Ekonomija

Investicije u Danilovgradu doprinijeće otvaraju novih radnih mjesta

U Opštini Danilovgrad u toku je ili će uskoro otpočeti realizacija investicija vrijednih više od 75 miliona eura, koje će doprinijeti bržem razvoju opštine, otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda građana, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je danas boravio u radnoj posjeti Opštini Danilovgrad gdje je nakon obilaska nekoliko važnih projekata u toj lokalnoj samupravi, održao sastanak sa lokalnim rukovodstvom.

Simović je kazao da, sve ovo što su ambiciozni planovi sa državnog i lokalnog nivoa, dinamičan privredni rast, unapređenje poslovnog ambijenta i vrijedni investitori i preduzetnici, za rezultat imaju izuzetan investicioni zamah u Opštini Danilovgrad.

„Trenutno se u Opštini Danilovgrad realizuju ili će uskoro otpočeti realizacija investicija vrijednih preko 75 miliona eura koje će doprinijeti bržem razvoju opštine, otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda građana“, istakao je Simović na sastanku.

On je kazao da je planirana izgradnja bulevara Danilovgrad – Podgorica, dužine 15,5 kilometara.

„Ugovor je potpisan, vrijednost je 25 miliona eura. Početak radova planiran je za mjesec ipo najkasnije. Stari put Podgorica – Danilovgrad pet kilometara, završetak je planiran u narednih nekoliko mjeseci.“, rekao je Simović.

On je kazao da se radi tehnička dokumentacija za put Danilovgrad – Čevo, Danilovgrad Markovina u dužini od 16 kilometara.

„Već je završen projekat za dionicu Cetinje – Čevo 22 kilometra, tender, i očekujemo ovih dana da se odluči ko će biti izvođač. To je kapitalno važna dionica i za Nikšić i za Danilovgrad i za Cetinje“, naveo je Simović.

On je kazao da je CEDIS u 2019. godini u Danilovgradu uložio 3,5 miliona eura.

„U ovoj godini CEDIS će još uložiti 1,5 miliona eura. Dakle, za dvije godine pet miliona eura za rekontrukciju elektro mreže u Danilovgradu“, rekao je Simović.

On je kazao da je predviđena izgradnja stambene zgrade za potrebe Vojske – 68 stanova, navodeći da će biti uloženo 5,5 miliona eura.

„U poljoprivredu ćemo uložiti devet miliona eura, u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu mrežu 5,2 miliona eura, za projekat KP doma Spuž će se iz evropskih fondova finansirati deset miliona eura, za lokalne puteve i klizišta će se finasirati 500 hiljada eura. Kompanija Voli počela je sa realizacijom svojeg projekta“, naveo je Simović.

On je kazao da se raduje činjenici što će Hotel Zeta dobiti svoj stari sjaj, navodeći da je vrijednost investicije dva miliona eura.

„Mislim da možemo da podignute glave kažemo da se Danilovgradu vrijedno i odgovorno radi, da se odgovorno realizuje naš izvorni program, da se ima vizija i kapacitet da se dosegne naša zajednička vizija i da Danilovgrad postaje jedna lokalna samouprava u kojoj se svakim danom može kvalitetnije živjeti“, kazao je Simović.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević, kazala je i da u 2020. godini politika Vlade toj lokalnoj samoupravi ide na ruku.

„Nedavno je potpisan ugovor za rekonstrukciju izgradnje regionalnog puta sa četiri trake u iznosu od 25 miliona eura. Počeli su radovi na rekonstrukciji starog puta od Podgorice prema KP Domu, malo usporeno, zbog problema sa eksproprijacijom. Sjutra se otvara tender za rekonstrukciju Martinićkog puta u iznosu četiri ipo miliona“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je rukovodstvo Opštine Danilovgrad u prošloj godini realizovalo veliki broj projekata koji se odnose na puteve, bilo kad je riječ o asfaltiranju, nasipanju ili popravkama.

„Nastavićemo i ove godine to da radimo. Raspisali smo tender za dalji nastavak asfaltiranja puteva preko pet kilometara i dobili sredstva od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za nasipanje“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da je Opština dobila sredstva od Ministarstva poljoprivrede da nastavi rekonstrukciju seoskih vodovoda „i time stvaramo uslove za bolji kvalitet života svih građana i za redovno snabdijevanje sa vodom“.

„Ovih dana završava se rekonstrukcija slapskog dalekovoda, CEDIS je nastavio rekonstrukciju prema Gostilju i Zagaraču, Bandićima“, navela je Kovačević.

Govoreći o Budžetu, Kovačević je kazala da Opština redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima, državi, poreze i doprinose, zaostala dugovanja.

„Redovno finansiramo sva javna preduzeća i ustanove. Izvršenje Budžeta u 2019. godini bilo je preko 116 odsto, a kapitalni Budžet je bio 30 odsto veći nego u 2018. godini što dovoljno govori da smo veoma kvalitetno koncipirali budžet i da smo veoma dobro upravljali finansijama u 2019. godini, a ostavili to da radimo u ovoj godini“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da je ovo godina štednje, navodeći da će se voditi računa o svakom euru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Pa đe su te investicije, vi izgradnju puta računate u investicije u otvaranje radnih mjesta. Kolike će plate biti, hoće li se radit cijele godine to su ključna pitanja

Rožaje -Sjever
Gost
Rožaje -Sjever

Ovaj ministar je ,,satanizovao,, CRNOGORSKI AGRAR , selektivno (kumovsko -prijateljski)dijelijo i dijeli pomoć i ostala srestva koja su namijenjna za razvoj poljoprivrede.

ILIJA
Gost
ILIJA

Cetinje-Cevo 22 km.Najsladje pare!Najvise zemljanih radova,Masine se brzo otplate.Napravite barem jedan put u Kotor ili vam trebamo samo da bi se hvalili kruzerima.

Send this to a friend