Ekonomija NOVI ZAKON PREDVIĐA MOGUĆNOST PROVJERE DA LI JE FISKALNI RAČUN EVIDENTIRAN KOD PORESKE UPRAVE PUTEM SMS-A

I građani u ulozi poreskih inspektora

Ilustracija

Vlada je planirala da u kontrolu elektronske fiskalizacije, koja bi trebalo da startuje 1. januara naredne godine uključi i građane kroz proveru računa u roku od 90 dana od dana kupovine. Ta mogućnost je predviđena prijedlogom zakona ali nije definisano na koji način će Vlada pokušati da mobiliše, po grubim procjenama, armiju od 300.000 građana kupaca, da provjeravaju da li je račun koji su dobili ispravan, odnosno registrovan u Poreskoj upravi ili su i oni i država zakinuti za iznos poreza. SMS će po podacima sa računa biti signal Poreskoj upravi gdje i ko izdaje nefiskalizovane račune i usmjeritije na preduzimanje mjera, piše Pobjeda.

Način na koji će građanin moći da provjeri svoj račun će, kako je protekle sedmice i objasnio ministar finansija Darko Radunović, biti definisan podzakonskim aktom, nakon usvajanja zakona. On je dodao da se razmišlja o preuzimanju prakse drugih država, odnosno provjeri računa SMS-om, ali i pomenuo iskustvo Portugalije u kojoj je dodatni motiv bila i nagradna igra za “građane inspektore”. Ministar je kazao da je veoma bitno da građani imaju mogućnost provjere ispravnosti računa i obećao da će se u Ministarstvu potruditi da smisle motivišući kampanju.

Profesor na Fakultetu za menadžment i ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić Pobjedi je kazao da ukoliko država želi u kompletan proces provjere da uključi i kupce onda to mora biti besplatno, jednostavno, brzo i lako. U suprotnom, kaže on, interesovanje neće biti očekivano i veoma brzo će opasti.

“Mogućnost provjere da li je fiskalni račun evidentiran kod Poreske uprave, odnosno valjan, biće značajan elemenat kontrole jer će to moći da učini svako lice koje bude konzument proizvoda i usluga. To može biti i inspekcija u svojstvu potrošača, što će predstavljati dodatni snažan pritisak na izdavaoce računa. Ako način bude jednostavan i lak, putem SMS i to besplatnog, onda će i imati dobre šanse da postane dio potrošačkog ponašanja, a time i da ostvari bolje efekte kaže Kostić i dodaje da vjeruje da će predviđeno rješenje imati pozitivnih efekata. Treba promisliti”, kaže on, i da li će ovo rješenje uticati i na efikasnost Poreske uprave.

Kostić upozorava da ukoliko provjera bude komplikovana i ne bude besplatna onda će željeni efekat izostati.

“To će onda biti samo jedan pokušaj sa negativnim posljedicama i na buduće aktivnosti. Posljedice negativne percepcije javnosti kod nas se zanemaruju, a one su od izuzetne važnosti za ubuduće i to ozbiljno treba uzeti u obzir. Javnost nije moguće pridobiti mobilisati na prethodno iznevjerenim očekivanjima, propalim pokušajima ili odustajanjima, što su elementi negativne percepcije. Zato je vrlo važno kako će svaka preduzeta aktivnost, pa i ova, završiti. Sa kakvim uspjehom”, objašnjava Kostić.

On naglašava da će naročito važan biti početak procesa, jer se tada ukrštaju očekivanja građana stvorena promocijom i onog što potrošač zaista treba da učini da bi provjerio račun. To je takozvani “trenutak istine”.

Kostić kaže i da ne treba očekivati baš previše, ukoliko kampanja ne bude dobro osmišljena, imajući u vidu nesklonost naših građana takvoj vrsti aktivnosti.

I predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić Pobjedi je kazao da se mora osmisliti lak i motivišući način provjere računa.

