Ekonomija

Inovativne ideje na tržištu kapitala

Komisija za tržište kapitala danas je saopštila da je na posljednjoj sjednici razmatrala i usvojila pristup regulatornom Sandbox-u za dvije inovativne ideje u pružanju finansijskih usluga koje razvijaju kompanije iz Estonije – testiranje i razvoj globalnog kliringa i saldiranja baziranog na DLT mreži koju razvija IGNIUM SB, kao i digitalizacija imovine i tokenizovane multilateralne trgovačke platforme koju razvija CoinMetro Group OU.

Kako ističu, nove digitalne tehnologije koje su sve više prisutne u poslovanju pružaju značajne prednosti u pružanju finansijskih usluga, kao i u drugim sektorima realne ekonomije.

“Komisija je u vezi sa tim pokrenula regulatorni Sandbox – Pravila o regulatornom okviru za finansijske inovacije, koji služi za pojednostavljivanje sprovođenja finansijskih inovacija na tržištu kapitala. Cilj regulatornog okvira je da kompanijama omogući bolji pristup finansiranju, da smanje vrijeme potrebno za plasiranje proizvoda na tržište uz smanjenje troškova, kao i da pruži odgovarajuće mehanizme zaštite korisnika novih proizvoda i usluga”, pojašnjavaju u Komisiji.

Dodaju da su važan momenat primjene nove tehnologije kadrovi.

“Komisija je u saradnji sa UDG Blockchain učionicom pokrenula cikluse edukacije o savremenim finansijskim tehnologijama sa težištem na tehnologije dijeljene baze podataka (DLT, blockchain isl.), te sklopila sporazume o saradnji sa renomiranim partnerima iz Estonije, UAE i Kine”, naglasili su.

Ukazuju i da se digitalizacija prvo dešava u finansijskom sektoru, pa su u saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore i Ministarstvom finansija odlučili da naprave dublji prodor u najsavremenije finansijske tehnologije.

“U tom kontekstu, Komisija je organizovala pet ciklusa edukacije i mnoge druge okrugle stolove, posjete i istraživanja: Blockchain – Nova paradigma, Blockchain i novi finansijski proizvodi, Blockchain tehnologija na finansijskom tržištu i u javnoj upravi, Blockchain u administraciji i Tokenizovana imovina i nove mogućnosti”, naveli su u Komisiji.

Na svakom od tih ciklusa edukacije učestvovali su zaposleni iz 10-ak javnih institucija, uprava i organa.

“Ciklusi edukacije su organizovani sa ciljem da na njima prisustvuju zaposleni u institucijama, da se neposredno upoznaju sa mogućnostima novih tehnologija na finansijskom tržištu te da se na toj promjeni bazira i razvoj naših institucija i kompanija. Cijela ova industrija daje šansu za mlade ljude i nove biznise jer će svakim danom da raste tražnja za njima”, poručili su iz Komisije.

Send this to a friend