Ekonomija

Hoće li Spajić preko Maršalovog plana direktno udariti na turističku privredu?

Milojko Spajić

Miraš Dušević

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić danas predstavlja Maršalov plan. Prema nezvaničnim informacijama CdM-a iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, radna verzija Maršalovog plana previđala je da se snižena stopa PDV-a od sedam odsto vrati na 21 odsto za usluge smještaja u hotelima, motelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima, turističkim apartmanima i vilama, kao i za usluge pripremanja i usluživanja hrane, flaširane vode za piće i bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju catering usluge i usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Ova mjera, ukoliko tako ostane i ministar se ne predomisli, predstavljala bi direktan udar na pandemojom koronavirusa ionako oslabljenu turističku privredu, a ministar finansija Spajić je uvodi kako bi nadomjestio dio sredstava za smanjenje poreza na rad i zdravstveno osiguranje. Osim toga, prema trdnjama izvora CdM-a, planirano je 14 miliona eura od markiranja goriva, što u prevodu znači da će taj ceh neko morati da plati, a najveće izglede za to imaju opet građani.

Podsjećamo, Maršalov plan predviđa ukidanje doprinosa na zdravstveno osiguranje i smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 na 21 odsto. Time bi, kako je navodeno u prezentaciji koja je dostupna javnosti, minimalne zarade bile 450 eura, a prosječne 700. Na taj način bi država ostala bez 180 miliona eura prihoda samo u zdravstvu, uz obavezu da nadomjesti još 120 miliona jer je budžet Fonda zdravstva ove godine iznosio 301 milion eura. Uz to, Vlada ima obavezu usklađivanja koeficijenata zarada, kao penzija sa inflacijom i prosječnom zaradom.

Zbog svega navedenog u Ministarstvu finansija ubrzano rade na sastavljanju budžeta koji bi predvidio progresivno oporezivanje, povećanje akciza, poreza na dividende, a planiraju da zarade i na budućem zakonu o nelegalno stečenoj imovini.

Da papir trpi sve, a da je ralnost drugačija, pokazuje i aktuelni budžet u kome je bilo planirano 40 miliona eura prihoda od nelegalno stečene imovine, a naplaćeno je nula eura, 20 miliona po osnovu izmjena Zakona o poreskoj administraciji a nije prihodovan ni cent, na desetine miliona eura od povećanja akciza na osnovu zakona koji još nije prošao Skupštinu…

Ekonomski analitičari, predstavnici opozicije ali i pojedini iz vlasti oštro su kritikovali Maršalov plan, nazivajući ga političkim pamfletom ministra Spajića u pripremi za osnivanje stranke. Privreda se još uvijek nije oglašavala ovim povodom, iako ima tvrdnji da će predložena poreska politika najviše da šteti malim i srednjim preduzećima kao i da poveća nezaposlenost. Ukoliko se nezvanične informacije o povećanju stope PDV-a za turizam potvrde, ostaje da se vidi njihova reakcija.

Smanjenje PDV-a za restorane, ugostiteljske objekte i hotele je mjera koje su preduzele mnoge države prethodne godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Spajić đe su ti penzioneri koji su od danas do sutra i oni bi voljeli da se vide u tu evropu sad

Musmula
Gost
Musmula

Dosta je bilo mesetarenja i potkradanja vlastite drzave i radne snage… povecati minimalnu platu na 450€ i vratiti porez lux hotelima na 21%. Isti ti lux hoteli zgrcu ogroman novac a ovamo kukaju kako novca nemaju. Poslodavci u turistickoj privredi imaju problem sa radnom snagom i tek ce da imaju jos veci problem zbog svog odnosa prema zaposlenima, dvokratnog radnig… Više »

Ekonomist
Gost
Ekonomist

Kao što sam i predvidio, Država jednom rukom daje, drugom dvaput više uzima. Vjerujem da je sledeće na redu povećanje PDV na 22 ili 23%. Vidjećemo u aprilu.

Aco
Gost
Aco

Ako ne bude prihoda koliko je planirano:
– nema dovoljno novca za zdravstvo
– nema liječenja u domovima zdravlja i bolnicama ( ili ima sa visokom participacijom )
– liječićemo se kod privatnika
I to povećanje plata ćemo davati privatnicima, a penzionerima kojima je najpotrebnije liječenje neće biti povećane penzije tako da se neće moći liječiti … itd, itd…

Nikola
Gost
Nikola

ko laze taj krade!

