Ekonomija

IRF u Nikšić investirao 55,5 miliona eura

Investiciono-razvojni fond IRF je na području Opštine Nikšić finansirao projekte ukupne vrijednosti oko 55,5 miliona eura, od kojih je 25,1 milion realizovan u prethodne dvije godine, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević.

On je, na seminaru pod nazivom Šansa za posao, koji organizuju IRF i Zavod za zapošljavanje (ZZZ), kazao da u ovoj godini planiraju da se inoviranjem postojećih kreditnih linija i uvođenjem novih instrumenata podrške crnogorska privreda podrži sa najmanje 140 miliona eura.

Prema riječima Vukčevića, kreditne linije IRF-a za ovu godinu biće usmjerene na razvoj preduzetništva kroz podršku posebnim ciljnim grupama – mladima, početnicima, ženama, visokoškolcima, tehnološkim viškovima i individualnim poljoprivrednim proizvođačima, koji se nalaze na evidenciji ZZZ.

“IRF će pružiti podršku i postojećim mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, kroz podsticaj njihovog daljeg rasta i razvoja, sa posebnom pažnjom na prioritetne sektore crnogorske ekonomije, kao što su turizam i ugostiteljstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, proizvodnja, usluge, ICT”, rekao je Vukčević na seminaru u Tehnopolisu u Nikšiću.

On je saopštio da će preduzeća podržati i kroz održavanje ili poboljšanje likvidnosti, obezbijeđujući im i kratkoročna kreditna sredstva, refinansiranje postojećih kreditnih sredstava i pružanjem podrške za podsticanje konkurentnosti crnogorskih proizvoda i usluga na drugim tržištima.

IRF će, kako je najavljeno, podržati i realizaciju green field investicija, kao i infrastrukturne, ekološke i energetske projekte od lokalnog i državnog značaja.

Vukčević je rekao da će u ovoj godini realizovati i nove instrumente finansijske podrške, kroz garantni fond i mikrokreditiranje.

Podrška će biti obezbijeđena kroz direktne kreditne aranžmane i posredstvom poslovnih banaka. Za maksimalan iznos kredita do pet miliona eura kamatna stopa je od nula odsto do 4,5 odsto, sa periodom otplate do 12 godina i grejs periodom do četiri godine.

IRF je od osnivanja finansirao crnogorsku ekonomiju sa više od 620 miliona eura, dok je u prošloj godini odobreno 175,6 miliona dugoročnih i kratkoročnih plasmana, što je 37 odsto više u odnosu na 2016.

Direktor ZZZ, Suljo Mustafić, ocijenio je da je stopa nezaposlenosti u Nikšiću ispod državnog prosjeka i dodao da ohrabruje podatak da su poslodavci u ovog godini u tom gardu za nešto više od mjesec oglasili oko 130 sobodih radnih mjesta, što je povećanje od 36 odsto.

“Nova radna mjesta u nikšićkoj opštini možemo otvarati u oblasti privrede, turizma, socijalnih i drugih usluga. Potencijal vidimo u proizvodnji hrane, ljekovitg bilja, drvopreradi i energetici, a mogu se iskoristiti i mogućnosti koje pruža geografski položaj Nikšića – blizina mora i planina“, rekao je Mustafić.

On je podsjetio da su ZZZ i IRF potpisali sporazum o saradnji kako bi se kroz razvoj preduzetništva i finansijsku podršku omogućilo nezaposlenima sa evidencije Biroa da otpočnu sopstveni biznis i obezbjede egzistenciju.

“Postavili smo zajednički zadatak da što veći broj podržimo da se otisnu u te vode. Zavod ima infrastrukturu po svim opštinama za tu logistiku, a kod IRF-a su povoljne kreditne linije. Ciljne grupe kojima su namjenjena sredstva poklapaju se sa prioritetima Zavoda u rješavanju problema nezaposlenosti prije svega mladih, žena, visoko obrazovanih i tehnoloških viškova“, rekao je Mustafić.

On je poručio da je alarmantno što se među nezaposlenim Nikšićanima nalazi 1,05 hiljada visokoškolaca.

Na evidenciji nikšićkog Biroa rada nalazi se 4,87 hiljada nezaposlenih, među kojima 62 odsto žena.

On je objasnio da je uprkos takvim podacima u Nikšiću nezaposlenost za godinu pala 13,17 odsto.

“Vjerujem da ćemo napraviti pozitivne pomake koji će u Nikšiću značiti porast broja predutzetnika i više novih radnih mjesta, što će dovesti do smanjenja nezaposlenosti“, rekao je Mustafić.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Radivoje Nikčević, saopštio je da je seminar namijenjen svima koji namjeravaju da sudbinu uzmu u svoje ruke i obezbjede egzistenciju kroz pokretanje sopstvenog biznisa.

“U poslednje četiri godine lokalna uprava radila je na realizaciji stvaranja uslova za privlačenje investitora, kao najvažnijih priorieta, kako bi se omogućilo funkcionisanje kolektivima koji su duže vrijeme bili u stečaju, što je rezultiralo povećanjem zapošljavanja“, rekao je Nikčević.

On smatra da to nije dovoljno da se riješi problem nezaposlenosti, posebno mladih i najavio da će lokalna uprava nastaviti da unaprijeđuje poslovni ambijent za razvoj preduzetništva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Bravo, tajkunima pare a nezaposlenima seminar. Sramota!

Send this to a friend