Ekonomija

Green Home tvrdi da je stanje na Tari sve alarmantnije

Nevladina organizacija Green Home je prošle sedmice obišla teren oko dijela rijeke Tare na trasi autoputa Bar-Boljare na dionici Mateševo-Jabuka.

“Stanje na rijeci u ovom trenutku je mnogo lošije od onoga u decembru ili novembru 2018. obzirom da su deponije šljunka, gline, vegetacije, drobljenog kamena sa lijeve i desne strane rijeke prisutne i dalje, nego su i dodatno nasute višehiljada tonskim stijenskim drobljenim materijalom fliša i kamena. Nikla je nova mega velika lokacija za separaciju kamena na samoj obali Tare u dužini od 20m koje značajno prelaze visinu lokalnog puta”, tvrde u Green Home-u.

Prema njihovim ocjenama rijeka Tara liči na mrtvi kanal usred mjesečevog pejzaža i ne pokazuje bilo kakve znake bujičnog toka.

“Evedentirali smo obimnu sječu zdravih stabala visokih do 20 metara koji se odvoze kamionima u više različitih i nepoznatih pravaca, kao i kamione koji odvoze šljunak iz rijeke oko 800m nizvodno od Mateševskog mosta”, dodali su iz ove NVO.

U saopštenju su naveli da prethodni radovi na Tari koji su podvedeni pod Plan regulacije rijeke za zaštitu od poplava, sada jasno prikazuju da je zapravo riječ o zaštiti ne rječnog korita od izlivanja, nego potpornih zidova mosta, betonskih konstrukcija i nosača za pristupne puteve, što se vidi i kroz betoniranje nekih od njih sa desne strane Tare.

“Ova dešavanja su sve više zabrinjavajuća uzimajući u obzir da se građevinski radovi sada sve više koncentrišu iznad i na obalama Tare, te da se u daljem radu, planira izgradnja ogromnog parkirališta i naplatna rampa u širini od oko 30m do same Tare”, ističe se u saopštenju.

Tvrde da se uvećani nasipi i dalje urušavaju u kontaktnoj zoni obale i korita, što dovodi do mijenjanja sastava i strukture dna, čime se nanosi nesaglediva šteta po biodiverzitet, odnosno po faunu dna.

“I ako smo u prethodnom periodu apelovali da je od ključne važnosti da se što prije donesu i kratkoročne mjere koje će obezbijediti revitalizaciju ekosistema vodotoka i rekultivaciju obala i korita, konkretni pomaci u ovom pravcu se ne vide na terenu. Nijedan vladin plan se ne bavi sprovođenjem hitnih i kratkoročnih mjera sanacije, vraćanja u pređašnje stanje i revitalizacije koju je neophodno sprovoditi danas, a ne poslije završetka radova na autoputu”, zaključili su u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje ime
Gost
Moje ime

Ovdje nema nista sporno koliko vidim iz prilozenog videa. Tok nije zatrpan smećem ili šutom.

Sova
Gost
Sova

Očekujem da sljedeći put jave da Tara teče u rikverc, a da umjesto vode teče sumporna kisjelina.

Send this to a friend