Ekonomija

Inspekcija apeluje na prodavnice da ne rade 1. i 2. januara

ilustracija

Uprava za inspekcijske poslove apelovala je na sva preduzeća, koja se bave trgovinom na veliko i malo, da ne rade 1. i 2. januara.

“Podsjećamo trgovce, na koje se odnosi navedeni zakon, da ne rade tokom prazničnih dana, odnosno 1. i 2. januara, koji su u skladu sa odredbama ovog Zakona propisani kao neradni”, navode u Upravi.

Ističu i da se zbog nepoštovanje te obaveze, pored novačnih kazni, može i zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen navedenim zakonom.

“Izuzetno od Zakona o unutrašnjoj trgovini, propisano je da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica”, ukazuju u Upravi za inspekcijske poslove.

Takođe, dozvoljena je i prodaja na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela i skladištima za trgovinu na veliko.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jablanko
Gost
Jablanko

Netreba da rade naravno.

Cetinje
Gost
Cetinje

A što je sa vjerskih praznicima ??

Slavko
Gost
Slavko

Nase inspekcije jedino sto rade jeste da APELUJU, a primaju tri puta vece plate od radnika u prodajama. Samo vi glasajte DPS pa cete raditi svaki dan do smrtne ure za 250 eura.

Marko
Gost
Marko

Šta je sa vjerskim praznicima trgovački lanci najavili da rade za Božić?Da li je to moguće ???

viki
Gost
viki

Ima li iko duse za ove rdnice po kioscima sto rade svaki dan. Vazi li za njih ikakav praznik i porodica.

Jablanko
Gost
Jablanko

Trebalo bi i kiosci da ne rade.A ako rade vece plate

Bnjj
Gost
Bnjj

Inspekcije u Cg su leglo korupcije, mi tek 2020 uspostavljamo neki red u oblasti trgovine ž. Najkritičnija je inspekcija rada. Sada će biti problem sa radnom snagom pogotovo ljeti,jer mi ništa nemamo osim sezonskog turizma.

Anaa
Gost
Anaa

Što apelujete? Nedelju su ispoštovali, sad fino ljude na terene pa u obilazak!

Penzioner
Gost
Penzioner

Podrška. Ovako je i meni lakše, kupim dan ranije za 3 dana, pa ne moram svaki dan ići u samoposlugu.

Send this to a friend