Ekonomija

Gubici na mreži biće veći zbog podmorskog kabla

Gubici na prenosnoj mreži za narednu godinu planirani su u iznosu od 180 gigavat-sati, što je značajno više nego prethodne dvije godine, navodi se u energetskom bilansu za 2019. godinu, pišu Dnevne novine.

Uzrok većim gubicima, kako je objašnjeno, biće veći tranzit struje uslovljen puštanjem u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

“Ostvareni gubici u prenosnoj mreži u 2017. godini su dva odsto manji od planiranih, dok je njihova ostvarenja u prošloj godini osam odsto iznad plana”, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada usvojila prošle sedmice.

Planirano i da gubici na distributivnoj mreži naredne godine iznose 334 gigavat-sati, što je 12,5 odsto od ukupne potrošnje.

“U 2017. godini ti gubici su planirani na 336 gigavatsati, a ostvareno ih je 19 odsto više, odnosno 400 gigavat-sati. Procjena ostvarenja gubitaka u ovoj godini iznosi 375 gigavat-sati, što je 13 odsto više od plana”, pokazuju podaci.

Komercijalni rad podmorskog kabla uticaće i da tranzit struje za narednu godinu bude 69 odsto veći od ovogodišnjeg rezultata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kuka
Gost
Kuka

Hahahahha plaćaćemo i gubitke u italijanskoj mreži. A od iduće godine mozda i po hamburger da im kupimo

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Dajte i jedan kabal ka Albaniji i jedan ka Hrvatskoj, a nama natovarite gubitke. Neka komsije misle Boze divno li je imati ovakve blese u komsiluku.

amo
Gost
amo

Oce ,oce kad se sardele i delfini nelegalno prikljuce

CiNick
Gost
CiNick

Gubitci na mrežu ne trebaju zanimat potrošače, to spada u troškove poslovanja. Izdvajanje kao zasebne stavke služi za manipulacije i pljačkanje potrošača.

Lipovo
Gost
Lipovo

Taj ,,gubitak na mreži podmorskog kabla,, se odnosi na zagrijavanjeJadranskog mora. Biccemo topliji od Afrike.

Sova
Gost
Sova

Zamalo si pogodio. Gubitak je na dalekovodima do TS Lastva. Tu se struja predaje italijanima, i oni sa njom šta god hoće.

budala
Gost
budala

Ko ce koristiti struju koja ide podmorskim kablom?Taj neka i plati gubitke na mrezi! Mi ionako placamo ove nase, a placamo I unapredjenje I odrzavanje mreze I ko zna sta jos a gubici rastu?!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ima li ikoga pismenijeg da objasni gradjanima i meni,kakve veze imamo mi obicni smrtnici sa gubitcima na mrezi. Zasto je ta stavka natovarena gradjanima na ledja? Da li je to po ustavu? Zasto izgradiste podmorski kabal,ako je veca steta po nas gradjane? Molim bilo koga kompetentnog da nam to objasni. Hvala

Vartolomej
Gost
Vartolomej

Mogu oni to jednostavno da riješe. Povećaju cijenu kilovata, a ne naplaćuju gubitke. Nama bi bilo isto u novčaniku, ali bi se manje osjećali namagarčeno.

Kuka
Gost
Kuka

E panije bas tako. Ako povecaju cihenu kilobata moraju to da potkrijepe nekim razlozima. Ovako im je najlakse da klepaju.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Kako je gubitak na mreži, kad ga mi plaćamo?! Vama nije gubitak, nama je gubitak, građanima

Garavica
Gost
Garavica

To ke dobitak na mreži.

Send this to a friend