“Dobar je potez to što je Prijedlogom zakona o elektronskoj fiskalizaciji data mogućnost građanima da 90 dana od kupovine, odnosno dobijanja računa provjere da li je on validan, odnosno registrovan kod Poreske uprave. Na taj način veliki broj građana će, naravno svojom voljom, biti praktično u funkciji inspektora”, rekao je Sekulić.

Izvjesno je, dodaje on, da građanima treba dati mogućnost da na najjednostavniji način, odnosno SMS-om provjere da li je račun validan.

Slanje SMS za provjeru treba da bude besplatno smatra i Sekulić.

Poslanik SDP-a Raško Konjević prilikom rasprave o Prijedlogu zakona u skupštinskom Odboru za ekonomiju je ocijenio da bi najjednostavniji način provjere bio SMS-om. To bi, istakao je on, uz dobru kampanju bila velika pomoć Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ја ви одма да ви речем на овај начин помагат нећу. Нећу јер ако ви пошаљем неисправан ФР из локала неког крупног играча мој труд ће бити узалудан, а онда зашто би шпијавао оне друге. Ево кнеске радње у ХН уопште не издавају рачуне купцима осим ако инсистирају и онда то буде толио бевољно да ти је јасно да те… Više »

Radosav72
Gost
Radosav72

Ok, lijepo. A sto rade inspektori? Bar 3 puta sam prijavljivao “idea” prodavnice od Zelenike do Risna, zbog razlicitih cijena izlozenih na artiklu i na kasi. Ali uvjek na stetu potrosaca, i naravno da je to i namjera prodavca. Dje provjeriti da li su kaznjeni? Nije malo da mi na kasi pokusaju naplatiti 51€ umjesto 39€ po cijenama izlozenim na… Više »

Radosav72
Gost
Radosav72

Obratite paznju na ovo svi vi koji trgujete u “idea” prodavnicama kro Boku.

pero
Gost
pero

Od vijeka i pamtivijeka Crnogorce nije trebalo plaćat da budu špijuni….. to im je omiljeni hobi

Slavko
Gost
Slavko

Ne pada nam na pamet, imate dobre plate pa radite nesto.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ovo će nam iskorijeniti korupciju iz svih pora društva. Biće Raj od Poštenja!

Kia4
Gost
Kia4

Veselin Grbovic predsjednik opštine Nikšić je čovjek ko je prije 30.godina silovao ženu koja se potom ubila, a zatim je kupio diplomu kod braće Karić u Bg. To je čovjek koji je vlasnik 3 lokala u Ph, hptela na Žb i hotela Onogost u Nk

Nkio
Gost
Nkio

Veselin Grbovic predsjednik opštine Nikšić je čovjek ko je prije 30.godina silovao ženu koja se potom ubila, a zatim je kupio diplomu kod braće Karić u Bg. To je čovjek koji je vlasnik 3 lokala u Ph, hptela na Žb i hotela Onogost u Nk.

LjuboTomahavka
Gost
LjuboTomahavka

Realno ovo nije lose. Dakle trebalo bi napraviti mobilnu aplikaciju i nagraditi gradjane koji bi iste racune provjeravali. Zasto bi gradjani inace radili posao koji nije njihov ? Na problematican racun dati gradjanima 10-20% od kazne i da svi cvjetaju.

OKG
Gost
OKG

Dje god da udjem ovih dana, u bilo koji lokal na primorju, nadjem inspektore kako pisu drasticne kazne za sitne ili nikakve prestupe. Pa logicno da onda niko nece ni izdavati fiskalne racune. Svakako ce kaznu platiti pa neka bar na taj nacin vrate dio naplacenih kazni. Stotine inspektora se sjatilo na primorje da pokupe harac i nema sanse da… Više »

samo jako
Gost
samo jako

zabolje me znas sta je li kucano ili nije…samo potrosaci u prehrani pogledajte rokove…a za kucanje neka rade posao ovi koji su za to placeni

Nebitna
Gost
Nebitna

Ovo je za male i sitne preduzetnike da ih unistite,,a kinezi za auto put oslobodjeni poreza,,hidroelektrane oslobodjene ,,
Ja da spijam za vas necu ,taj porez je svakako novac gradjana .
Ovom akcijom ocete komtrolu sitnog poreza a velike firme oslobadjate poreza i pdv …..
Malo ste se presli…

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Kada je javna rasprava o ovom zakonu?

