Ekonomija

IRF-u odobreno 150 miliona eura

Evropska investiciona banka je odobrila Investiciono razvojnom fondu novih 150 miliona eura čija će sredstva biti realizovana kroz dvije tranše – prva tranša u iznosu od 100 mililiona, a druga u iznosu od 50 miliona eura, saopšteno je iz IRF-a.

Kako navode, u okviru samita zemalja Zapadnog Balkana, danas su Predsjednik  IRF-a, Zoran Vukčević i Generalni direktor EIB-a, Luka Lazaroli, potpisali prvu tranšu kredita u iznosu od 100 milona  za podršku i podsticaj razvoja sektora MSP-a u Crnoj Gori i za otvaranje novih radnih mjesta.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Vukčević, je izjavio da ovaj kreditni aranžman predstavlja posebnu važnost za razvoj MSP-a, ali i ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore.

“To je četvrti ugovor između IRF-a i EIB-a. I u narednom periodu, IRF će uspješno sarađivati sa EIB-om i želim da izrazim veliku zahvalnost EIB-u za podršku koja u kontinuitetu traje još od 2012. godine”, istakao je Vukčević.

Generalni direktor EIB-a je naglasio da su MSP važni pokretači ekonomskog rasta i inovacija na zapadnom Balkanu i da je upravo malim preduzećima potrebna veća podrška za dugoročno finansiranje, gdje su prepreke često povezane sa visokim zahtjevima kolaterala.

“Takođe postoji potreba za boljim opcijama finansiranja za mikropreduzeća i start-up preduzeća i EIB upravo obezbjeđuje finansiranje malih i srednjih preduzeća putem zajmova, garancija, privatnog kapitala i drugih finansijskih instrumenata”, objašnjava generalni direktor Lazaroli.

“Potpisivanje ugovora između ove dvije institucije još jedna je potvrda strateškog partnerstva koje EIB ima sa IRF-om, a realizacijom ovog ugovora EIB je obezbijedio dodatne stimulanse za otvaranje novih radnih mjesta koja su namijenjena mladima u vidu smanjenja kamatne stope u iznosu od 0,2 odsto”, navode iz IRF-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sezonac
Gost
Sezonac

Kome idu pare ???Ja nemam uslova???Ti nemaš uslova???Na šta idu pareeeee???…

Dukee
Gost
Dukee

Otvaranje radnih mjesta a vidite li kako se ceka 150 miliona po godinu pisu molbe ubjedjuju ih farbaju pjevaju sve sto treba i onda kazu dacemo vam al prvo 100 pa 50 a oni presrecni samo kad nisu rekli prvo 50 pa 100 bi se poubijali ko bi morao da ceka 🤣🤣aaa kakva radna mjesta vise se ne mozes ni… Više »

Send this to a friend