Dan
Gost
Dan

Ja ne znam kome ne odgovara da mu se poveća plata. Sta se samo žalite. Nijesu ni ovi savršeni, ali ako povećaju platu ljudima ovako kao sto su rekli, to je korak naprijed. Ako ne povećaju onda lazu. Kraj price

zana
Gost
zana

nema kraj price je vec,a ti cekaj 30 god da obecanje se ostvari ili ne….glupi narode

Mila K
Gost
Mila K

I ne udara samo Spajić nego i Milatović… Sad su neraskidivo vezani lošim odnosima prema CG privredi. Prijetnje sa neformalnih i formalnih sastanaka su urodile plodom. Eto para za novu partiju…

Enigma
Gost
Enigma

Ništa pametnije od dobijanja Nezavisnosti nisam čuo od Maršalov og plana. Kome god pripadali plan treba podržati da ovaj narod osjeti boljitak 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Mrkela
Gost
Mrkela

Papir sve trpi , u praksi je to malo drugacije . vec su poceli pritisci da se mjenjaju ugovori o radu . Tu prosjecnu i minimalnu dostina gledat nece

Termit
Gost
Termit

Vala apostole ocima vidjet ne mogu ali pdv za lux hotele 7%a za sve ostale 21% nikad mi to jasno bilo nije…ako je turizam: dodje stranac da ti prespava u smjestaj, jedina privredna grana…pa ja bih to digao na 3o% a ne 7%.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ja ako mi poveća platu za 150€ mogu, pa neka diže porez kux, Lux, fux… baš me briga

Katunska Nahija
Gost
Katunska Nahija

Narode trazili ste promjene, eksperte i ekspertsku vladu i sad gledajte i trpite do sledecih izbora, ovakvi eksperti moze biti bilo koji gradanin Crne Gore, otkad je dosla ekspertska vlada u nasu Crnu Goru je stanje sve gore i gore i samo sto nas vracaju sve vise unazad 🤦‍♂️

Sinober
Gost
Sinober

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju je istu dobio, zbog istraživanja na temu povećanja minimalne cijene rada.
Istraživanje je dokazalo da povećanje minimalne cijene rada daje pozitivan zamah ekonomiji,ili uprošteno- ljudi koji više imaju,više i troše…..

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Tačno je da veće zarade doprinose većoj potrošnji. Međutim, u slučaju naše države, veća potrošnja znači dominantno veći uvoz. Takođe, stopa inflacije će rasti. Sveukupno, nije mi jasno kako to može doprinijeti na pozitivan način budžetu CG. Osim, ako ne mislimo da sve pokrivamo putem čuvenog tajnog zaduženja.

Tajfun
Gost
Tajfun

Ima li idje u svijetu da je ministru finansija prvo zaposlenje ministar,nema,ovo može samo u Crnoj Gori.JAD,CEMER,TUGA,BRUKA I SVE PO GRBACI GRADJANA.

Loa
Gost
Loa

Momak je radio u najvecoj investicionoj firmi na svijetu

Snjeguljica
Gost
Snjeguljica

Ja ovome ne vjerujem vise nista.Prvo neka kaze zasto je razrijesio gospodina Damjanovica i je li to mjesto,kao sto se suska,obecao svom bratu od tetke pa zbog toga napravio sav ovaj cirkus pa cemo onda da pricamo.Gospodine Spajicu,ako je to istina,duboko ste me razocarali.

Sofro
Gost
Sofro

Pdv je u prvom udaru pandemije smanjen sa 21 posto na 7…a da u turizmu i ugostiteljstvu nista nije pojeftinilo,samo su gazde manje plaćale poreze…Ovo je samo vraćanje Pdv na predhodni nivo….

Mila K
Gost
Mila K

Evo je ministar flekica-odovićeva najavio analize… vuče sa sobom Milatovića… I dalje sve bez stvarnog ekonomskog iskoraka… Iako mora zbog odgovornosti prema instituciji, sekretarka Lipovina ima zadatak da bude lojalna znanju a ne lošim ministrima i još gorim državnim sekretarima MFSS. A gdje im je Vuković? Ili je konačno shvatio da mora pomoći Crnoj Gori a ne privatnim agendama. Biće… Više »

Što je ovo
Gost
Što je ovo

Ova takozvana Vlada nezna đe je šuplja.