Attonbitus
Gost
Attonbitus

vidjite jel prosa racun migu na 97.000? kad to provjerite onda cemo se aktivirat ovako pa-pa.

Genije
Gost
Genije

Zar nije lakse napraviti mobilnu aplikaciju, budite malo inovativni.

hmm
Gost
hmm

Budimo spijuni

Novi
Gost
Novi

Nikad necu traziti racun jer znam da taj porez ide na vase jahte i vile.

Meho
Gost
Meho

Buhahahaha

Mila K
Gost
Mila K

Sad se već ulazi u zonu visokog rizika nekvalitetne realizacije. Koga briga za kontrolu građana, kad to nije njihov posao. Zaustaviti ovo glupiranje oko ozbiljnih tema. Neka izađu ICT-vci i objasne na koji način će sve funkcionistati bez problema; potom neka to potvrde iz PU, ali bez laganja; a potom neka se ukupna odgovornost uveže sa SB i PK CG… Više »

Raulio
Gost
Raulio

Mogu li ja kao građanin inspektor da predložim hapšenje Predraga Sekulića i Raška Konjevića. za početak, pa kad krene ekonomija nabolje možemo ovo sa sms-ovima.

Sime iza coska
Gost
Sime iza coska

Ajd rabotajte..primate DEBELU platu da bi mi jos umjesto VAS radili..
IMATE DOVOLJNO SPIJUNA PA IH RASPOREDITE

Stop
Gost
Stop

Poenta je da ne izdavanjem fiskalnog racuna kafana/prodavnica/restoran KRADE TEBE!!!

Jovan
Gost
Jovan

Poznajuci nas narod bicete prebukirani provjerama.

Moj DNK
Gost
Moj DNK

“”””Trenutak istine”””” NARODE DOBRO POGLEDAJ RACUN …mozda cete NEKUPLJENU COCA COLU CIGARETE KESE I SLICNO PLATITI A VIDJETI KAD KUCI STIGNETE…TADA VAM JE KASNO JER OBICNO KAMERA NE RADI… A IZNAD SVAKE KASE STOJI KAMERA.. I PITAM SE .KO TO ZELI DA VIDI MOJ PIN KOD????

Niko
Gost
Niko

Ako bude dobro će biti. A šta je danas problem da niko na Budvanskim plazama ne izdaje fiskalne racune i da drzava cuti?

Stop
Gost
Stop

Prijavi, jer kradu prvo tebe pa onda drzvu

crnogorac
Gost
crnogorac

Nema ništa od toga, ka’ i sve do sad. Čak i da pošalješ račun nekog od “podobnih” kako iko može da zna šta je urađeno po tom pitanju?

Plavi plavi
Gost
Plavi plavi

Znajući naše radnike poreske uprave, za 15 minuta bi ti zazvonio telefon da te zove gazda objekta da te maltretira. Taman ka što su i ostale prijave anonimne

Lopovluk svuda
Gost
Lopovluk svuda

Vjerujte u t radnji me gledaju kada udjem kao da sam ja njih opljackao a ne ONI MENE

pero
Gost
pero

evo da vam kažem istinu. meni se to dogovdilo kada sam se otrovao hranom u jednom prestižnom Hotelu u Baru i prijavio inspekciji …anonimno pošto sam znao ko su oni i koliko su spojeni sa vlašću (i sami su vlast), sutrdan su me zvali iz Hotela i rekli da sam nepoželjan u Hotelu zbog prijave , a i ja žena… Više »

Send this to a friend