Ekonomija

IRF sklopio 25 faktoring ugovora

Ilustracija

Investiciono-razvojni fond (IRF) je od početka godine do sada sklopio 25 faktoring ugovora, a ukupan otkup potraživanja iznosio je oko 41,8 miliona eura.

“Veliki dio crnogorskih privrednika je prepoznao benefite tog proizvoda što je olakšalo i povećalo njegov plasman u ovoj godini uzimajući u obzir i činjenicu da su kamatne stope i naknade u ovoj godini niže 20 odsto u odnosu na prošlu, što je dalo bolje rezultate i zadovoljne klijente koji svake godine nastavljaju da koriste usluge faktoring finansiranja”, kazali su iz IRF-a agenciji Mina-business.

Osnovni cilj faktoringa je, kako su dodali, podrška crnogorskim proizvođačima i individualnim poljoprivrednicima da poboljšaju likvidnost odnosno da novac dobiju u znatno kraćim rokovima u odnosu na uobičajene rokove koje imaju od trgovačkih lanaca.

“Naši korisnici su kompanije iz oblasti proizvodnje, uslužne djelatnosti, trgovačka preduzeća, kao i izvoznici kojima je kroz faktoring finansiranje data mogućnost da naplate svoja potraživanja za prodatu robu ili izvršenu uslugu prije dospijeća za naplatu”, rekli su iz IRF-a.

To je, kako su ocijenili, posebno važno za one privrednike kojima je skraćenje roka naplate potraživanja ponekad od presudne važnosti za nastavak poslovanja.

To se odnosi na individualne poljoprivredne proizvođače i male porodične firme.

“Od presudnog značaja je da mali proizvođači dobiju svoj novac odmah po isporuci robe umjesto za 120 ili 150 dana i na taj način im je omogućeno da nastave svoju proizvodnju”, objasnili su iz IRF-a.

Iz IRF-a su saopštili da je trend u oblasti faktoring finansiranja pozitivan što dokazuje da kompanije u Crnoj Gori i dalje imaju veliko povjerenje u IRF i interesovanje za taj vid potpomaganja likvidnosti.

“Otkup potraživanja i broj faktoring ugovora u 2011. godini, kada je počelo pružanje te finansijske usluge, je iznosio 3,3 miliona EUR po osnovu sedam faktoring ugovora, a u prošloj godini je sklopljeno 40 faktoring ugovora sa ukupnom otkupom potraživanja na nivou od oko 57 miliona eura”, zaključili su iz IRF-a.

Tags
Send this to a friend