Ekonomija

Hiljadu ljudi će graditi Hidroelektranu Komarnica

Foto: DN

Preciznija cijena izgradnje i tehničke karakteristike Hidroelektrane HE Komarnica sa pratećim objektima znaće se u maju naredne godine, nakon završetka i usvajanja idejnog projekta i studije opravdanosti, a već se predviđa da će na gradnji novog energetskog objekta raditi oko 1.000 ljudi, kazao je Dnevnim novinama izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi EPCG Ivan Mrvaljević.

U EPCG trenutno privode kraju izradu investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju HE Komarnica, a do sada je, kaže Mrvaljević, urađen značajan obim hidroloških, geoloških i geodetskih podloga. Planirano je da nakon puštanja u rad u HE bude radno angažovano 100 ljudi.

“Izgradnja HE Komarnica od velikoj je značaja za cjelokupan elektroenergetski sistem Crne Gore. Dobiće se još jedna vršna elektrana. Očekuje se da njena snaga bude veća od 160 megavati, ali će se precizan podatak znati nakon usvajanja idejnog projekta”, naglasio je Mrvaljević, dodajući da će zapremina akumulacije buduće HE dodatno poboljšati regulacionu i vršnu ulogu HE Piva.

Ističe da će efekti izgradnje HE Komarnica biti značajni i za predio oko rijeke.

“Posmatrano na lokalnom nivou, izgradnjom brane na rijeci Komarnica formiraće se višenamjenska akumulacija. Pored iskorišćavanja voda za proizvodnju struje stvara se i mogućnost za turističku valorizaciju kompletnog predjela, ali i razvoj poljoprivrede”, zaključuje Mrvaljević.

Prostornim planom Crne Gore i Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine predviđena je izgradnja HE Komarnica i drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Оће ли потопити Невидио зависи од висине будуће бране, ако је дигну довољно високо потопиће и Шавник. Још ако би било могуће да се направи мост преко брсне па да за Жабљак идемо нормалним путем а не оним меандерима око Шавника

Окле
Gost
Окле

Оће ли потопити Невидио зависи од висине будуће бране, ако је дигну довољно високо потопиће и Шавник. Још ако би било могуће да се направи мост преко брсне па да за Жабљак идемо нормалним путем а не оним меандерима око Шавника.

Nina
Gost
Nina

Hahha ovo su obecavali evo 20 godina

Mirko
Gost
Mirko

Toooidemo samo narusite i ovo malo ljepote sto je ostalo a oni pune dzepove

alo
Gost
alo

Idite u kanjon Nevidio jer ko ga do sad nije vidio nece ga vise nikad ni vidjet

hawara
Gost
hawara

Najjace Nevidio da uniste

Piva
Gost
Piva

Ovo je dobra vijest. HE Komarnica je daleko kvalitetnije i jeftinije rjesenje od projekta sa HE na Moraci. Osim toga, ne postoji problem s potapanjem naseljenih mjesta, jer u tom kraju prakticno niko ne zivi. Jedino bi mi bilo zao ako bi se potopio kanjon Nevidio.

stojcilovic
Gost
stojcilovic

Neće valjda nevidio uništiti!!?!?!

Sigmund
Gost
Sigmund

Nadam se da cu stici da obidjem kanjon prije nego sto ga potope..

Pitanje
Gost
Pitanje

Gdje je Komarnica?

requiem
Gost
requiem

rijeka koja se ulivala i Pivu, a sada u Pivsko jezero, a posto je vrelo Pive potopljeno, glavna pritoka Pivskog jezera. Kroz kanjon Nevidio tece Komarnica

Radivoje
Gost
Radivoje

Kroz nevidio tece mala komarnica i grabovica dalje mijenja ime u Jelovicu koja se uliva u veliku komarnicu, koju sastavljaju Bukovica ,Tusina i Bijela.
Takodje Nevidio nece biti potopljen osim zadnji dio kanjona cca 150m.
Uostakom cg ima jos stotine lijepih kanjona, nevalorizovanih.
Poradite malo ,da vidite i ostale ljepote cg.

laki
Gost
laki

Komarnica tece ispod Savnika i uliva se u Pivsko jezero. Brana i hidrocentrala Komarnica planirani su u reonu sela Duba koje se nalazi paralelno sa selom Donja Brezna samo preko brda koje se naziva Stivorovac znaci u opstini Pluzine. Ispitivanja za tu branu su radjena poslednjih 30 godina i dosta toga je uradjeno. Ideja je da se materijal dovozi do… Više »

Send this to a friend