde jos u junu a sa svim projektima devastacije zemlje ce taj dug biti samo veci. I sve cemo to mi placati iz svog… Više »

Vladavina prava
Gost
Vladavina prava

Druze nemas pojma kao ni ovi iz NVO strucnjaci! Crna Gora ima pravo da istrazuje i eksploatise sva mineralna bogastva, rude u svojoj iskljucivoj ekonomskoj zoni, koja se prostire izvan teritorijalnih voda pa sve do sredine Jadrana. Tako da se nafta moze nacu na 3 nauticke milje a moze i na 50 nautickih milja i ona pripada Crnoj Gori. Tako… Više »

Radoslav
Gost
Radoslav

Brawo
Eminencijo struke, prethodni komentar upozorava jer mi nista necemo dobiti a sigurno cemo izgubiti dosta.
A tvoj komentar je botovski

Velimir
Gost
Velimir

IMATE LI VI KAKVIH RODBINSKIH VEZA SA ONOM CALOVICKOM,
AKO IMATE JASNO MI JE KOLIKO STE STRUCNI,
ONOLIKO KOLIKO VAM PLATE ONI ZA KOJE BLATITE SVOJU DRZAVU!

NECE MOCI
Gost
NECE MOCI

Ne lupaj gluposti teletabisu jedan. BLATI ovu tvoju dragu drzavicu onaj ko je ovo naredio. U BLATO ce nam pretvoriti i more i sve. U ZIVO BLATO.

Mirko
Gost
Mirko

Znači kod nas to ništa ne valja i najbolje da i nema nafte, a kada to rade talijani, hrvati i albanci onda im to nista ne smeta i sve je super. Ko su ovi Green Home? Jesu li iz CG i imaju li stručnjake koji se razumiju u problematiku vađenja nafte? Zašto samo u CG po njima nije dobro istraživati… Više »

Vladavina prava
Gost
Vladavina prava

Bolje bi bilo da se ta nafta nađe no da ove NVO dobiju nekoliko grantova iz EU koje ce stavit u svoj dzep. U sustini od ove price samo ovi iz NVO imaju korist materijalnu naravno dok ostatak stanovnistva nema nista. Zato bi trebalo svim NVO organizacijama trebalo uvesti strozija pravila oko kontrole trosenja novca jer kad novac koji se… Više »

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Podrzaovao bih ekologe mnogo vise kada se ne bi vozili i trosili naftu, kad ne bi nosili nista sinteticko jer je napravljeno od nafte, kad ne bi koristili elektricnu energiju zbog koje se lozi ugalj i potapa priroda…

Miško
Gost
Miško

Građaniima Crne Gore treba postaviti jedno pitanje: Da li žele da pažljivo razviju naftnu industriju i eventualno dobijemo bonifite od toga u vidu punjenja budžeta ili ćemo da stopiramo sve jer su u prenbuli Ustava pijani političar 1992.godine ofrlje stavili ocjenu o ekološkoj državi. Koje konkretne dokaze ima ova NVO da će se ovo desiti? Da se oni pitaju mi… Više »

Sova
Gost
Sova

Slažem se! Niko ne misli na plankton. Sramota. Ali, zašto tu stati? Svi znamo da izduvni gasovi motora automobila, kamiona, autobusa, aviona i brodova zagadjuju. Ugljen-monoksid, sumpor-dioksid i drugi otrovi su u izduvnim gasovima. Pod hitno zabraniti drumski, vazdušni i morski saobraćaj. Dozvoljena su konjska i volovska zaprega, baloni i jedrenjaci. Crna Gora je zadnji put pila ekološka u 19.… Više »

Dirigent
Gost
Dirigent

NEma te problema, pitace vas. Vi ste opravdali svoj budzet, sad na spavanje.

Drago
Gost
Drago

Mozete mislit nase strucnjake kako bi to odrzavali

Send this to a friend