Mila K
Gost
Mila K

Citat “Osim toga, prema trdnjama izvora CdM-a, planirano je 14 miliona eura od markiranja goriva, što u prevodu znači da će taj ceh neko morati da plati, a n zaajveće izglede za to imaju opet građani.” Zakon o energetici mora na odobravanje Evropske energetske zajednice. Nema šanse da se to uradi u periodu kraćem od 6-9 mjeseci. Znači godišnji efekat… Više »

Gojko
Gost
Gojko

Ako bi se porez povećao selektivno(za one koji prihoduju više od milion eura) onda ovaj zakon pozdravljam.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Ovo nam je naša borba dala
Da imamo Mickeya za maršala

Loa
Gost
Loa

U textu se izgleda žali sto ce novac od vlasnika hotela da prefje u dzepove radnika

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da li je neko iz Dps odbio da uzme besplatne udžbenike, naravno da nisu, a isto su govorili “populizam”. Tsko će i to povećanje plata, tiho podizati, a onda opet glasno napadati onoga ko im je to dao za samo 1g na vlasti. Normalno da Dps ovi nspada, jer će se sjetit neko pa reči, ako je ovaj ovo uradio… Više »

Boro
Gost
Boro

A te “besplatne” udzbenke je ipak neko morao platiti. Niko nije stampao nista bez para. Platili su gradjani ili ce tek.platiti.ove kredite. Obicno je sve besplatno u zivotu 3 do 4 puta skuplje.

Goran
Gost
Goran

Kakav Dps? Njega napafa df demorkate oni ga napadaju Dps ga me dira. Mila Kasalica i Damjanovic su maknuti jer su mu govorili da će državu da upropasti. Ko pominje Dps

Jovo
Gost
Jovo

Za sve ovo što mi se dogadja je meni kriv DPs.

@lexa
Gost
@lexa

nemo mora biti kriv. I jutros što mi je guma na autu izdušila kriv je dpy.

delboj
Gost
delboj

I ja tako sa jednom djevojkom izadjoh i nesto mi nije islo. Isto je kriv DPS.

Lucije
Gost
Lucije

Vjerovatno ti je Crkva i Vučić krivi za to, to je vaša logika

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Ajde sa napadamo nekog ko je već podijeli (prvi put u CG) besplatne udžbenike za sve i dao u proceduri glasanje za povećanje plata. I ajde da falimo onoga ko je plate od 2.000dm sveo na ovo što su sad. Tolko je Milu težak posao koji radi evo 30g da bi ga radio još 30g, svaki ide odatle đe je… Više »

@lexa
Gost
@lexa

Još čitaš bajke “maršalov plan”

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Ja vjerujem Njemu a ti vjeruj onome ko kaže da smo Tigar Evrope i Lokomotiva Balkana, ksko možeš u to vjerovati zbog sebe samog

delboj
Gost
delboj

Prvo treba ministar da oporavi privredu ako je vec “sprzena” pa da onda povecava plate. Ili ode pola privrede u stecaj. Ovako, bilo koji ucenik srednje ekonomske skole ce reci da je to naopako – praviti enormno vece fiskalne troskove na postojece stanje.
Ili to, ili je stanje privrede i budzetska kasa bila izuzetno dobro popunjena a ne sprzena.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Neka on poveća plate, dok se popravi privreda treba godina i godina… Lako bilo rušit i raspridavst fabrike…ski se teško zidaju.
Neka on podigne plate a što će misli srednjoškolci o tome, bsš me briga

Jovan
Gost
Jovan

Posto je stampa placena, da nije on iz dzepa, od one provizije za kredite, platio stampanje. Ili je to ipak na teret gradjana?

21 maj
Gost
21 maj

Podrska za porez i sve sto je gore naveo oćete drzavu socijalne pravde na grbaču sirotinje ka do sad e nece moć

Drale
Gost
Drale

On je dosao sa jasnim zadatkom,to sada svi vide ,da uništi ekonomiju drzave,koju bi kasnije predali srbiji,bojanic i milutin đukanovic vec uveliko rade na predaji prirodnih resursa i projekata. Opet cemo docekati 1918.

Sova
Gost
Sova

Doći će do otpuštanja radnika jer naša privreda nije spremna za minimalac od 450€. Kad je toliki minimalac, i ostali će tražiti povećanje. Čistačica će dobijati 500€ sa 20 godina staža. Da li će profesor raditi za 600€? Ovo je ubistvo privrede, posebno male privrede. U njoj rade desetine hiljada radnika. Ja sad radim sa gubitkom. Trpim to u nadi… Više »

CGN
Gost
CGN

Pa idi na biro. Ocigledno nijesi za biznis. Nije to ništa strašno.

@lexa
Gost
@lexa

@cgn
Otići će on na biro i sa njim ogromna većina, no štaćemo onda kad svi odu.

delboj
Gost
delboj

CGN ti si vjerovatno neki vrsni radnik, koji zahtijeva povecanje plate. Vjerovatno ti efektiva na poslu ne prelazi 45 minuta. Jer oni koji rade dobro i ne zabusavaju plata im je dosta velika. 90 odsto preduzeca su u stanju koje je opisala Sova.

Stavra
Gost
Stavra

Potpuno se slazem sa tobom svi mi skroz mali privrednici smo na ivici opstanka kad uvede da placamo doprinose po 500 € mislim da ce da ide kuci bar 15 do 20 hiljada radnika jer ce da bude za trafiku da se placa 1500 € ona ne moze da zaradi toliko za mjesec a ima 3 radnika svi ce kuci… Više »

Demosten
Gost
Demosten

Ako povrća plate za 150-200€ bsš me briga na koga će udariti, po mom mišljenju samo na Dps i Df. Milo je obećavao 40.000 radnih mjesta, fabrike čokolade…i sve pred izbore. Ovaj obećsva ovo, prvi put da neko nešto obeća nešto mimo izbora… sad. Od nove godine, toga se boji i Dps i Df, ako uradi to, ko će ih… Više »

Gospava
Gost
Gospava

Pa kad u izborima nije učestvovao niti se nadao funkciji koja ga je zapala, nije uopšte bio tu. Nego mora sad da obećava da bi ga naredni put neko glasao.

Izabela
Gost
Izabela

Udariće na građane prije svega, jer će cijene porasti.

Mikica Verrusa
Gost
Mikica Verrusa

Sto je problem da se prihod na primjer Splendida sa 12 miliona godisnje smanji na 8 milion odje je problem izgleda sto ovi sto su mavikli da se Pune bilo iz vlasti ili opozicijr

Slatkiš
Gost
Slatkiš

Pitanje nad pitanjima je : Što se markiranje goriva nije do sada radilo???
Odgovor se sam nameće! Krađa je ođe duboko ukorijenjena!

Emil
Gost
Emil

Pa to je bila Milojkova obaveza da uvede još ove godine

Only_steel
Gost
Only_steel

Pa realno je da se oduzme od onih koji zarade po 100 hiljada za 3 mjeseca i dadne se onima koji zaradju 250 eura mjesecno

@lexa
Gost
@lexa

gdje to ima. ja radim kao konj 24 sata dnevno da bih zaradio dobru platu i sad treba da mi se oduzme i da nekome ko se izležava po cijeli dan

Ekonom
Gost
Ekonom

Kad će ovaj mešetar odgovoriti dje se troše one 750 miliona eura koji će Crnu Goru u crno zamotat?
Probudi se Crna Goro!

Podgorica
Gost
Podgorica

Od te 750mol je odmah uplaćeno 250mil za kredit za auto put. A od ostalog idu plate i penzije.
Od čega misliš da plati, da ne odtaviste koju fabriku da radi

delboj
Gost
delboj

Za auto put je placeno nesto manje od 70 miliona, da ne manipulisemo. A ako pare od kredita idu na isplate plata i penzija, a ne u ulaganje, onda neka nam je bog u pomoc, to ne bi uradio ni neko sa zavrsenom osnovnom skolom.

Mitar
Gost
Mitar

Moze li neko Mickeju rec da kad nosi sako da zakopca gornje dugme a da se kravata veze do kaisa a ivo kao on sto nosi je seljacki i nepristojno pa to i nedje odrzava njega kao licnost i “eksperta”

Realno
Gost
Realno

Nece ne brinite…zna covjek sta radi…kada smo zivjeli u siromastvu 30g dajmo sansu bar postenom covjeku pa cemo vidjet sta je i kako ke

Goran
Gost
Goran

Da mu damo šansu da uništi i ovom sto imamo kako je krenuo?

Hunter
Gost
Hunter

Puna podrska Spajicu. Bravo momce.

Send this to a friend